Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Salmiakkitäytekeksit

27.10.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image23_600x600.jpg

Salmiakkitäytekeksit     n. 35 kpl

Vinkki 1: Voit valmistaa taikinan myös yleiskoneella
Vinkki 2: Vinoneliöiden sijaan voit ottaa taikinasta pikkuleipiä mieleiselläsi muotilla.
Vinkki 3: Koristelussa on vain mielikuvitus rajana. Keksit voit kuorruttamisen sijaan koristella esim. kiinnittämällä sulatetulla suklaalla karkkeja keksien päälle ( kts. kuva alla).
image

Keksitaikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
75 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
3 rkl siirappia
2 rkl kermaa

Täyte:
1/2 dl sokeria
2 1/2 tl perunajauhoja
1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl Apteekin salmiakki -mixeriä
1 kananmunankeltuainen
85 g voita

Kuorrutus:
1 1/2 dl tomusokeria
1 1/2 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä

Koristelu:
Strösseleitä, nonparelleja tms.

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi jauhoseos taikinakulhoon.

Lisää jauhoseokseen hetken huoneenlämmössä pehmennyt voi kuutioina ja nypi tasaiseksi.

Lisää vanilja- ja fariinisokeri ja sekoita hyvin.

Lisää viimeiseksi kananmuna, siirappi sekä kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kääri taikina tuorekelmuun ja painele hieman levymäiseksi.
Laita taikina jääkaappiin noin tunnin ajaksi.

Valmista sillä aikaa täytteeseen tuleva salmiakkikiisseli.
Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Lisää kerma, salmiakkimixeri sekä kananmunankeltuainen. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa. Siirrä kattila heti pois levyltä ja sekoita tasaiseksi.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Taittele voi- tai leivinpaperista suorakulmainen, n. 3,5 cm leveä paperimuotti.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Aseta paperimuotti taikinalevyn päälle viistosti ja leikkaa taikinaleikkurilla muotin levyisiä  suikaleita. Käännä sen jälkeen muotti n. 45 astetta toiseen suuntaan ja leikkaa taikinasta taas taikinaleikkurilla muotin levyisiä suikaleita. Näin saat vinoneliön muotoisia kuvioita. Paperimuotin asentokulmaa muuttamalla saat hieman erilaisia salmiakkikuvioita. Kokeilemalla löydät sen itselle mieluisan.

Jotta taikinalevyistä leikatuista pikkuleivistä tulisi joka kerta samanmuotoisia, kiinnitä ensimmäisillä leikkauskerroilla leivonta-alustaan esim. maalarinteipit sen suuntaisesti kuin paperimuotti. Näin osaat jatkossa asettaa paperimuotin uuden taikinalevyn päälle aina samassa asennossa.
image

Paista 180 asteessa n. 7 minuuttia. Keksit saavat jäädä hieman pehmeiksi. Anna jäähtyä.

Vatkaa täytteen huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja sekoita voivaahtoon salmiakkikiisseli.

Levitä tai pursota täytettä keksin ”nurjalle” puolelle ja paina toinen keksi varovasti päälle.

Laita keksit hetkeksi jääkaappiin ja valmista kuorrute.

Sekoita tomusokerin joukkoon salmiakkimixeri ja sekoita tasaiseksi. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää mixeriä, jos liian löysältä lisää tomusokeria.
Levitä tai pursota kuorrutetta keksien päälle ja koristele heti strösseleillä  tai nonparelleilla.

Säilytä salmiakkitäytekeksit jääkaapissa tai halutessasi voit ne myös pakastaa.
[haganol]

Ainesosat

Lakritsi/salmiakki

Erityisruokavaliot

KasvisruokavalioLiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

HalloweenPikkuleivätSyksyYhteistyöreseptit

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (8)

maris
Kinuskileipomo maris
28.10.2015 19:53

Kiitos Jensku! Itse tuli ”tahkottua” tuon pikkuleipien salmiakkikuvion kanssa sen verran, että ajattelin laittaa vähän tarkempaa ohjetta. Leivoin ja leivoin ja ihmettelin, kun välillä tulee hoikkia salmiakkeja ja välillä pulleita. Sitten hoksasin, että paperimuotin pitää olla aina tarkalleen samassa asennossa eikä vain sinne päin. 🙂

Jensku
Kinuskileipomo Jensku
28.10.2015 18:34

Voi että, todella hienoja ja tasalaatuisia keksejä olet kyllä loihtinut! Maku on varmasti vähintään yhtä herkullinen kuin miltä näyttävät 😛 Kiva, kun olet kuvan ja tekstin kanssa opastanut, miten taikinasta saa leikattua noin samankokoisia ja -muotoisia keksejä 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
27.10.2015 20:27

Kiitos taas kerran sinulle mari-johanna ihanista sanoistasi! Jotensakin vaan tahtoo aina omiin silmiin näyttää toisten leipomukset herkullisimmilta ja taidokkaammin tehdyiltä. Mutta ehkä se on siinä, kun väkertää ja ährää niitä aikansa, niin sitä tavallaan myös ”sokeutuu” omille tuotoksilleen. Kun aikaa taas vähän kuluu, niin oma aikaansaannos alkaakin tuntua tosi hyvin onnistuneelta ja herkulliselta.
Ja näihin kekseihin olen kyllä tyytyväinen, uskallan suositella!

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
27.10.2015 20:03

Hienot upeat keksit olet loihtinut! Monta on ollut mutkaa matkalla mutta lopussa kiitos seisoo! Jälleen kerran vain totean sanomaan sulle, että älä ole turhan vaatimaton omien luomustesi suhteen. Ne on hienoja ja varmasti myös maukkaita! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
27.10.2015 15:54

Paljon kiitoksia Piperrys, Kinuskikissa ja nalamuru! Kyllähän se hieno tunne oli, kun vihdoin silmien edessä oli onnistunut täyte. 🙂 Kinuskissalle jo aiemmin sanoinkin, että vaikka olen tähänkin asti hänen hienoa työtään ihaillut, niin kyllä arvostus on noussut entisestään näitä omia vaatimattomia leipomuksia viritellessä. Niin kuin Piperryskin sanoi, että aina ei ole tullut ajatelleeksi, kuinka hirveän määrän työtä yksi resepti saattaa vaatia!

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
27.10.2015 14:32

Voi vitsi, kun näyttävät maistuvilta. Olet kyllä nähnyt ison vaivan tämän tekemisessä ja hienoa että lopulta onnisti. Näitä tarvii kyllä joskus kokeilla, tuo kananmunankeltuainen vaan arveluttaa tuossa täytteessä tuon pienen allergikon takia, mutta ehkä testailen miten onnistuu ilman sitä.

Kinuskikissa
27.10.2015 11:03

Kiitos maris tästä ohjeesta! Näistä tuli kyllä upean näköisiä, voit olla ylpeä itsestäsi kaiken vaivan jälkeen. Hienosti toimii mixeri näemmä myös kuorrutteessa!

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
27.10.2015 10:11

Suuren työn olet tehnyt näiden keksien eteen! Onneksi yleensä apua saa, kun pyytää ja lopputulos palkitsi nähdyn vaivan. Kiva, että jaksoit kirjoitella auki koko prosessin, harvoin tulee ajateltua, miten suuri työmäärä on toimivan reseptin takana.
Itsekin tein melkein jokaisesta salmiakkireseptistäni vähintään 2 versiota, joten samassa suossa ollaan 🙂
Ja silti on vielä mixeriä minullakin pullossa jäljellä, erittäin riittoisaa tavaraa siis 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa