Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Herkullinen hapankaalipiirakka

13.1.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_E823BEEF-F2B3-4F6D-A6C7-5108B81FA4FB_600x600.jpeg

Hapankaalipiirakka
(yksi piirakka, vuoan halkaisija n. 27 cm)

Piirakkapohja:
3 dl vehnäjauhoja (osan tai kokonaan voi korvata esim. täysjyväspelttivehnällä)
100 g voita
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
1/4 tl suolaa

Täyte:
1 keskikokoinen sipuli
1 – 2 valkosipulin kynttä
1 rkl (oliivi)öljyä
400 g (1 rs) hapankaalia
120 g (1 prk) smetanaa
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua meiramia
ripaus mustapippuria
2 rkl hunajaa
1 kananmuna
n. 2 dl juustoraastetta (vähän voimakkaamman makuinen juusto sopii hyvin)

Sekoita jauhot ja suola keskenään ja lisää sekaan kylmä kuutioitu voi. Nypi sormin tasaiseksi. Lisää maitorahka ja sekoita esimerkiksi lusikalla tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina noin vartiksi jääkaappiin.
Vuoraa piirakkavuoka (halk. 27 cm) leivinpaperilla tai voitele se.
Kaulitse taikina piirakkavuokaan sopivaksi pyöreäksi levyksi tai taputtele taikina sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjataikinaan haarukalla muutamia reikiä ja laita pakastimeen. Jos pakastimessa ei ole tilaa, tue piirakan reunat foliosuikaleilla ja siirrä jääkaappiin.

Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti.
Lisää hapankaali ja sekoittele haudutellen muutama minuutti. Lisää smetana, timjami, meirami, mustapippuri ja hunaja. Anna hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja anna täytteen hetken aikaa jäähtyä.

Ota piirakkapohja pakastimesta tai jääkaapista ja esipaista pohjaa 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Poista foliosuikaleet, jos käytit niitä.

Sekoita hieman jäähtyneeseen täytteeseen reilu puolet juustoraasteesta sekä kananmuna.

Levitä täyte esipaistetulle piirakkapohjalle sekä ripottele päälle loput juustoraasteesta. Jatka piirakan paistamista 200 asteessa n. 25 minuutin ajan tai kunnes piirakka on saanut pintaansa kullanruskean värin.

Anna piirakan hetken aikaa jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Nauti raikkaan salaatin ja/tai braatvurstin kanssa. Piirakka maistuu mainiolta myös täysin jäähtyneenä tai vaikkapa jääkaappikylmänä seuraavana päivänä.

Erityisruokavaliot

KasvisruokavalioPähkinätön

Kategoriat

Suolaiset piirakat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (4)

maris
Kinuskileipomo maris
16.1.2018 19:29

Kinuskiemo, kiitos kommentista. 😊
Juu, sitä samaa kaupan valmista hapankaaliraastetta minäkin käytän, niin kuin näköjään tuossa alussa tuli mainittuakin. En kuitenkaan niin suurkuluttaja ole, että maksaisi vaivaa alkaa itse hapattaa. Vaikka saisihan sitä varmasti vaikka mitä erilaisia makuja mausteilla sun muilla. Mutta tiedä sitten miten penkin alle menisi koko homma. 😄 Tähän minun muutaman ruokalusikallisen vuorokausikulutukseen riittää mainiosti ihan valmistavara.

Kinuskiemo
15.1.2018 23:49

Jos pohtii kysymystä, miten saada hapankaalesta ystävä, tai yleisemmin, miten koukuttua aiemmin yhdentekevään ruoka-aineeseen, niin vastaus löytyy reseptin johdannosta. Hyvin pystyi eläytymään tarinaan ja oli helppo uskoa, että noinhan siinä käy. Oma kokemukseni hapankaalesta on vain kaupan hyllyn purkkkitavarana. Sen verran on tullut kuitenkin tuntumaa, että kyllä hapankaaleen ihan sellaisenaankin, salaattiversiona, voisi helposti koukuttua. Kirpeän maukasta ja terveellistä.
Tuo kauniiksi paistunut piirakka näyttää maukkaalta.
Kiitos kivasta, vähän harvinaisemmasta piirakkareseptistä! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
15.1.2018 18:21

Miranster: kiitos kommentista, ja ehdottomasti vaan hapankaaliin tutustumaan jos yhtään kiinnostaa!
On vaikeaa ja mahdotontakin arvioida mikä kenenkin suussa maistuu voimakkaalle ja mikä ei. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ollut missään nimessä kylvää ennakkoluuloja hapankaalia tai muitakaan hapattamalla säilöttyjä tuotteita kohtaan — päinvastoin! Halusin vain tuoda esille, että jos hapattamalla säilötyt ruoat eivät ole siltään syötynä ihan oman maun mukaisia, niin niihin kannattaa lähteä totuttelemaan vaikkapa näin ruoanvalmistuksen ja leivonnan kautta. 😊

Miranster
Kinuskileipomo Miranster
14.1.2018 22:42

Itse en käytä hapankaalia ruuan laitossa tai leipomisessa, mutta nytten alkoi kiinnostaa. Piirakka vaikuttaa hyvältä.🙂 Kuitenkin miten vahva hapankaalin maku on, koska kirjoitit että smetana vie suurimman osan kirpeydestä pois ja täytteeseen tulee paljon muitakin täytteitä?

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa