11.5.2018
Eclairit vaniljatäytteellä ja mustaherukkakuorrutteella
(n. 25-35 kpl, koosta riippuen)
Vinkki: valmistaminen kannattaa aloittaa täytteen vaniljakiisselistä, koska sen on hyvä ehtiä jäähtyä kunnolla ennen leivosten täyttämistä. Kiisselin voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä, kuten myös leivosten kuoret. Pakkaa valmiit ja täyttämättömät eclair-leivoskuoret ilmatiiviiseen rasiaan tai voit ne myös pakastaa.
Kuoritaikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl vettä
120 g voita
4 kananmunaa
Täyte:
1/2 tl vaniljajauhetta/1 vaniljatangon siemenet
4 dl täysmaitoa
4 keltuaista
3/4 dl sokeria
1/2 dl + 1 rkl maissitärkkelystä
25 g voita
1 dl kermaa (kuohua tai vispiä)
Kuorrutus (tässä mitat arvioita, koska en tullut mitanneeksi tarkasti):
1 1/2 – 2 dl tomusokeria
n. 2-3 rkl paseerattua mustaherukkaa
vajaa 1 rkl voita
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
Lämmitä vesi ja voi miedolla lämmöllä kattilassa siten, että voi sulaa. Kun voi on sulanut, kiehauta voi-vesiseos. Lisää vehnäjauhoseos ja siirrä kattila hetkeksi pois liedeltä. Sekoita voimakkaasti puukauhalla tai -lastalla ja siirrä kattila takaisin liedelle. Jatka sekoittamista voimakkaasti, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista.
Siirrä taikina sopivaan vatkauskulhoon (tai yleiskoneen kulho+ lapavatkain). Anna jäähtyä hetken aikaa.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Lisää kananmunat taikinaan yksi kerrallaan, ja vatkaa jokaisen jälkeen huolellisesti. (Itse käytin sähkövatkainta alussa, mutta lopussa sekoitin voimakkaasti puukauhalla, koska taikina tahtoi jumittua vatkaimiin). Sekoita kunnes taikina on tasaista ja kiiltävää (jää aika paksuksi).
Siirrä taikina isoon pursotuspussiin, jonka päässä on tähtitylla. Pursota taikinasta n. 8cm pitkiä ja n. 2 cm leveitä tankoja leivinpaperin päälle pellille. Jätä tankojen väliin muutaman senttimetrin rako, sillä taikina kohoaa uunissa reilusti.
Aseta pelti uuniin ja laske uunin lämpö saman tien 175 asteeseen. Paista eclaireja n. 35-45 minuuttia tai siihen asti, kunnes tangot ovat saaneet kauniin ruskean värin ja tuntuvat ilmavan keveiltä. Kypsä eclair on sisältä ontto, ei taikinamainen.
Nosta jäähtymään ritilälle.
Täytteen valmistaminen ja eclairien täyttäminen:
Mittaa kulhoon sokeri ja keltuaiset. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää maissitärkkelys ja sekoita.
Kuumenna maito ja vaniljajauhe kattilassa kiehumispisteeseen ja kaada noin kolmasosa maidosta keltuais-sokeriseokseen. Sekoita vispilällä tasaiseksi ja kaada seos siivilän läpi kattilaan sinne jääneen maidon joukkoon. Kuumenna kiisseliä varovasti kokoajan reippaasti sekoittaen kiehumispisteeseen. Kun kiisseli alkaa saeta nosta kattila heti pois levyltä.
Anna kiisselin jäähtyä noin kymmenen minuuttia, sekoita joukkoon kuutioitu voi. Kaada kiisseli sopivaan säilytysastiaan ja peitä pinta tuorekelmulla (kelmu kiinni kiisselin pintaan). Nosta jääkaappiin jäähtymään (saa olla vaikka seuraavaan päivään).
Sekoita jäähtynyt kiisseli tasaiseksi. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi ja kääntele kermavaahto parissa erässä vaniljakiisselin sekaan.
Laita vaniljatäyte pursotuspussiin jonka päässä on täyttötylla. Puhkaise tyllan kärjellä leivosten molempiin päihin pienet reiät. Pursota täytettä leivoskuoren sisään kunnes täytettä tulee toisesta reiästä ulos. Itse täytin osan myös niin, että pursotin täytettä ensin toisesta ja sitten toisesta päästä.
Nosta täytetyt leivokset hetkeksi aikaa jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy hieman.
Kuorrutteen valmistaminen ja eclairien kuorruttaminen:
Sulata noin 3 dl pakastemustaherukoita ja paseeraa ne (painele siivilän läpi). Ota talteen paseerattu mustaherukka.
Mittaa pieneen, mikronkestävään kulhoon, n. 2-3 rkl paseerattua mustaherukkaa ja voi. Kuumenna matalalla teholla mikroaaltouunissa, kunnes voi juuri ja juuri sulaa. Sekoita mustaherukka-voiseokseen tomusokeria vähitellen, kunnes kuorrute on sopivan paksua kuorruttamista varten. Jos kuorrute pääsee liian paksuksi, voit ohentaa sitä lisäämällä sekaan paseerattua mustaherukkaa, tai jos tulee liian löysää, lisää tomusokeria.
Levitä pienellä lusikalla kuorrutetta eclairien päälle (voit halutessasi myös kastaa leivosten yläpinnan kuorrutteessa).
Koristele haluamallasi tavalla. Nonparellit tms. kannattaa ripotella aika pian, koska kuorrute jähmettyy suht nopeasti.
Siirrä eclairit joksikin aikaa jääkaappiin, jotta kuorrute kovettuu ja täytekin hieman jähmettyy. Tarjoile kuitenkin mieluusti saman päivän aikana.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Ihan mahtavaa, Sanna-Maria! Tosi mukavaa kuulla onnistumisestasi, ja vielä kuvakin. Kiitos!
Upeita ovat nuo sinun leivoksesi. Suklaa on mainio valinta kuorrutteeksi myöskin. 😊