16.3.2015
Löytämieni lähteiden mukaan kyseessä on lähes sata vuotta vanha perinne, joka juontaa juurensa 1920-luvun etelä-valtioiden kiireisiin maanviljelijöihin. Koska maanviljelijöillä ei ollut aikaa pitää lounastaukoa, he saivat energiaa työhönsä juomalla suolapähkinöiden ja Coca-Colan sekoitusta kesken peltotöiden traktoreissa istuessaan. Toisen lähteen mukaan työläiset kaatoivat suolapähkinät suoraan pulloon siksi, etteivät sotkisi niitä likaisilla käsillään. Juomakokemuksessa tärkeää on kuulemma se, että pähkinät sekoitetaan aitoon ja perinteiseen Coca-Colaan (ei siis light-versioon tai muuhun rinnakkaismerkkiin) ja nautitaan lasipullosta, eikä muovipullosta tai tölkistä.
Rakastettu juomaklassikko on ymmärrettävästi antanut inspiraatiota myös erilaisille leivonnaisille. Valitsin kokeiltavakseni yhden piirakkareseptin, jossa mehevän Cola-kakkupohjan kruunaa rouskuvan rapea pähkinäkuorrutus. Coca-Colan ja suolapähkinöiden yhdistelmä toimi täydellisesti ainakin meidän perheen nelihenkisen raadin mielestä. Kyytipoikana juotiin tietenkin Cokista suolapähkinöillä suoraan lasipullosta kaloreista sillä kertaa välittämättä.
Suosittelen kokeilemaan näitä ”amerikkalaisia mokkapaloja” sekä Cokis-pähkinä-cocktailia, ja ottamaan näin osaa – internetin sanoin sanottuna – sukupolvien ajan jatkuneeseen amerikkalaiseen perinteeseen!
KIIREISEN AMERIKKALAISEN PELASTUS (Resepti peräisin täältä pienin muokkauksin)
Uunipellillinen
Kakkupohja
2 kuppia (5 dl) vehnäjauhoa
1,5 kuppia (3,75 dl) sokeria
150 g voita
¼ kuppi (0,5 dl) kaakaojauhetta
1 kuppi (2,5 dl) Coca-Colaa
0,5 kuppia (1,25 dl) kirnupiimää
2 isoa kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5 kuppia (3,75 dl) minivaahtokarkkeja
Sekoita jauhot ja sokeri.
Yhdistä toisessa kulhossa sulatettu voi, kaakaojauhe ja Coca-Cola
Lisää rasvaseokseen jauho-sokeriseos ja sekoita hyvin.
Lisää kirnupiimä, kananmunat, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Sekoita joukkoon minivaahtokarkit.
Levitä uunipellille.
Paista 30-35 minuuttia 175 asteessa.
Jäähdytä haaleaksi.
Maapähkinäkuorrutus
6 rkl pehmeää voita
1 kuppi (2,5 dl) fariinisokeria
2/3 kuppia (1,5 dl) maapähkinävoita (paloja sisältävää, ”crunchy”)
¼ kuppi (0,5 dl) maitoa
2/3 kuppia (1,5 dl) suolapähkinöitä rouhittuna
Kuumenna uunin grillivastus.
Vaahdota voi, fariinisokeri ja maapähkinavoi.
Vatkaa joukkoon maito ja rouhitut suolapähkinät.
Levitä seos haalean pohjan päälle.
Aseta piirakka grillivastuksen alle uunin ylätasolle.
Pidä piirakkaa vastuksen alla, kunnes kuorrute alkaa kuplia tasaisesti.
Jäähdytä vähintään 30 minuutin ajan ennen tarjoilua.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos kommenteista! Itsekin olin ihan äimistynyt, kun asiasta ensimmäistä kertaa luin. Tuntui tosi oudolta sekoittaa suolapähkinöitä ja Cokista! Mutta nyt, kun asiaa olen enemmän selvitellyt, alkaa se jo tuntua melkein normaalilta. 🙂 Hyvää se ainakin oli, niin piirakkana kuin juomana.
mari-johanna: Lippu on meidän 7-veen käsialaa. Pojalle oli tärkeää, että sai osallistua myös koristeluun, kun yhdessä piirakkakin pyöräyteltiin. 🙂