Kinuskileipomo mariorvokki

Kategoria: Hyydykekakku-tempaus,  Juusto- ja hyydykekakut Nähty 19298 kertaa
 
30.05.2015
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton

LUKIJAN RESEPTILeipäjuusto-lakkakakku


Meillä koko perhe pitää leipäjuustosta, ja idea tähän kakkuun tulikin arkisesti päivällispöydässä leipäjuustoa syödessämme. Pyöreä leipäjuustokiekko päätyi mielessäni kakun pohjaksi, ja täytteeksi valikoitui tietenkin mitäs muutakaan kuin lakkoja. Modernimman säväyksen saamiseksi päädyin lorauttamaan täytteeseen vielä hieman kinuskia lakkoja marinoimaan.
Leipäjuuston tekemistä ei kannata arastella, sillä se ei ole kovinkaan hankalaa, ja lopputulos palkitsee kaiken vaivan: itsepaistetun leipäjuuston koostumus muistuttaa vielä kylmänäkin pitkälti lämmitettyä leipäjuustoa, joka monen mielestä on kaupasta ostettua kylmää leipäjuustoa parempaa.
Jos pidät leipäjuustosta ja lakoista, pidät varmasti myös tästä kakusta!

Huom! Täytteen ainekset mitoitettu 20 cm:n irtopohjavuokaan! Jos haluat tehdä kakun 24 cm:n vuokaan, lisää täyteaineksia 1/3:lla.

Leipäjuustopohja:
4 l Vanhan ajan punaista luomumaitoa
10 ml juustonjuoksetetta
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa

Sekoita juoksete veteen.
Lämmitä maito kattilassa 38-42 asteiseksi.
Kaada juustonjuoksete-vesiseos maidon sekaan koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista 1-2 minuuttia. Pysäytä pyörimisliike pyörittämällä vispilää pyörimisliikettä vastaan.
Anna maidon juoksettua puoli tuntia. Maito on juoksettunut, kun se on täysin saostunutta. Saostumisen voit testata työntämällä lastan seokseen: jos lasta leikkaa seosta, se on valmista.
Leikkaa juoksettunut maitoseos veitsellä 1,5 x 1,5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Seisota seosta 10-15 minuuttia.
Sekoita seosta varovasti kauhalla, jotta palat pilkkoutuvat pienemmiksi. Tässä vaiheessa seos näyttää tasaiselta klönttiliemeltä. 🙂
Siivilöi seosta, jotta siitä erottuu hera ja jäljelle jää kiinteähkö juustomassa. Toista siivilöintiä niin monta kertaa kuin tarpeen.
Sekoita massan joukkoon suola ja anna imeytyä hetki.
Laita massa takaisin siivilään ja anna valua 15 minuutin ajan.
Kumoa massa piirakkavuokaan (n. 24 cm) ja painele tasaiseksi.
Paista 170-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Paistamisen aikana juustosta irtoaa vielä heraa, joka kannattaa välillä kaataa pois.
Leikkaa paistetusta juustosta irtopohjavuokan pohjan kokoinen pyörylä ja aseta se vuokan pohjalle.
Ylijääneet reunapalat voi joko syödä tai säästää kakun koristelua varten. 🙂

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
4 liivatelehteä
0,5 dl nestettä (esim. lakoista tulevaa lientä)
100 g lakkoja
kinuskikastiketta (maun mukaan; itselläni kului n. 0,5 dl)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kerma.
Kiehauta neste ja sekoita siihen pehmenneet liivatelehdet.
Sekoita liivateseos tuorejuustoon sekä yhdistä seos kermavaahtoon.
Annostele juustopohjan päälle 1/3 täytevaahtoa. Painele puolet lakoista täytteeseen sekä lorauta päälle muutama ympyrä kinuskikastiketta.
Toimi samoin toisen täytekolmanneksen kanssa.
Sivele viimeinen kolmannes kakun päälle siten ettei sen päälle tule enää lakkoja eikä kastiketta.
Laita kakku hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli.

Kiille:
3 dl lakkahilloa
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Kiehauta n. 0,5 dl hilloa kattilassa.
Sekoita pehmenneet liivatteet hillon kanssa ja lisää seos hyvin sekoittaen loppuun hilloon.
Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.
Koristele kakku esim. kermapursotuksin ja sokerimassakukkasin.