Kinuskileipomo mariorvokki

Kategoria: Makeat piirakat,  Mustikkatempaus Nähty 8000 kertaa
 
15.08.2015
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTILapsuuden luottopiirakka


Kun on tarve pikaiselle ja takuuvarmalle leivonnaiselle, minun ei tarvitse kauan miettiä, mistä reseptin etsisin. Lapsuudesta asti mukanani on kulkenut Vaasan Myllyn leivontakirja ”Tule mukaan – leivomme Anni-Helenan kanssa”. Kirjaan on vuosikymmenien varrella kertynyt paljon erilaisia merkintöjä: äitini aloitti 1980-luvulla merkkaamaan päivämääriä ja kommentteja resepteihin, joita leipoi itsekseen tai minun kanssani, ja minä jatkoin päivämäärien merkitsemistä kokeilemiini ohjeisiin pitkin 1990- ja 2000-lukuja. Leivontakirja kulki mukanani myös harrastuksiin ja työpaikkoihin, joissa leivoin kaitsemieni lasten kanssa. Yhä edelleen, kun leivon omalle perheelleni, kirja on ahkerassa käytössä.

Yksi resepti kirjassa on ehdottomasti ylise muiden: ”Vikkelä marjapiiras” on nimensä veroinen pikaherkku. Piirakan päälle olen vuosien varrella ripotellut monenlaisia marjoja ja hedelmäpaloja – tällä kertaa päälle laitetaan tietenkin mustikoita. Piirakan salaisuus on mehevä muna-sokerivaahdosta tehty pohja, johon marjat ihanasti uppoavat, sekä herkullinen kauramuru, jonka ansiosta itse marjat eivät tarvitse mukaansa sokeria. Tämä piirakka ei ole kertaakaan pettänyt minua, enkä usko sen pettävän sinuakaan!

”Vikkelä marjapiiras” eli mariorvokin Lapsuuden luottopiirakka

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl kermaa
0,5 dl voisulaa (=30 g voita)
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Pinta:
4-5 dl marjoja tai hedelmäpaloja (tässä: mustikoita)
0,5 dl voisulaa (=30 g voita)
0,5 dl tummaa sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita

1. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkon kerma ja voisula, ja sekoita hyvin.
2. Lisää mukaan vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.
3. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan.
4. Levitä marjat pohjan päälle.
5. Sekoita voisulan joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele seos marjojen päälle.
6. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia.

DSC_0369

DSC_0374