22.3.2017
Pienet limepiiraat
(n. 24 kpl)
Vinkki: Tämän alkuperäisen ohjeen mukaisesti piiraset irrotetaan vuoan koloista vasta täytettyinä.
Vaihtoehtoisesti voit irroittaa pohjat ensin ja täyttää vasta sitten. Näin tein itse, ja hyvin onnistui niinkin. Eli, anna paistettujen piiraspohjien jäähtyä kylmiksi jääkaapissa ja irrota jähmettyneet pohjat varovasti sormella pyöräyttämällä/liu’uttamalla vuoan koloista. Jos pohjat ovat tiukassa, anna lämmetä hetken aikaa huoneenlämmössä ja yritä uudestaan.
Pohja:
175 g digestivekeksejä
70 g voita
4 rkl vaaleaa siirappia (itse käytin tummaa)
Täyte:
1 1/2 dl kuohukermaa
2 limen kuori raastettuna
4 rkl limemehua (n. kahden limen mehu)
200 g (1/2 prk) kondensoitua maitoa
koristeluun limen kuorta
Voitele 24-paikkainen minimuffinssipelti ja lämmitä uuni 180 asteeseen.
Murskaa keksit aivan hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa.
Laita siirappi ja voi kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä kunnes voi sulaa.
Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keksimurska. Sekoita tasaiseksi.
Jaa seos vuoan syvennyksiin ja painele pohjalle ja reunoille pienen lusikan avulla. (Itse painelin myös sormilla).
Paista n. 6-8 minuuttia, kunnes pohjat saavat hieman väriä.
Painele pohjia vielä lusikalla muotoonsa, koska ne uunissa menettävät muotoaan.
Anna pohjien jäähtyä 10-15 minuuttia vuoassa.
(Huom! Voit halutessasi irroittaa pohjat vuoasta jo tässä vaiheessa, ennen täyttämistä. Kts. ohjeen alusta vinkki.)
Raasta limet ja purista limemehu.
Laita kerma ja limen kuoriraaste kulhoon ja vatkaa kunnes seos alkaa sakeutua.
Vatkaa vähitellen sekaan kondensoitu maito ja lopuksi limemehu. Jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto sakeutuu.
Laita vaahto pursotinpussiin (tai kulhoon, jos lusikoit täytteen) ja laita vielä hetkeksi jääkaappiin, jotta vaahto jähmettyy hieman.
Pursota/lusikoi limekerma piiraspohjiin. Nosta piiraat vielä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Irrota piiraat varovasti pyöreäkärkistä veistä apuna käyttäen.
Mikäli piiraat ovat olleet pitkään jääkaapissa, kannattaa niiden antaa lämmetä hetki huoneenlämmössä, niin irrottaminen on helpompaa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitti Irzu! Minimuffaripelti on kyllä osoittautunut tosi monikäyttöiseksi ja käytännölliseksi. Niin monikäyttöiseksi, että minulla on vielä varsinaiset muffinssit sillä tekemättä. Kaikkea muuta on kyllä pitänyt saada näperrellä. 🙂
Ja saa tosiaan sopivan pieniä tarjottavia kahvipöytään, jossa on useampaa sorttia tarjolla. Kätevä juttu varmasti tuo kahden pellin systeemi.
Minä muuten tein ihan vastikään niitä sinun leipomosi tomaatti-juustopiirasia tällä samaisella pellillä. En vaan kerennyt vielä viestiä jättää. Mutta käyn kommentoimassa ja pistän vaikkasta kuvaakin galleriaan. 🙂