Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Klassikot,  Muuta makeaa Nähty 43856 kertaa
 
16.06.2016
 
10 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIKampanisut


Ennen tätä päivää mielikuvani kampanisuista oli jostain syystä hieman negatiivisesti sävyttynyt. Olin kyllä tästä perinteikkäästä ja vanhasta leivonnaisesta kuullut, mutta maistanut en ollut saati itse tehnyt. Ennakkoluuloissani pidin niitä kuivina ja mauttomina, joten miksi vaivautua leipomaan, kun maailma on pullollaan herkkureseptejä.
Äitini kuitenkin rupesi puhumaan, että hänellä olisi vanhentumassa kermaviiliä purkillinen ja puhui sivulauseessa jotain kampanisuista. No, minuahan ei tarvinnut hirveästi yllyttää. 🙂
Kermaviilipurkki hyppysissäni rupesin etsiskelemään ohjetta. Ja niitähän sitten oli! Löytyi rahkaan, piimään tai kermaviiliin tehtyjä, oli ilman sokeria tai enemmän sokeria, oli leivinjauheella tai soodalla, sakaroitakin oli kolmen ja viiden väliltä. Oli eripaksuisia ja -kokoisia, ja taikinan valmistustapojakin tuntui olevan yhtä paljon kuin tekijöitäkin, riipuen vielä siitä mistä paikkakunnalta kampanisuresepti oli peräisin. Tästä upottavasta reseptisuosta poimin sitten yhden
(http://perinneruokaaprkl.blogspot.fi/2013/10/kampanisut-ei-hiustenhoitoon.html), jota muokkasin vielä hieman omaan suuhuni sopivamman tuntuiseksi.
Ja niinpä se vaan tuli taas todettua, että vähemmän on usein enemmän. Nämäkin kaikessa yksinkertaisuudessaan olivat ihania. Että väärässä olin ennakkoluuloineni. 🙂
Välivaihekuvat olisivat olleet poikaa, mutta siinä leivonnan tiimellyksessä olin niin muissa maailmoissa, että jäi ne kuvat toiseen kertaan. 🙁

Kampanisut                       n. 35 kpl

250 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
200 g kermaviiliä
1 tl soodaa
600 g (n. 9 dl) vehnäjauhoja (omissa kampanisuissani on puolet spelttivehnää ja puolet tavallista)

pinnalle: sokeri-kaneliseosta

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään tasaiseksi seokseksi.
Sekoita sooda kermaviiliin ja lisää seos voi-sokeriseokseen.
Lisää kananmuna ja sitten jauhot.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi, jonka paksuus on reilu puoli senttimetriä.
Leikkaa levystä n. 5 cm korkeita ja 8 cm pitkiä paloja. Esim. taikinahyrrä, pitsaleikkuri tai pitkä ja terävä veitsi sopivat paloitteluun hyvin.
Tee jokaisen taikinapalan pidemmälle sivulle neljä viiltoa. Näin jokaiseen nisuun tulee viisi sakaraa.
Nosta nisut pellille leivinpaperin päälle.
Käännä tai taivuta kamman uloimpia sakaroita hieman ylöspäin, jotta nisu saa kaarevan muodon.
Voitele nisut kevyesti vedellä ja ripottele päälle sokeri-kaneliseosta.
Paista kampanisuja 250 asteessa n. 7 minuuttia.