6.4.2018
Kauraleipäset
(n. 12 kpl)
Huom! Jos leipien tulee olla täysin gluteenittomia, tarkista, että käyttämäsi kauratuotteet ovat valmistettu puhdaskaurasta.
Ainekset:
5 dl kaurajuomaa (esim. Valio Oddlygood)
5 1/2 dl kaurajauhoja
4 dl kaurahiutaleita (itse käytin isoja hiutaleita)
1 1/2 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
Kuumenna kaurajuoma n. 40 asteiseksi (itse lämmitin +42 asteiseksi).
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kaurajuoman joukkoon. Taikina on tässä vaiheessa puuromaista. Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa n. 2 tuntia.
(edit. 23.4.18: Taikinan voi myös tehdä haaleaan kauramaitoon, peittää kulhon tuorekelmulla ja leivinliinalla ja nostaa jääkaappiin kohoamaan yön ajaksi (n. 12-15 h). Itse suosin nykyään näiden valmistamisessa tätä pitkää jääkaappikohotusta. Maku on vieläkin parempi ja kohoavat myös paremmin).
Tee taikinasta litteitä leipäsiä leivinpaperille uunipellille (omani halkaisijaltaan n. 9 cm, paksuus n. 1cm ). Käytä apuna kaurajauhoja, sillä taikina on hiukan tarttuvaa. Mitä vähemmällä jauhomäärällä selviät, sitä mehevämmät leipäset saat. (Itse tökkäsin haarukalla muutaman reiän leipäsen pintaan).
Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa (tai kiertoilmauunissa 200 asteessa) n. 25 minuuttia (tai kunnes ovat rapeita päältä).
(Anna leipien hetken jäähtyä ja halkaise ne sitten terävällä veitsellä kahtia tai ainakin osittain reunoistaan auki.)
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Hyviä tuli! Tytärkin totesi spontaanisti, että nämä maistuu ihan niiltä sydänleiviltä 🙂 Seuraavalla kerralla kokeilen yliyön kohotusta ja teen hitusen paksumpia, jotta ne saa paremmin leikattua kahtia…