Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Kesäinen kaalipiirakka

11.7.2017

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-177_600x600.jpeg

Kaalipiirakka
(n. 27 cm x 27 cm, 16 palaa)

Vinkki:
Pohjataikinan valmistamiseen voit käyttää myös muita jauhoja erilaisina yhdistelminä. Esimerkiksi speltin voi korvata vehnäjauhoilla ja ohran tilalle sopii esim. ruisjauho.

Pohjataikina:
200 g voita
2 dl täysjyväspelttijauhoja
2 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Täyte:
n. 350 g varhaiskaalia
3 pientä (n. 100 g) kesäporkkanaa
2 kesäsipulia varsineen
1-2 valkosipulin kynttä
25 g voita
2 rkl siirappia
3/4 tl suolaa tai maun mukaan
1 tl kuivattua meiramia
reilu 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
ripaus valkopippuria (n. 1/4 tl)
1 rkl vehnäjauhoja

voiteluun kananmuna

Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää sekaan kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Suikaloi kaali sekä porkkanat. Hienonna valkosipulin kynnet sekä kesäsipulit varsineen (jos varren yläosat ovat nahistuneet, ne kannattaa leikata pois).

Laita voi sekä pilkotut kaali, porkkana ja sipuli kattilaan. Kuumenna ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmenneet eli noin 15 minuuttia. Tarvittaessa voit lisätä pienen tilkan vettä. Lisää siirappi, suola, valkopippuri, meirami sekä hienonnettu persilja. Anna hautua vielä hetken aikaa ja lisää lopuksi (speltti)vehnäjauho.
Jätä täyte jäähtymään.

Jaa pohjataikina kahteen osaan.
Kauli ensin toinen osa taikinasta jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi (noin 30 cm x 30 cm). Kierrä taikina kaulimen ympärille ja nosta leivinpaperin päälle pellillle.

Levitä pohjataikinan päälle täyte. Jätä reunoilta vapaaksi noin 3 cm. Käännä reunat täytteen päälle.

Kauli toinen piirakkataikinapala samankokoiseksi levyksi kuin ensimmäinen. (Jos haluat tehdä piirakan päälle korosteeksi kukkasia, lehtiä tms., ota taikinaa pieni nokare erilleen tässä vaiheessa). Nosta taikinan kansilevy kaulimen ympärille kääräistynä täytteen päälle. Käännä taikinan reunat piirakan pohjan alle.

Voitele piirakka kananmunalla ja pistele kuoren päälle haarukalla reikiä, jotta enimmät höyryt pääsevät ulos.

Paista piirakkaa 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ennen paloiksi leikkaamista. Piirakan voi tarjota lämpimänä tai seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Kylmänä piirakka on helpompi leikata siisteiksi paloiksi ja palat voi myös pakastaa.

Erityisruokavaliot

KasvisruokavalioPähkinätön

Kategoriat

KesäSuolaiset piirakatSyksyTaikinat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (11)

maris
Kinuskileipomo maris
22.7.2017 07:30

mari-johanna: on hyvinkin mahdollista, ettei tuota alpron ”rahkavalmistetta” vielä silloin vuosi sitten ollutkaan markkinoilla. En ole tosin varma. Mutta nyt ainakin löytyy, ja se näyttää poikkeuksetta olevan samassa hyllyssä niiden alpron jogurttien kanssa. Purkki on samanlainen kuin jogurteillakin, mutta hieman pienempi. Muistaakseni 400 g. Tämä ko. valmiste on rakenteeltaan paksumpaa ja hieman proteiinipitoisempaa.
Mukavaa merellistä kesäpäivää teille! 😊

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
22.7.2017 06:59

Kiitos vinkistä Maris! Enpä ole vielä tutustunut alpron rahkatyyliseen valmisteeseen. Yhtä myyjää kerran City marketissa viime syksynä, eli melkein vuosi sitten haastattelin, ja hän oli sitä mieltä ettei rahkalle ole korviketta. Mutta hienoa jos on, näitä kahta uutta tuotetta täytyy nyt ehdottomasti testailla. 🙂 Ps. Ja nyt Turkuun auton nokka ja ihastelemaan Tall ship race:n valtavia purjelaivoja! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
21.7.2017 08:46

mari-johanna: oikein hyvältä vaikuttaa teidän joulusuunnitelmat! Tuleekin varmasti makoisaa lihapiirakkaa. 😊 Mukavan oloinen oli muuten tuo pohjataikinaan käyttämäsi jauhoyhdistelmä. Voisi oikeastaan kokeilla sitä vaihtelun vuoksi itsekin.

Minun piti jo tuossa eilisessä viestissä vielä kysyä, että onko teidän perheelle miten tuttu se alpron ”rahkantyylinen” valmiste? Itse olen sitä tykännyt nykyään jonkin verran käyttää, ja tuli mieleen, että sehän muistuttaakin aika paljon tavan rahkaa rakenteeltaan. Se on juuri sen verran paksua, että sillä voisi varmasti tässä korvata tuon rahkan ihan yks yhteen.

