8.10.2016
Fantasiapikkuleivät vaniljamassalla
(Kaksi pellillistä, n. 40 kpl)
Pikkuleipätaikina
1 dl pehmeää voita (n. 85 g)
1 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (tai yksi oikein pieni)
1 tl vanilja-aromia (käytin tässä itse vaniljajauhetta n. 1 mm)
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
Kuorrutus
-n. 250 g Kinuskikissan vaniljamassaa haluamissasi väreissä
-sokerikuorrutetta (tuubissa)
-Lisäksi vaniljamassan maustamiseen tai vaniljamassaan upotettaviksi koristeiksi voit käyttää mm. jotain alla olevista (nämä kokeillut itse toimiviksi):
–Nestemäisiä makuaineita: (esim. salmiakkimixeri, erimakuiset aromit)
–Mausteita ja jauheita (esim. piparkakkumauste, lakritsi-/salmiakkijauhe)
–Rouheita ja hiutaleita (esim. manteli- ja pähkinärouheet, kookoshiutaleet)
–Makeisia (esim. erilaisia ja erimakuisia täytelakuja, salmiakkirouhetta, suklaarouhetta)
Tässä lisäksi joitakin muita koristelu tai maustamisvaihtoehtoja, joita en itse kokeillut, mutta saattaisivat toimia: nonparellit, erilaiset siemenet (kurpitsa, auringonkukka…), kuivatut hedelmät/marjat, marjajauheet, sitruunan kuoriraaste…
Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi.
Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista kunnes on vaahtomainen ja ilmava koostumus.
Lisää kananmuna ja aromiaineet ja jatka vaahdottamista 1-2 minuuttia.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää siivilän läpi desi kerrallaan. Jatka sekoittamista pienellä teholla kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.
Laita taikina muovikelmun päälle ja taputtele litteäksi paketiksi.
Anna olla jääkaapissa 2-4 tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään. Taikinan voi myös pakastaa.
Kauli kylmä taikina ohueksi levyksi (käytä tarvittaessa hieman jauhoja apuna). Ota taikinalevystä haluamallasi muotilla pikkuleipiä ja
siirrä ne pellille leivinpaperin päälle. Pikkuleivät eivät juuri leviä uunissa, joten niitä voi laittaa tiheäänkin.
Paista 175 asteessa keskitasolla noin 5-8 minuuttia.
Pikkuleipien ei tarvitse saada väriä.
Anna jäähtyä.
Kauli pala vaniljamassaa hieman ohuemmaksi. Jos haluat upottaa massaan esim. rouheita ripottele niitä massan päälle. Kaulitse niin, että rouheet uppoavat syvemmälle. Kun vaniljamassa kaulitessa ohenee ja leviää, niin ripottele lisää rouhetta.
Jos haluat upottaa massaan kuvioiksi esim. täytelakuja, niin leikkaa lakut mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi (pehmeät ja tuoreet lakut toimivat parhaiten). Asettele lakuviipaleita litteämmäksi kaulitun vaniljamassan päälle. Kaulitse niin, että lakut uppoavat massaan. Lisää lakuviipaleita kaulitsemisen aikana, kun vaniljamassa ohenee ja tilaa tulee.
Jos haluat maustaa vaniljamassaa jollain jauheella/nestemäisellä aineella, niin muovaa massan keskelle kolo ja kaada/ripottele maustamisaine siihen. Muovaa massaa käsin, jotta aromiaine sekoittuu tasaisesti. Nestemäisiä aromiaineita kannattaa annostella vähitellen ja varovasti esim. maustemittaa apuna käyttäen. Tosin vaniljamassa tuntui kestävän hyvin jopa salmiakkimixeriä (kokeilin suhteella 1/2 tl mixeriä/30 g massaa).
Mausteita ja jauheita kannattaa myös annostella vähitellen ja maistella samalla. Maut tosin jonkin verran tasaantuvat ja osittain voimistuvatkin säilytyksen aikana.
Ota kuvioidusta/maustetusta vaniljamassasta kuvioita samalla muotilla millä teit pikkuleivät.
Sivele pikkuleivän pintaan ohuelti sokerikuorrutetta ja kiinnitä vaniljamassakuvio päälle.
Tähän vielä kertoilen, mitä kokeilemani pikkuleivät pitävät sisällään.
-Vasemmalla kuut ja tähdet keltaisesta vaniljamassasta mantelirouheella sekä noitapilli-lakuilla.
-Seuraavina pikkuleivät vaaleanpunaisella massalla ja mm. vadelman makuisilla täytelakuilla.
-Keskellä piparinmuotoisia pikkuleipiä päällystettynä mustalla vaniljamassalla ja noitapilleillä sekä ylin suklaatäytelakulla.
-Vaaleissa pipareissa vaniljamassaa piparkakkumausteella höystettynä.
-Pyöreissä valkeissa pipareissa käytetty valkeaa massaa ja erimakuisia täytelakuja.
-Vihreissä pikkuleivissä vihreään vaniljamassaan upotettu maitosuklaarouhetta (liian hienoksi ehkä hienonsin, karkeampi sopisi varmaan paremmin)
-Vihreiden pikkuleipien alla sekä äärimmäisenä oikealla pyöreät pikkuleivät kuorrutettu salmiakkimixerillä maustetulla mustalla massalla ja sisään upotettu apteekin salmiakkirouhetta.
-Oikeassa reunassa lisäksi mustia pyöreitä pikkuleipiä, joissa päällä lakritsijauheella maustettu vaniljamassa ja sisään upotettu kookoshiutaleita.
-Oikealla myös yksi vihreä tähti, johon yritin upottaa suklaaströsseliä. Siitä ei tullut kovin nätti, koska strösselit murustuivat. Kovemmat nonparellit sopisivat varmasti paremmin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Kiitos, kun kerroit kokemuksestasi, nalamuru! Katselinkin ristiäispöydän tarjoiluista laittamaasi kuvaa galleriassa ja huomasin siellä ihania pieniä jalkapikkuleipiä. 🙂Samaisella muotilla tein minäkin pikkuleipiä veljeni tytön nimiäisiin vajaat pari vuotta sitten. Ja tällä samalla taikinalla. 😊