22.7.2015
Niin kauan kuin muistan, olen tehnyt mustikkapiirakat aina muropohjaan.
Vaan nyt kesän alussa jo minulle tuli fiilis, että haluan kokeilla sen pullataikinaan.
Näinhän piirakka silloin joskus vanhaan aikaan tehtiin. isotöisempihän tämä piirakka ehdottomasti on, joten ihan
hätävaraksi yllätysvieraille tätä ei paisteta, mutta kyllä oli hyvää.
Piirakka sai aikaan sellaisen mummola tunnelman. Omille vanhemmille tätä heti lämpimiltään lähdinkin kiikuttamaan,
joka sai aikaan sen, että isäni alkoi muistella lapsuuttaan ja kuinka hänen äiti, eli minun mummoni oli tällaista heille tehnyt…
Apua tämän piirakan luomiseen katsoin hieman ”Pieni pullakirja” nimisestä kirjasta, jonka on toimittanut Marja Malinen
ja kirja on Otavan.
Tarvitset pullataikinaan:
5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1-2 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
50 g tuorehiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g sulatettua margariinia tai voita
Täytteeseen:
1 l mustikoita
( osa voi olla vadelmia tai mansikoita)
2 dl sokeria
1 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
Voiteluun varaa 1 muna
Tee näin:
Tee ensimmäiseksi täyte, jotta se ehtii vähän jäähtyä.
Mittaa täyteainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Jätä sitten täyte jäähtymään, voit sekoittaa sitä pariin otteeseen jäähtymisen aikana.
Valmista sitten pullataikina.
Kuumenna maito käden lämpöiseksi.
Sekoita hiiva maitoon ja lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten.
Kun taikina on paksua velliä, aloita käsin alustaminen jauhoja samalla lisäten.
Lisää sulatettu ja jäähtynyt rasva alustamisen loppuvaiheessa.
Valmis pullataikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Peitä pullataikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, vaivaa kohonnutta taikinaa jauhotetulla leivinalustalla.
Jätä noin 1/3 taikinasta pinnalle sommiteltavaa ristikkoa varten.
Kauli taikina hieman peltiä isommaksi levyksi.
Nosta taikinalevy leivinpaperilla peitetylle pellille.
Anna pohjan kohota vielä 10 minuuttia. Kaada sitten täyte pohjan päälle.
Käännä reunat ja muovaa loppu taikina ristikoksi piirakan päälle.
Voitele ristikko ja piirakan reunat munalla.
Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
VINKKI!
Kiiltoa pintaan. Tuoreen piirakan kiilto himmenee ja kosteus haihtuu herkästi. Pinta saa uutta säihkettä, kun kiehautat 2 dl marjamehua ja lisäät 1 dl hyytelösokeria pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Anna hyytelöliemen jäähtyä hetken. muutaman minuutin kuluttua hyytelöliemi on valmista levitettäväksi piirakan päälle.
Voit syödä piirakan sellaisenaan tai jäätelön/ vaniljakastikkeen kera.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Katri kommentista ja hyvän mielen tuomisesta! 🙂 Ihan hämmästyin kun huomasin että vanhaan reseptiin oli tullut kommentti. Joo, tämä piirakka on kyllä hyvää täytyy myöntää. Ja jos kokee että siinä on makeutta liiaksi niin tässähän sitä on helppo vähentää. 🙂
Mukavaa syksyn alkua sinulle ja miehelleni! 🙂