4.2.2016
Laskiaispullat ja laskiaissarvet
(6 kpl pullia ja 6 kpl sarvia)
Pullataikina:
2 1/2 dl vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
1/2 kananmunaa
1 dl ruokaöljyä
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
n. 7 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
kananmunaa, raesokeria
Täyte:
3 dl kuohukermaa
1/2 maustemittaa vaniljajauhetta (tai 1-2 tl vaniljasokeria)
1-2 rkl fariinisokeria
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)
n. 1 dl vadelma- tai mansikkahilloa
Lisäksi:
-foliota (ja jäätelövohveleita tmv.) tai valmiita kartiomuotteja
Jos käytössäsi ei ole valmiita metallisia kartiomuotteja,
muotoile foliosta kartionmallisia muotteja (6kpl) pullasarvien valmistamista varten. Itse käytin muotoilussa apuna jäätelövohveleita, jotka päällystin foliolla. Ennen pullien uuniin laittoa otin vohvelit pois folion sisältä.
Voitele muotit kevyesti öljyllä (minä unohdin, mutta irtosivat hyvin silti).
Valmista pullataikina. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42 astetta) ja lisää veden sekaan kuivahiiva, sokerit, öljy, kananmuna (säästä toinen puolikas voiteluun), suola sekä kardemumma. Sekoita.
Lisää puolet vehnäjauhoista desilitra kerrallaan ja sekoita hetken aikaa. Välikohota taikinaa n. 10 minuuttia.
Lisää loput vehnäjauhot vähitellen ja alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Leivo heti pulliksi ja kohota vasta valmiit pullat.
Jaa taikina kahteen osaan.
Leikkaa toinen puolikas kuuteen palaan. Pyöritä paloista pitkulaiset taikinanauhat (30-40 cm). Kierrä nauhat foliomuottien ympärille aloittaen kapeammasta päästä. Kierrä taikinaa myös muotin kärkiosaan, jotta valmiin pulllasarven pohjaan ei jää reikää.
Aseta sarvet pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin.
Jaa jäljellä oleva toinen taikina puolikas kuuteen osaan, pyöritä ne pieniksi pulliksi ja asettele leivinpaperoidulle pellille.
Peitä sarvet ja pullat leivinliinalla ja anna kohota n. 40 minuutin ajan.
Voitele sarvet ja pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
(Jos käytit sarvien muotoilussa apuna jäätelövohveleita, poista ne folion sisältä).
Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.
Anna pikkupullien ja sarvien jäähtyä.
Valmista täyte. Vaahdota kerma ja lisää vaahdotuksen aikana fariinisokeri, vaniljajauhe (ja vaniljakreemijauhe).
Aloitta pullien täyttäminen sarvista.
Sivele ensin veitsellä tai lusikalla hilloa (n.2 tl) sarvien sisäpinnalle. Pursota tai lusikoi kermavaahtoa sarvien sisään.
Leikkaa pikkupullien päältä ohut viipale (”hattu”) pois ja koverra lusikalla tai haarukalla alapuoliskoon kuoppa. Sekoita pullamuru jäljellä olevaan kermavaahtoon.
Annostele pulla-kermavaahtoseosta reilusti kuoppaan ja kuopan päälle. Paina leikattu yläosa ”hatuksi” kerman päälle.
Säilytä laskiaispullat ja -sarvet jääkaapissa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Heip, onnistuiskohan nuo laskiaissarvet korvapuustin makuisina niin että tekisi nauhat samalla tavalla kuin kierrepullat? Jos kaulitsisi mahdollisimman ohueksi taikinalevyn ja laittaisi voit, sokerit ja kanelit puolikkaalle ja toinen puoli päälle. Ja siitä sitten ne nauhat? Mutta mikä olisi sopiva täyte? Pelkkä kermavaahto, vai joku maustettu? Kunhan mietin tällaista 🙂