Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Klassikot,  Makeat piirakat,  Syksy Nähty 786 kertaa
 
30.08.2018
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Helppo ja mehevä omenapiirakka


Tämän ohjeen kaivan esiin, jos haluan nopeasti ja helposti taatusti hyvää piirakkaa. Ensimmäisen kerran tein vuosi sitten tällä kyseisellä pohjalla omenapiirakan, talvella pari marjapiirakkaa ja keväällä raparperipiirakkaa. Ja nyt taas tein omenapiirakkaa. 😊 Tämä vaan on niin yksinkertaista ja hyvää, sekä maistuu kaikille. Ja onnistuu tosiaan niin ompuilla, marjoilla kuin raparperillakin. Ja joko piirakkavuokaan tai tupla-annoksena pellille. 

 

Alun perin katselin tähän mallia ja ainessuhteita jostain ohjeesta, mutta nyt en enää suin surminkaan muista mistä (olisikohan ollut jostain lehdestä repäisty ohje). Olen kuitenkin sen verran tätä ohjetta tässä vuoden aikana muokkaillut, että kaipa tätä voi jo omaksikin sanoa. ”Salainen aseeni” on mantelijauhe, joka tuo pehmoisuutta ja makua pohjaan. Se ei kuitenkaan ole välttämätön, piirakka kyllä onnistuu pelkillä jauhoillakin.

 

Omenapiirakka

Vinkit:
• Tuplaamalla määrät saat piirakkaa pellillisen (riittää suuremmallekin pellille).
• Omenoiden tilalle sopivat myös marjat tai raparperit.
• Marjapiirakoista voi jättää kanelin pois.

Pohja:
3/4 dl voita sulatettuna (n. 70 g)
2 1/2 dl piimää
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata täysjyvällä, esim. graham- tai täysjyväspelttijauho)
3/4 dl mantelijauhetta (voi korvata vehnäjauholla)
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia

Pinnalle:
3-4 kotimaista omenaa (tai maun ja omenien koon mukaan)
1/2 tl kanelia
1/2 rkl sokeria

Sulata voi kattilassa tai mikrossa.
Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää sulatettu voi ja piimä.
Sekoita lusikalla tai puuhaarukalla nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Vuoraa piirakkavuoka (25-27 cm) rypistetyllä leivinpaperilla. Kaada/levitä taikina vuokaan.

Huuhdo omenat, poista siemenkodat ja leikkaa viipaleiksi.

Asettele omenaviipaleet taikinan päälle ja ripottele päälle kanelia ja sokeria.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.