13.1.2018
Hapankaalipiirakka
(yksi piirakka, vuoan halkaisija n. 27 cm)
Piirakkapohja:
3 dl vehnäjauhoja (osan tai kokonaan voi korvata esim. täysjyväspelttivehnällä)
100 g voita
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
1/4 tl suolaa
Täyte:
1 keskikokoinen sipuli
1 – 2 valkosipulin kynttä
1 rkl (oliivi)öljyä
400 g (1 rs) hapankaalia
120 g (1 prk) smetanaa
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua meiramia
ripaus mustapippuria
2 rkl hunajaa
1 kananmuna
n. 2 dl juustoraastetta (vähän voimakkaamman makuinen juusto sopii hyvin)
Sekoita jauhot ja suola keskenään ja lisää sekaan kylmä kuutioitu voi. Nypi sormin tasaiseksi. Lisää maitorahka ja sekoita esimerkiksi lusikalla tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina noin vartiksi jääkaappiin.
Vuoraa piirakkavuoka (halk. 27 cm) leivinpaperilla tai voitele se.
Kaulitse taikina piirakkavuokaan sopivaksi pyöreäksi levyksi tai taputtele taikina sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjataikinaan haarukalla muutamia reikiä ja laita pakastimeen. Jos pakastimessa ei ole tilaa, tue piirakan reunat foliosuikaleilla ja siirrä jääkaappiin.
Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti.
Lisää hapankaali ja sekoittele haudutellen muutama minuutti. Lisää smetana, timjami, meirami, mustapippuri ja hunaja. Anna hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja anna täytteen hetken aikaa jäähtyä.
Ota piirakkapohja pakastimesta tai jääkaapista ja esipaista pohjaa 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Poista foliosuikaleet, jos käytit niitä.
Sekoita hieman jäähtyneeseen täytteeseen reilu puolet juustoraasteesta sekä kananmuna.
Levitä täyte esipaistetulle piirakkapohjalle sekä ripottele päälle loput juustoraasteesta. Jatka piirakan paistamista 200 asteessa n. 25 minuutin ajan tai kunnes piirakka on saanut pintaansa kullanruskean värin.
Anna piirakan hetken aikaa jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Nauti raikkaan salaatin ja/tai braatvurstin kanssa. Piirakka maistuu mainiolta myös täysin jäähtyneenä tai vaikkapa jääkaappikylmänä seuraavana päivänä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kinuskiemo, kiitos kommentista. 😊
Juu, sitä samaa kaupan valmista hapankaaliraastetta minäkin käytän, niin kuin näköjään tuossa alussa tuli mainittuakin. En kuitenkaan niin suurkuluttaja ole, että maksaisi vaivaa alkaa itse hapattaa. Vaikka saisihan sitä varmasti vaikka mitä erilaisia makuja mausteilla sun muilla. Mutta tiedä sitten miten penkin alle menisi koko homma. 😄 Tähän minun muutaman ruokalusikallisen vuorokausikulutukseen riittää mainiosti ihan valmistavara.