Kinuskileipomo mari-johanna

Kategoria: Kevät,  Konvehdit ja makeiset,  Marenkikakut,  Vappu Nähty 13522 kertaa
 
01.05.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton

Vappu marengit


En ole moneen vuoteen tehnyt itse marenkeja.Viikko sitten veljeni tiedusteli minulta voiko marenkejakin tehdä itse,
johon totesin että tottakai voi! Viikolla en toimeen ehtinyt ryhtyä mutta nyt, pakkohan se oli kokeilla saisinko ne
vielä onnistumaan.Googletin marengin teon saloja pitkään ja eri koulukuntia löytyy varmasti yhtä monta kuin on tekijääkin
mutta tämä nyt lienee perinteinen ranskalainen ohje.
Muovikippo on kuulemma huono valinta, että lasinen kippo olisi se paras. Muistaakseni olen kyllä joskus muovikipollakin
onnistunut nyt kuitenkin käytin lasista kippoa.Pääasia kai on se että kippo on ehdottoman puhdas ja kuiva, kuten myös vatkain.
Jos kipossa on märkää marenki ei vatkaudu kunnolla.
Nyt päätin myös testata neuvon, jossa käskettiin marengin sekaan vatkaamaan vähän etikkaa tai sitruunamehua.Tämän aineen
pitäisi kuulemma nopeuttaa marenkimassan valmistumista vatkatessa ja lisätä sen kestävyyttä. Mene tiedä, vatkasin
jokatapauksessa pitkään ja massa oli kestävää. No, ei siitä haposta haittaakaan ollut.

Tarvitset:
4 kananmunan valkuaista huoneen lämpöisinä
2 1/2 dl sokeria
1 tl elintarvikeväriä
1 tl etikkaa tai sitruunamehua

Esivalmistelut:
Erottele kananmunan valkuaiset erilliseen kulhoon.Muista olla tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon mene yhtään
keltuaista, koska silloin marenkimassa ei onnistu.
Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
Mittaa tarvittavat aineet muutenkin valmiiksi.

Tee näin:
Vaahdota valkuaiset ilmavaksi vaahdoksi. Melko alkuvaiheessa voit lisätä etikan tai sitruunamehun.
Jatka vatkaamista koko ajan ja lisää sokeri pienissä erissä voimakkaasti vatkaten.
Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on kiiltävää ja tasaista.
Lisää elintarvike väri lusikalla loppupuolella vaahdottamista.
Itsellä tuohon kaikkeen meni aikaa ehkä reilu 10 minuuttia.Marenki vaahto on valmista silloin,
kun voit kääntää kipon ylösalaisin, eikä marenkivaahto tipu kulhosta pöydälle vaan pysyy kipon
pohjalla.

Paistaminen:
Nostele lusikoiden avulla pieniä kasoja pellille, johon olet laittanut leivinpaperin.
Voit myös pursottaa marengin pieniksi nokareiksi.
Marenki kohoaa uunissa hieman.
Paista marengit uunin keskitasolla 1 tunnin ajan. Anna sen jälkeen levätä hetki pellillä,
ennen kuin siirrät tarjoilu astiaan.

Marengit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa useamman viikon.

ILOISTA VAPPUA KAIKILLE KINUSKEILLE!