11.7.2017
Kaalipiirakka
(n. 27 cm x 27 cm, 16 palaa)
Vinkki: Pohjataikinan valmistamiseen voit käyttää myös muita jauhoja erilaisina yhdistelminä. Esimerkiksi speltin voi korvata vehnäjauhoilla ja ohran tilalle sopii esim. ruisjauho.
Pohjataikina:
200 g voita
2 dl täysjyväspelttijauhoja
2 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa
Täyte:
n. 350 g varhaiskaalia
3 pientä (n. 100 g) kesäporkkanaa
2 kesäsipulia varsineen
1-2 valkosipulin kynttä
25 g voita
2 rkl siirappia
3/4 tl suolaa tai maun mukaan
1 tl kuivattua meiramia
reilu 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
ripaus valkopippuria (n. 1/4 tl)
1 rkl vehnäjauhoja
voiteluun kananmuna
Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää sekaan kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Suikaloi kaali sekä porkkanat. Hienonna valkosipulin kynnet sekä kesäsipulit varsineen (jos varren yläosat ovat nahistuneet, ne kannattaa leikata pois).
Laita voi sekä pilkotut kaali, porkkana ja sipuli kattilaan. Kuumenna ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmenneet eli noin 15 minuuttia. Tarvittaessa voit lisätä pienen tilkan vettä. Lisää siirappi, suola, valkopippuri, meirami sekä hienonnettu persilja. Anna hautua vielä hetken aikaa ja lisää lopuksi (speltti)vehnäjauho.
Jätä täyte jäähtymään.
Jaa pohjataikina kahteen osaan.
Kauli ensin toinen osa taikinasta jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi (noin 30 cm x 30 cm). Kierrä taikina kaulimen ympärille ja nosta leivinpaperin päälle pellillle.
Levitä pohjataikinan päälle täyte. Jätä reunoilta vapaaksi noin 3 cm. Käännä reunat täytteen päälle.
Kauli toinen piirakkataikinapala samankokoiseksi levyksi kuin ensimmäinen. (Jos haluat tehdä piirakan päälle korosteeksi kukkasia, lehtiä tms., ota taikinaa pieni nokare erilleen tässä vaiheessa). Nosta taikinan kansilevy kaulimen ympärille kääräistynä täytteen päälle. Käännä taikinan reunat piirakan pohjan alle.
Voitele piirakka kananmunalla ja pistele kuoren päälle haarukalla reikiä, jotta enimmät höyryt pääsevät ulos.
Paista piirakkaa 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ennen paloiksi leikkaamista. Piirakan voi tarjota lämpimänä tai seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Kylmänä piirakka on helpompi leikata siisteiksi paloiksi ja palat voi myös pakastaa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
mari-johanna: on hyvinkin mahdollista, ettei tuota alpron ”rahkavalmistetta” vielä silloin vuosi sitten ollutkaan markkinoilla. En ole tosin varma. Mutta nyt ainakin löytyy, ja se näyttää poikkeuksetta olevan samassa hyllyssä niiden alpron jogurttien kanssa. Purkki on samanlainen kuin jogurteillakin, mutta hieman pienempi. Muistaakseni 400 g. Tämä ko. valmiste on rakenteeltaan paksumpaa ja hieman proteiinipitoisempaa.
Mukavaa merellistä kesäpäivää teille! 😊