7.9.2017
Kinuskinen omenakeikauskakku
(n. 10 palaa)
Vinkki: taikinaan tulevan piimän voit korvata samalla määrällä maitoa + 1 tl omenaviinietikkaa. Lisää tällöin omenaviinietikka maitoon ja anna tekeytyä muutama minuutti, jotta maito happanee. Kohotusaineena voi käyttää myös leivinjauhetta (1 1/2 tl).
Täyte:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
3 pienehköä kotimaista omenaa
Pohja:
1 3/4 dl piimää
2 1/2 dl vehnäjauhoja tai glut. jauhoseosta
1/2 dl mantelijauhetta (voi korvata vehnäjauholla/glut. jauhoseoksella)
1 1/4 dl sokeria
3/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1/2 – 1 tl kanelia
1/2 – 1 tl kardemummaa
3/4 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
Vuoraa leivinpaperilla kakkuvuoan tai irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohja ja reunat.
Sulata voi kattilassa ja lisää fariinisokeri. Kiehauta kinuski koko ajan sekoittaen ja kaada se vuokaan. Levitä kinuski tasaisesti vuoan pohjalle.
Leikkaa omenat lohkoiksi (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria). Voit ottaa omenasiivuista muotilla myös erimallisia kuvioita niin halutessasi. Painele omenalohkot kinuskiin siten, että ne painautuvat vuoan pohjaa vasten. Jos kaikki lohkot eivät mahdu alimpaan kerrokseen, voit asetella loput lohkot alimmaisten päälle.
Sekoita suuressa kulhossa piimä, rypsiöljy ja kananmunat keskenään esim. vispilällä/puuhaarukalla. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, mantelijauhe, sokeri, sooda, suola sekä kaneli ja kardemumma.
Lisää kuivat aineet siivilän läpi kevyesti sekoittaen (osa mantelijauheesta ja kardemummasta ei mene siivilän läpi, ne voi kipata lopuksi sekaan). Kun taikina on tasaista, kaada se vuokaan kinuskin ja omenalohkojen päälle.
Paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan vähintään 10 minuuttia ja kumoa se sitten tarjoilulautaselle.
Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kanssa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Tein tätä kakkua nyt itse uudestaan ja käytin taikinan valmistamiseen maidon ja omenaviinietikan sijasta piimää sekä kohotusaineena leivinjauheen sijasta soodaa. Tuli mielestäni vieläkin parempaa, joten muutin ohjetta näiltä osin. 😊 Myös kuvan vaihdoin tuoreempaan. Aiemman ohjeen mukaiset ainekset ja määrät löytyvät ohjeen alun vinkistä.