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
21.7.2017 08:23

Ok, kiitos Maris! Minäpä kokeilen oatlyn ruokafraicella seuraavan kerran ja todennäköisesti myös suurennan piirakan isolle uunipellille, koska nyt se loppui kesken auttamattomasti! 🙂
Tästä saimme muuten myös idean joulua ajatellen koska meidän jouluperinteisiin kuuluu leipomostani löytyvä levylihapiirakka aina aatonaattona. Me vaihdamme ensi jouluna kaupan pakaste altaan valmis lehtitaikinan tähän taikinaan ja muuten sitten sisältö jouluisen perinteemme mukaan. Käy kaikille ja on tasan maukkaampaa kuin kaupan taikinat. 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
20.7.2017 23:13

Oi, onpa tosi mukavaa kuulla, että piirakka maistui! Teillähän on ollutkin varsin mukavalta vaikuttava kesälomapäivä. Varmasti siinä jo nälkä on kerennyt tullakin. 😊 Lämmin kiitos kommentista, mari-johanna. ❤️

Ai niin, se maidottomuusasia. Eli alunperin tosiaan tuohon pohjaan katsoin vinkkiä ohjeesta, joka oli täysin vegaaninen. Tuossa johdannossa lähteen osoite onkin, mutta en sitä harmillisesti saa linkattua. Mutta siinä ohjeessa oli käytetty Oatlyn ruokafraichea yksi purkki (200ml) ja leivontamargariinia (ilmeisesti maidoton) oli sitten vähän enemmän kuin tässä minun ohjeessa eli 250g. Jauhomäärät on samat. Joskohan näistä olisi apua. 😊 Itselle ei kovin tuttuja ole vielä nuo maidottomat valmisteet, mutta vähitellen on niihinkin tullut tutustuttua.

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
20.7.2017 21:27

voi Maris voi Maris! 🙂
Kiitos ihanan maistuvasta iltapalasta! Aamulla tein tämän valmiiksi, käytin spelttijauhoa 2dl ja Sunnuntain glut. jauhoa 1dl sekä glut. kaurajauhoa 1dl. Sipulin vaihdoin purjoon kun se sopii miehen vatsalle paremmin.
Päivän vietimme Porvoossa vanhassa kirkossa ja Brunbergilla vieraillen nyt saunan kautta iltapalalle… Pohja on maukas ja täyte suussa sulavan ihana. 🙂
Ainoa ongelma on se, miten saada tästä myös maidoton? Nyt tein sen maitorahkaan mutta olisiko kenties alpron jugurtti liian löysä korvike rahkalle? Vai tiedätkö heti sanoa paremman korvikkeen!
Tätä tehdään meillä useasti lisää, laitoin tämän heti suosikkeihin! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
13.7.2017 17:09

Kinuskiemo, kiitti kommentista. 😊
Hyvin maistui, ja täytteen lisäksi tykkäsin tuosta pohjastakin. Se oli myös maukasta. Spelttijauhoja olen enemmänkin tottunut käyttämään, mutta ohraa ei ole tullut käytettyä. Nyt oli sattumoisin ohrajauhopussi kaapissa juhannuksen lettujen paistelun jäljiltä. Kannattaa kyllä rohkeasti kokeilla erilaisilla jauhoilla/jauhoyhdistelmillä. Saa makua ihan eri tavalla kuin pelkillä vehnäjauhoilla. Ja ehkäpä pikkaisen terveellisempääkin. 😊

Kinuskiemo
12.7.2017 20:39

Kuulostaa todella herkulliselta piirakalta. Jos ei ole (aikoihin) kaalipiirakkaa leiponut, niin tämä ohje kannattaa pitää mielessä. Varmasti saa hyvän kokemuksen, miten herkulliselta kaali piirakassaKIN maistuu. Ja kaikkein aromikkainta piirakkaa tulee uudesta, varhaiskaalesta. Houkutteleva resepti, piirakkaa paketoituna, kannen alla! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
12.7.2017 07:59

MariaJ ja mari-johanna: eikös vaan olekin kaaliruuat ihania! Vaikka niinhän se taitaa olla, että mielipiteet kaalin herkullisuudesta jakaantuu aikalailla: joko on suurta herkkua tai sitten ei nappaa ollenkaan. Itse kuulun niihin, joihin uppoaa kaali kuin kaali ja missä muodossa tahansa. 😄

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
12.7.2017 07:16

Voi ei, pidemmän aikaa on tehnyt mieli jo kaalilaatikkoa… nyt näin tämän piirakka reseptin niin kuola jo suorastaan valuu! 🙂
Tämän viikon ruoka aineet jo kaapissa mutta ehkä viikonloppuna meillä tehdään kaalipiirakkaa… kaalilaatikkoa…. Päinvastoin kuin MariaJ:llä, minun mieheni rakastaa mutta teini osasto ehkä ei sitten niinkään… 🙂 Kiitos ideasta! 🙂

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa