Kinuskileipomo maris

Kategoria: Muuta makeaa,  Pikkuleivät Nähty 2109 kertaa
 
13.03.2017
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

Isoäidin herkkurinkilät


Olen selaillut viime kuukausien aikana edesmenneeni mummoni vanhaa keittokirjaa sekä hänen itse muistiin kirjoittamiaan leivontareseptejä. Sieltä on löytynyt monenmoista mielenkiintoista reseptiä ja yksi niistä on tämä Isoäidin herkkurinkilät ohje. Itse olen lykännyt rinkilöiden kokeilemista ihan siitä syystä, että en ole ollut varma, miten rinkiläksi kierrittäminen tapahtuu.
Mutta kun Kinuskikissa julkaisi viime viikolla ohjeen Euran rinkilöihin, pääsin minäkin jyvälle rinkilän muodostamisesta. Tosin harjoittelua vaatii vielä minulta rinkiläksi kiepsauttelu – vasta lopussa alkoi joten kuten sujumaan.
Mummoni on ilmeisesti poiminut reseptin aikoinaan Kodinkuvalehdestä. Tähän viittaa reseptin alareunaan kirjoitettu muistiinpano. Reseptissä ei kehotettu sokeroimaan rinkilöitä, mutta itse tein sen. Samaan tapaan kuin Kinuskikissan testaamissa Kinuskileipomo Jatsun Euran rinkilöissä. Olen myös huomannut, että vastaavanlainen sokerointi on ollut aika yleistä ennen vanhaan esimerkiksi juuri pikkuleivissä.
Raaka-aineet näissä kokeilemissani rinkilöissä ovat aikalailla samat kuin Euran rinkilöissäkin. Suurimmat erot ovat rinkilätaikinaan tuleva kohotettu pullataikina ja perunajauhot. Mutta maistuvia tuli näistäkin. Ja tosi mureita!

Isoäidin herkkurinkilät
(n. 20 kpl)

Vinkki 1: Rinkilöiden muodostamiseen löydät hyvät ja selkeät ohjeet Kinuskikissalta: http://www.kinuskikissa.fi/euran-rinkilat
Vinkki 2: Rinkilät ovat munattomia, jos valmistat kananmunattoman pullataikinan. Kooltaan 2,5 dl:n pullataikinasta kuluu näihin rinkilöihin n. 1/4.

Tässä mummoni muistiin kirjoittama alkuperäinen ohje


Ainekset:

200 g kohonnutta pullataikinaa
100 g pehmeää voita
1 dl kermaa
1 dl perunajauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja

pinnalle sokeria

Valmista pullataikina erillisen ohjeen mukaan. Anna taikinan kohota hyvin ja ota sitten rinkilätaikinaa varten tarvittava määrä erilleen.
Sekoita pullataikinan joukkoon loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa taikina noin 20:een palaan ja rullaa ne noin 30 cm pitkiksi ohuiksi tangoiksi. Kierrittele tangot ensin sokerissa ja sen jälkeen kiepauta rinkilöiksi.
Nosta rinkelit leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.
Voit kastaa rinkelit vielä sokerissa heti uunista ottamisen jälkeen.