27.10.2015
Salmiakkitäytekeksit n. 35 kpl
Vinkki 1: Voit valmistaa taikinan myös yleiskoneella
Vinkki 2: Vinoneliöiden sijaan voit ottaa taikinasta pikkuleipiä mieleiselläsi muotilla.
Vinkki 3: Koristelussa on vain mielikuvitus rajana. Keksit voit kuorruttamisen sijaan koristella esim. kiinnittämällä sulatetulla suklaalla karkkeja keksien päälle ( kts. kuva alla).
Keksitaikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
75 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
3 rkl siirappia
2 rkl kermaa
Täyte:
1/2 dl sokeria
2 1/2 tl perunajauhoja
1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl Apteekin salmiakki -mixeriä
1 kananmunankeltuainen
85 g voita
Kuorrutus:
1 1/2 dl tomusokeria
1 1/2 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
Koristelu:
Strösseleitä, nonparelleja tms.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi jauhoseos taikinakulhoon.
Lisää jauhoseokseen hetken huoneenlämmössä pehmennyt voi kuutioina ja nypi tasaiseksi.
Lisää vanilja- ja fariinisokeri ja sekoita hyvin.
Lisää viimeiseksi kananmuna, siirappi sekä kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kääri taikina tuorekelmuun ja painele hieman levymäiseksi.
Laita taikina jääkaappiin noin tunnin ajaksi.
Valmista sillä aikaa täytteeseen tuleva salmiakkikiisseli.
Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Lisää kerma, salmiakkimixeri sekä kananmunankeltuainen. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa. Siirrä kattila heti pois levyltä ja sekoita tasaiseksi.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Taittele voi- tai leivinpaperista suorakulmainen, n. 3,5 cm leveä paperimuotti.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Aseta paperimuotti taikinalevyn päälle viistosti ja leikkaa taikinaleikkurilla muotin levyisiä suikaleita. Käännä sen jälkeen muotti n. 45 astetta toiseen suuntaan ja leikkaa taikinasta taas taikinaleikkurilla muotin levyisiä suikaleita. Näin saat vinoneliön muotoisia kuvioita. Paperimuotin asentokulmaa muuttamalla saat hieman erilaisia salmiakkikuvioita. Kokeilemalla löydät sen itselle mieluisan.
Jotta taikinalevyistä leikatuista pikkuleivistä tulisi joka kerta samanmuotoisia, kiinnitä ensimmäisillä leikkauskerroilla leivonta-alustaan esim. maalarinteipit sen suuntaisesti kuin paperimuotti. Näin osaat jatkossa asettaa paperimuotin uuden taikinalevyn päälle aina samassa asennossa.
Paista 180 asteessa n. 7 minuuttia. Keksit saavat jäädä hieman pehmeiksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa täytteen huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja sekoita voivaahtoon salmiakkikiisseli.
Levitä tai pursota täytettä keksin ”nurjalle” puolelle ja paina toinen keksi varovasti päälle.
Laita keksit hetkeksi jääkaappiin ja valmista kuorrute.
Sekoita tomusokerin joukkoon salmiakkimixeri ja sekoita tasaiseksi. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää mixeriä, jos liian löysältä lisää tomusokeria.
Levitä tai pursota kuorrutetta keksien päälle ja koristele heti strösseleillä tai nonparelleilla.
Säilytä salmiakkitäytekeksit jääkaapissa tai halutessasi voit ne myös pakastaa.
[haganol]
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Jensku! Itse tuli ”tahkottua” tuon pikkuleipien salmiakkikuvion kanssa sen verran, että ajattelin laittaa vähän tarkempaa ohjetta. Leivoin ja leivoin ja ihmettelin, kun välillä tulee hoikkia salmiakkeja ja välillä pulleita. Sitten hoksasin, että paperimuotin pitää olla aina tarkalleen samassa asennossa eikä vain sinne päin. 🙂