30.5.2015
Huom! Täytteen ainekset mitoitettu 20 cm:n irtopohjavuokaan! Jos haluat tehdä kakun 24 cm:n vuokaan, lisää täyteaineksia 1/3:lla.
Leipäjuustopohja:
4 l Vanhan ajan punaista luomumaitoa
10 ml juustonjuoksetetta
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
Sekoita juoksete veteen.
Lämmitä maito kattilassa 38-42 asteiseksi.
Kaada juustonjuoksete-vesiseos maidon sekaan koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista 1-2 minuuttia. Pysäytä pyörimisliike pyörittämällä vispilää pyörimisliikettä vastaan.
Anna maidon juoksettua puoli tuntia. Maito on juoksettunut, kun se on täysin saostunutta. Saostumisen voit testata työntämällä lastan seokseen: jos lasta leikkaa seosta, se on valmista.
Leikkaa juoksettunut maitoseos veitsellä 1,5 x 1,5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Seisota seosta 10-15 minuuttia.
Sekoita seosta varovasti kauhalla, jotta palat pilkkoutuvat pienemmiksi. Tässä vaiheessa seos näyttää tasaiselta klönttiliemeltä. 🙂
Siivilöi seosta, jotta siitä erottuu hera ja jäljelle jää kiinteähkö juustomassa. Toista siivilöintiä niin monta kertaa kuin tarpeen.
Sekoita massan joukkoon suola ja anna imeytyä hetki.
Laita massa takaisin siivilään ja anna valua 15 minuutin ajan.
Kumoa massa piirakkavuokaan (n. 24 cm) ja painele tasaiseksi.
Paista 170-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Paistamisen aikana juustosta irtoaa vielä heraa, joka kannattaa välillä kaataa pois.
Leikkaa paistetusta juustosta irtopohjavuokan pohjan kokoinen pyörylä ja aseta se vuokan pohjalle.
Ylijääneet reunapalat voi joko syödä tai säästää kakun koristelua varten. 🙂
Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
4 liivatelehteä
0,5 dl nestettä (esim. lakoista tulevaa lientä)
100 g lakkoja
kinuskikastiketta (maun mukaan; itselläni kului n. 0,5 dl)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kerma.
Kiehauta neste ja sekoita siihen pehmenneet liivatelehdet.
Sekoita liivateseos tuorejuustoon sekä yhdistä seos kermavaahtoon.
Annostele juustopohjan päälle 1/3 täytevaahtoa. Painele puolet lakoista täytteeseen sekä lorauta päälle muutama ympyrä kinuskikastiketta.
Toimi samoin toisen täytekolmanneksen kanssa.
Sivele viimeinen kolmannes kakun päälle siten ettei sen päälle tule enää lakkoja eikä kastiketta.
Laita kakku hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli.
Kiille:
3 dl lakkahilloa
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Kiehauta n. 0,5 dl hilloa kattilassa.
Sekoita pehmenneet liivatteet hillon kanssa ja lisää seos hyvin sekoittaen loppuun hilloon.
Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.
Koristele kakku esim. kermapursotuksin ja sokerimassakukkasin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Hei, juustonjuoksetetta saa ihan tavallisista kaupoista juustohyllystä; me ostettiin omamme Prismasta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla leipäjuuston tekemistä itse!
Kiitos kivoista kommenteista! 🙂