Kinuskileipomo maris

Kategoria: Isoäidin reseptit -tempaus,  Kahvikakut,  Kinuskikissa suosittelee Nähty 45578 kertaa
 
21.09.2015
 
8 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTIKuumamaitokakku


Tämä kakkuohje on peräisin äitini reseptiarkistosta. Tarkkaa tietoa ei ole siitä, mistä hän ohjeen alunperin on nuoruudessaan saanut, mutta tämä kahvikakku kuului tiiviisti minun lapsuuden leivonnaisiin. Tällä luottoreseptillä äitini on tehnyt kakkua niin arjen iloksi kuin juhliinkin. Joskus jopa yötä myöden, kun aina niin huoleton pikkuveljeni saattoi nukkumaan mennessään tokaista, että ”Ai niin äiti, huomenna on muuten myyjäiset”. 🙂 Eihän siinä äidin muu auttanut kuin juuri töistä iltavuorosta tulleena ottaa luottoresepti esiin ja kuumamaitokakkua aamuksi taikomaan. Koulusta tullessani saattoi ovella usein leijailla vastaan kuumamaitokakun houkutteleva tuoksu. Arkena kakulla herkuteltiin ilman kuorrutetta, mutta esim. veljeni ja minun rippi- ja ylioppilasjuhliin äiti kuorrutti kakun ”mokkapalakuorrutteella”. Ja voi, että se oli hyvää! Kakku on ollut taattu menestys juhlatarjoiluissa. Tämä tosin maistuu ihanalle ihan ilman kuorrutettakin ja ei ole ollenkaan ”kuivaa”. Ja maku vaan paranee muutaman päivän säilytyksessä. Äitini on tavannut maustaa tämän mantelirouheella ja vaniljalla, mutta tätä on helppo tuunata omaan makuun tai tilanteeseen sopivaksi melkein rajattomasti. Esim. sitruuna, suklaarouhe tai erilaiset mausteet sopivat hyvin. Itse lisäsin tähän taikinaan tällä kertaa 1 tl:n kardemummaa. Kuvassa kakun kanssa on samasta taikinasta tehtyjä ”kuumamaitomuffinseja”. Kakun päällä on koristeena suklaalla kuorrutettuja auringonkukansiemeniä syksyistä väriä antamaan 🙂

Kuumamaitokakku      2 pientä kakkua (1,5 l rengasvuoka) TAI
1 pieni kakku ja 12 muffinsia
1 iso kakku


Kakkutaikina:

4 munaa
4 dl sokeria ( jos kakun kuorruttaa, niin voi sokerin määrää hieman vähentää, esim. 3,5 dl)
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g mantelirouhetta
200 g voita
2 dl maitoa

Kuorrute:
225 g (n. 4dl) tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g voita tai margariinia sulatettuna
5-6 rkl vahvaa kahvia

– Voitele ja korppujauhota vuoka/vuoat.
– Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
– Lisää taikinaan keskenään sekoitetut vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita varovasti.
– Lisää mantelirouhe.
– Kuumenna voi ja maito kiehuvaksi kattilassa ja lisää heti taikinaan. Sekoita varovasti, taikina on melko löysää.
– Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa n. 40-50 minuuttia kakun koosta riippuen.
– Anna kakun hetki  jäähtyä ja kumoa se sitten lautaselle.
– Valmista kuorrute sekoittamalla sulan rasvan joukkoon muut aineet.
– Valuta kuorrute kakun päälle ja koristele halutessasi esim. mantelirouheella.