18.10.2016
Kurpitsa-lakritsimuffinssit
n. 12 kpl
Muffinssitaikina
2 kananmunaa
1 dl muscovadosokeria (voi korvata fariini-/ruokosokerilla)
1/2 dl tavallista sokeria
2 dl (myski)kurpitsaa soseutettuna
1 dl ruokaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
100 g lakritsia paloiteltuna
Lakritsikreemi
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1-2 tl lakritsi(juuri)jauhetta
(Itselläni on käytössä tosi voimakkaan makuinen lakritsijauhe, joten 1 tl riitti hyvin. Mutta miedomman makuisia jauheita voi tarvita enemmän. Kannattaa maistella, ja maustaa oman maun mukaan.)
Kuorrute ja koristelu
n. 200 grammaa Kinuskikissan vaniljamassaa (josta puolet vaaleanpunaista ja puolet keltaista)
n. 50 g lakritsia
Jos sinulla ei ole kurpitsasosetta valmiina, valmista se ensin. Halkaise (myski)kurpitsa pituussuunnassa kahtia ja poista siemenet. (Siemenet voi/kannatta ottaa talteen, huuhtoa siivilässä, kuivata enimmät vedet ja paahtaa joko pannulla tai uunissa. Itse olen öljynnyt siemenet kevyesti ja paahtanut uunissa 175 asteessa n. 15 minuuttia/kunnes alkavat poksahdella.)
Leikkaa kurpitsan puolikkaat leveyssuunnassa n. reilun sentin viipaleiksi ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paahda kurpitsoja 200 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes ovat pehmeitä. Kannattaa kokeilla haarukalla.
Kun kurpitsan palat ovat hieman jäähtyneet, leikkaa veitsellä kuori irti. Soseuta esim. sauvasekoittimella soseeksi. Ota 2 dl sosetta muffinsseja varten, loput voi halutessaan vaikka pakastaa tulevaa varten.
Leikkaa lakut pienemmiksi paloiksi/viipaleiksi. Jos lakupalat meinaavat tarttua kiinni toisiinsa, pyörittele lakuja pienessä jauhomäärässä (n. 2tl).
Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää sekaan kurpitsasose ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita jauhoseos parissa erässä taikinaan. Lisää samalla myös lakupalat. Vältä sekoittamasta taikinaa liikaa.
Annostele taikina muffinssivuokiin (muffinssipellille) ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys.
Anna jäähtyä.
Valmista lakritsikreemi vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää sekaan tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Mausta lakritsijuurijauheella oman makusi mukaan.
Laita kreemi jääkaappiin hetkeksi.
Ota suunnilleen samankokoiset palat vaaleanpunaista ja keltaista vaniljamassaa. Vaivaa niitä kädessäsi niin kauan, että värit ovat sekoittuneet keskenään ja massa on väriltään hennon oranssi.
Kaulitse vaniljamassaa hieman ohuemmaksi (käytä tarvittaessa hieman tomusokeria apuna). Itse koin parhaimmaksi ja nopeimmaksi tavaksi kaulita vaniljamassaa kerrallaan vain sen verran kuin yksi muffinssi suunnilleen vaatii.
Leikkaa lakut mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja asettele niitä vaniljamassalevyn päälle. Kaulitse levyä, jotta lakut uppoavat massaan. Kun vaniljamassa levy ohenee, lisää tarvittaessa lisää lakuja.
Kun levy on n. 2 mm paksu ota siitä ympyränmuotoisella muotilla kuvio. Muotin tulee olla suurempi halkaisijaltaan kuin muffinssin yläosan, jotta vaniljamassaa riittää reunoille asti.
Levitä lakritsikreemiä tasaisesti muffinsin pintaan. Kreemiä voi laittaa oman maun mukaan joko runsaaammin tai vähän vähemmän. Itse tykkäsin, että saa olla reilun paksu kerros. Täytyy kuitenkin huomata, että mitä korkeampi ja paksumpi kerros kreemiä on, sitä suuremman täytyy vaniljamassasta otettavan ympyrän olla halkaisijaltaan.
Aseta ympyränmuotoinen vaniljamassakuvio kreemin päälle ja painele kevyesti myös reunoille.
Säilytä muffinssit jääkaapissa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiva kuulla, nalamuru, että rohkenit kokeilemaan! Juu tuon kreemin määrän mitoitin oikeastaan sen mukaan, että riittää vaniljamassan alle kunnon kerros. Mutta pursottaminen vaatii varmasti suuremman määrän. Odotan innolla galleriakuvaa muffinsseista! Ovat varmasti upeita, kun vielä tuolla erikoisemmalla tyllalla olet pursotellut. 🙂