27.6.2017
Lettukakku
Lettutaikina: (n. 25 lettua, halkaisijaltaan n. 12 cm)
2 kananmunaa
3 dl maitoa (myös esim. mantelimaito sopii)
2 dl kivennäisvettä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl voita sulatettuna/rypsiöljyä
Paistamiseen:
voita
Täyte:
noin 1 1/2 dl marjahilloa (itse laitoin mustaherukkahilloa)
2 dl vispikermaa
1 prk (200g) Valio maustettua rahkaa, vanilja
2 tl vaniljasokeria
(1/2 rkl vaniljakreemijauhetta)
Kuorrute:
65 g tummaa suklaata
1/2 dl kuohukermaa
Riko kanamunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää maito ja kivennäisvesi. Lisää loput aineet vispilällä hyvin sekoittaen. Anna taikinan turvota noin puolen tunnin ajan.
Lisää kuumalle paistinpannulle nokare voita ja kaada taikinaa pannulle. Paista molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi. (Itse käytin pientä, halkaisijaltaan n. 12 cm:n pannua. Siihen annostelin taikinaa vajaan puoli desilitraa. Lettuja tuli n. 25 kpl).
Anna lettujen jäähtyä ja valmistele sillä aikaa täyte.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaniljarahka sekä vaniljasokeri. Halutessasi voit lisätä myös vaniljakreemijauhetta, jotta vaahdosta tulee jämäkämpää.
Aseta yksi lettu tarjoilulautaselle ja levitä sen päälle ohuelti hilloa. Laita hillon päälle toinen lettu ja levitä sen päälle ohuehko kerros vaniljarahkakermaa. Laita kerman päälle taas uusi lettu ja levitä sen päälle hilloa. Jatka näin, laittamalla joka toiseen väliin hilloa ja joka toiseen väliin vaniljarahkakermaa, kunnes kakku on haluamasi korkuinen.
(Itse laitoin päällekkäin n. 20 lettua).
Leivitä ohut kerros vaniljarahkakermaa ylimmän letun päälle. Laita sitten kakku jääkaappiin, jotta sen pinta viilenee.
Sulata suklaa mikrossa puolella teholla, välillä sekoittaen.
Laita kuohukerma kattilaan ja lämmitä, mutta älä anna kiehahtaa. Ota kerma pois levyltä ja lisää sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja kaada suklaakuorrute kakun päälle. Anna valua hieman myös reunoille.
Siirrä lettukakku jääkaappiin, jotta suklaa jähmettyy ja kakku tekeytyy.
Koristele kakku haluamallasi tavalla. Esim. tuoreilla marjoilla tai vaikkapa pursottamalla vaniljarahkakermaa päälle, koska sitä jää hieman yli kakun täyttämisestä. Itse laitoin päälle tällä kertaa vaniljamassasta tekemäni langoitetun pionin. Ylimääräisen kermarahkan voi myös nautiskella lettukakun kylkiäisenä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kun lettukakun päältä valuu suklaa paksuina putouksina ja kakun päällä komeilee jättikokoinen punainen pioni, on pakko olla juhlameininki. Nam, mikä herkku ja mikä kukkataideteos!
Maukasta juhannusta maistelijoille! 🙂