Kinuskileipomo maris

Kategoria: Pizzat, voileivät, iltapalat,  Suolaiset piirakat,  Syksy Nähty 19949 kertaa
 
10.01.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Munaton

Pellillinen kasvispiirakkaa


Juuri menneen loppiaisen alla osui silmiini sanomalehti Kalevassa artikkeli, jossa käsiteltiin mm. ekologista ruoanlaittoa ja muistutettiin, että ruoanlaitossa (toisin kuin usein leivonnassa!) on harvoin millin ja gramman tarkkaa ainesten suhteen vaikkapa juuri kasvisten kohdalla. Artikkelissa rohkaistiin siihen, ettei kaappeihin kannata jättää pieniä paloja kasviksia, purkin pohjalle lorausta kermaa tai pientä juustopalan nysää, vaan ne kannattaa mieluummin upottaa ruokaan samantein. Ja samoin rohkeasti käyttää kaapin perukoille jääneitä tähteitä vaikkei juuri niitä aineksia reseptissä olisi mainittukaan.
Jutun yhteydessä oli kasvispiirakan ohje, joka houkutteli minua kaikessa yksinkertaisuudessaan: pohjataikina, jonka päälle tuli runsaasti kasviksia ja sekä juustoraaste. Ohjeessa ei ollut annettu esim. kasvisten ja mausteiden tarkkoja määriä, vaan ajatuksena varmasti oli juuri se, että voi soveltaa sen mukaan mistä tykkää ja mitä kaapista löytyy.
Itse en ole niinkään innokas kokkaaja kuin leipoja, ja siksi minulle on vähän kauhistuskin ruokaohjeet joissa on raaka-aineita ja varsinkin mausteita pitkä litania ja kehotetaan laittamaan maun mukaan. Helposti menen lukkoon ja skippaan koko ohjeen!
Nyt kuitenkin innostuin tekemään pellillisen kasvispiirakkaa tämän sanomalehdessä olleen ohjeen innoittamana. Ja niin paljon kyllä sovelsin, ettei oma kasvispiirakkani enää alkuperäistä ohjetta juuri muistuta. Mutta olin aikaansaannokseeni hyvin tyytyväinen: tuli todella hyvää ja sain samalla ”kadotettua” paljon tähteitä pois kuljeksimasta. 🙂

Kasvispiirakka
(pellillinen, noin 20 isohkoa palaa)

Vinkki1: Pohjataikinan jauhoina voit käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja tai korvata osan täysjyväjauhoilla. Samoin kermaviilin voi korvata jollain muulla hapanmaitotuotteella (esim. rahka, ranskankerma, maustamaton jogurtti).
Vinkki2: Piirakan täytteessä käytettävien kasvisten, mausteiden ja muiden raaka-aineiden kanssa kannattaa rohkeasti soveltaa sen mukaan mitä kaapeista löytyy ja itse pitää.

Pohjataikina:
150 g voita
5 dl spelttivehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä
(ripaus suolaa)

Täyte:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala (n. 200 g) keräkaalia
3 keskikokoista porkkanaa
n. 200 g parsakaalia
1 punainen suippopaprika
ruokaöljyä kasvisten kuullottamiseen
1/2 dl vettä
1 dl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
3/4 dl paahdettua sipulirouhetta
1 1/2 rkl kuivattuja yrttimausteita (esim. meirami, oregano, basilika)
1/2 tl chilimausteseosta
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
1 rasia (200 g) aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
n. 1 dl auringonkukansiemeniä
100-150 g juustoraastetta

Nypi pehmeä voi, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Vältä vaivaamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
Kääri taikina tuorekelmuun ja anna kovettua jääkaapissa vähintään tunnin ajan/täytteen valmistelemisen ajan. Voit myös valmistaa taikinan jo edellisenä päivänä.

Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipuli.
Pilko, viipaloi tai lohko muutkin kasvikset.
Lisää isoon kattilaan ruokaöljyä ja kuullota kasviksia hetken aikaa. Lisää mausteet ja vesi kattilaan ja anna kasvisten hautua kannen alla noin 10-15 minuuttia.
Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne sekä paahdettu sipulirouhe täytteen joukkoon.
Maista täytettä ja mausta tarvittaessa lisää.
Anna täytteen jäähtyä hieman.

Kauli taikina pellin kokoiseksi ohueksi levyksi ja nosta se kaulimen ympärille kääräistynä pellille levinpaperin päälle.

Levitä pohjan päälle ensin tuorejuusto ja sen jälkeen kasvistäyte.
Ripottele täytteen pinnalle auringonkukansiemeniä ja lopuksi juustoraaste.
image
image

Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla/toiseksi alimmalla tasolla n. 25-30 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa piirakan voi nostaa tarvittaessa hieman ylemmäs, jotta pinta saa väriä.

image