10.1.2017
Kasvispiirakka
(pellillinen, noin 20 isohkoa palaa)
Vinkki1: Pohjataikinan jauhoina voit käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja tai korvata osan täysjyväjauhoilla. Samoin kermaviilin voi korvata jollain muulla hapanmaitotuotteella (esim. rahka, ranskankerma, maustamaton jogurtti).
Vinkki2: Piirakan täytteessä käytettävien kasvisten, mausteiden ja muiden raaka-aineiden kanssa kannattaa rohkeasti soveltaa sen mukaan mitä kaapeista löytyy ja itse pitää.
Pohjataikina:
150 g voita
5 dl spelttivehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä
(ripaus suolaa)
Täyte:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala (n. 200 g) keräkaalia
3 keskikokoista porkkanaa
n. 200 g parsakaalia
1 punainen suippopaprika
ruokaöljyä kasvisten kuullottamiseen
1/2 dl vettä
1 dl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
3/4 dl paahdettua sipulirouhetta
1 1/2 rkl kuivattuja yrttimausteita (esim. meirami, oregano, basilika)
1/2 tl chilimausteseosta
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
1 rasia (200 g) aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
n. 1 dl auringonkukansiemeniä
100-150 g juustoraastetta
Nypi pehmeä voi, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Vältä vaivaamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
Kääri taikina tuorekelmuun ja anna kovettua jääkaapissa vähintään tunnin ajan/täytteen valmistelemisen ajan. Voit myös valmistaa taikinan jo edellisenä päivänä.
Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipuli.
Pilko, viipaloi tai lohko muutkin kasvikset.
Lisää isoon kattilaan ruokaöljyä ja kuullota kasviksia hetken aikaa. Lisää mausteet ja vesi kattilaan ja anna kasvisten hautua kannen alla noin 10-15 minuuttia.
Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne sekä paahdettu sipulirouhe täytteen joukkoon.
Maista täytettä ja mausta tarvittaessa lisää.
Anna täytteen jäähtyä hieman.
Kauli taikina pellin kokoiseksi ohueksi levyksi ja nosta se kaulimen ympärille kääräistynä pellille levinpaperin päälle.
Levitä pohjan päälle ensin tuorejuusto ja sen jälkeen kasvistäyte.
Ripottele täytteen pinnalle auringonkukansiemeniä ja lopuksi juustoraaste.
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla/toiseksi alimmalla tasolla n. 25-30 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa piirakan voi nostaa tarvittaessa hieman ylemmäs, jotta pinta saa väriä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiva, jos sait tästä vähän vinkkiä vastaisuuden varalle, mari-johanna!
Niin, eihän tämä varmasti mikään tiukimman dieetin piirakka ole. Mutta kasviksia on paljon ja pohja ohut, joten semmoinen ihan semiterveellinen pläjäys. 🙂 Toki pohjaan voi margariiniakin laittaa, mutta itse en ole sitä oikein oppinut käyttämään. Voin ja margariinin tuote- ja ravintosisältöjä olen joskus kaupassa tavannut ja tullut siihen tulokseen, että voi on aivan yhtä hyvä, jos ei parempi vaihtoehto. Jos siis näistä kahdesta pitää valita. 🙂