Kinuskileipomo maris

Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Klassikot,  Rippijuhlat,  Syntymäpäivät,  Täytekakut,  Täytteet,  Ylioppilasjuhlat Nähty 4828 kertaa
 
24.05.2018
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTILakka-kinuskitäytekakku


Äitini oli saanut siskoltaan pienen pakasterasiallisen verran lakkoja, ja tarjosi niitä minulle leivontakäyttöön, jos vaan haluan. No, minuahan ei sen enempää tarvinnut yllyttää. 🤪

Punnitsin erilaisten leivonnaisten välillä ja päädyin lopulta täytekakkuun. Syynä, että en ole koskaan lakkakakkua tehnyt ja toisekseen minulla jäi äidilleni äitienpäiväkakku tarjoamatta, koska emme maantieteellisesti katsottuna olleet ihan samalla kartalla kyseisenä juhlapäivänä. 🙂

 

Olen lähiaikoina ihastunut itsevalmistettuun vaniljakreemiin, ja viimeksi laitoin sitä kermavaahtoon sekoitettuna eclair-leivosten täytteeksi. Tuo diplomaattikreemiksikin kutsuttu vaniljainen täyte oli niin suussa sulavaa, että halusin nyt kokeilla samanmoista täytettä hieman muunneltuna kakun väliinkin. Ja toimihan se! Tästä vaniljatäytteestä tuli ehdottomasti yksi lemppareistani, ja se sopii varmasti käytettäväksi muidenkin marjojen kuin lakkojen kanssa. 

 

Kuorrutteeksi valitsin itseoikeutetusti kinuskin, koska ei kai sitä paljon mitään muuta herkullisempaa voi lakkojen kanssa kuvitellakaan. Ja sitten vielä hokasin, että en ole ihan tavallista kinuskikakkua koskaan edes tehnyt - ainoastaan lakritsikinuskikakun kerran tai pari. Joten nyt tuli samalla tämmöinenkin epäkohta korjattua. Tosin pilasin kuorrutuksen sillä, että menin ”sorraisemaan” sitä levityslastalla, kun se oli jo hieman jähmettynyt. Siksi kuorrutteeseen tuli vähän ”ruttua”. Ja lisäksi lämmin sääkin yllätti ja kerma pyrki sulamaan, ja lopulta loppui hieman keskenkin. Ulkonäkö ei siis ollut täysosuma. 😥 Mutta maullisesti tämä oli - vaikka nyt itse sanonkin - ihan parhaimpia ellei paras täytekakku, jonka olen omin kätösini saanut aikaan tai koskaan maistanutkaan. Äidillänikin - isästä nyt puhumattakaan - näytti olevan suupielet korvissa asti tätä syödessään. Lopun kakun, sen vähän mitä sitä enää jäi, jätin heille jaettavaksi. En jäänyt seuraamaan, miten tämä kakunjakotapahtuma saatiin vietyä loppuun asti molempia osapuolia tyydyttävästi. ☺️😉

Lakka-kinuskikakku
(halkaisijaltaan 16-17 cm:n vuokaan)

Vinkki: Jos haluat suuremman kakun, voit esimerkiksi tuplata ohjeen ainesmäärät ja tehdä kakkupohjan halkaisijaltaan n. 22 – 24-senttiseen vuokaan. Pohjan paistoaika on tällöin n. 35-40 minuuttia.

Pohja:
2 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
vehnäjauhoja

Kostutus:
n. 1 dl vettä (josta n. 1 rkl sitruunamehua)

Täyte:
2 dl täysmaitoa
2 maustemittaa vaniljajauhetta (vajaa 1/2 tl)
2 keltuaista
1 rkl sokeria
2 1/4 rkl maissitärkkelystä
nokare (n. 1/2 rkl) voita

1 1/2 dl kuohukermaa
n. 1 rkl vaniljakreemijauhetta

180-200 g lakkoja
1 rkl sokeria

Kinuskikuorrutus:
1 dl kuohukermaa (vispikin käy)
3/4 dl fariinisokeria
nokare voita (n. 10 g)

Kermapursotukset:
n. 3 dl vispikermaa
1 tl tomusokeria (tai maun mukaan)
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Voitele ja jauhota vuoka (halk. 16-17 cm). Jos käytät irtopohjavuokaa, voit pingottaa reunaosan ja pohjan väliin leivinpaperin. Pohjaa ei tällöin tarvitse voidella.

Riko huoneenlämpöiset kananmunat kulhoon ja ota ylös niiden paino (esim. 110 g). Lisää kulhoon sokeria 70 % kananmunien painosta (77 g).
Punnitse toiseen kulhoon jauhoja niin ikään 70% kananmunien painosta (77 g) niin, että puolet on vehnäjauhoja (38,5 g) ja puolet perunajauhoja (38,5 g). Sekoita jauhot keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri huolellisesti kuohkeaksi vaahdoksi (vähintään 10 minuutin ajan). Lisää jauhoseos parissa-kolmessa erässä siivilän läpi munavaahtoon, ensin vatkaimen pienimmällä teholla varovasti sekoittaen ja lopuksi nuolijalla/lusikalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla n. 20-25 minuutia tai kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä. Pohjan voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä ja säilyttää pussissa jääkaapissa.

Mittaa täysmaito ja vaniljajauhe kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen.
Mittaa toiseen kulhoon keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys ja sekoita vispilällä hyvin sekaisin. Lisää kolmasosa kiehuvan kuumaa maitoa keltuaisseoksen joukkoon ja sekoita.
Kaada keltuais-maitoseos (siivilän läpi) takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon ja kuumenna keskilämmöllä, koko ajan rivakasti sekoittaen, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä, anna hetki jäähtyä ja lisää voi.
Kaada vaniljakreemi sopivaan säilytysastiaan ja peitä se tuorekelmulla (kiinni kreemin pintaan). Nosta jääkaappiin ja anna jäähtyä täysin kylmäksi (voi tehdä jo edellisenä päivänä).

Vaahdota kuohukerma ja lisää sekaan jäähtynyt vaniljakreemi lusikalla tai nuolijalla sekoittaen ja käännellen. Lisää vaniljakreemijauhe siivilän läpi. Sekoita. (Jos täyte jää löysäksi, voit vielä vaahdottaa sitä sähkövatkaimella, kunnes se on sopivan paksua). Nosta täyte hetkeksi jääkaappiin.

Survo lakkoja haarukalla ja sekoita joukkoon sokeri.

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Laita alin osa tarjoilulautaselle, kostuta, levitä päälle puolet lakoista ja puolet vaniljatäytevaahdosta. Tee näin toinenkin kerros ja nosta kolmas kakkupohja päällimmäiseksi ja kostuta se hyvin. Suojaa kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Mittaa kinuskikuorrutusta varten kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 15 minuutin ajan tai kunnes kastike sakenee. Nosta pois levyltä, sekoita nokare voita kinuskiin ja kaada kinuski kakun päälle. Voit levittää kinuskia hieman lastalla tms. Nosta kakku jääkappiin, jotta kinuski jähmettyy.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaahdottamisen aikana tomusokeri sekä vaniljakreemijauhe. Levitä kermaa ohut kerros kakun reunoille. Laita loppu kerma pursotuspussiin, jonka päässä on haluamasi mallinen pursotusterä. Pursota kermaa kakun sivuille ja päälle reunoille.

Koristele haluamallasi tavalla. Minulla tässä koristeena vaniljamassasta tehtyjä koristeita. Osan olen tehnyt silikonisen muotin avulla.