Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo mari-johanna

Vanhanajan mustikkapiirakka pullapohjalla

22.7.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_Vanhanajan-mustikkapiirakka-002_600x600.jpg

Niin kauan kuin muistan, olen tehnyt mustikkapiirakat aina muropohjaan.
Vaan nyt kesän alussa jo minulle tuli fiilis, että haluan kokeilla sen pullataikinaan.
Näinhän piirakka silloin joskus vanhaan aikaan tehtiin. isotöisempihän tämä piirakka ehdottomasti on, joten ihan
hätävaraksi yllätysvieraille tätä ei paisteta, mutta kyllä oli hyvää.
Piirakka sai aikaan sellaisen mummola tunnelman. Omille vanhemmille tätä heti lämpimiltään lähdinkin kiikuttamaan,
joka sai aikaan sen, että isäni alkoi muistella lapsuuttaan ja kuinka hänen äiti, eli minun mummoni oli tällaista heille tehnyt…
Apua tämän piirakan luomiseen katsoin hieman ”Pieni pullakirja” nimisestä kirjasta, jonka on toimittanut Marja Malinen
ja kirja on Otavan.

Tarvitset pullataikinaan:
5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1-2 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
50 g tuorehiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g sulatettua margariinia tai voita

Täytteeseen:
1 l mustikoita
( osa voi olla vadelmia tai mansikoita)
2 dl sokeria
1 dl vettä
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun varaa 1 muna

Tee näin:
Tee ensimmäiseksi täyte, jotta se ehtii vähän jäähtyä.
Mittaa täyteainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Jätä sitten täyte jäähtymään, voit sekoittaa sitä pariin otteeseen jäähtymisen aikana.

Vanhanajan mustikkapiirakka 001

Valmista sitten pullataikina.
Kuumenna maito käden lämpöiseksi.
Sekoita hiiva maitoon ja lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten.
Kun taikina on paksua velliä, aloita käsin alustaminen jauhoja samalla lisäten.
Lisää sulatettu ja jäähtynyt rasva alustamisen loppuvaiheessa.
Valmis pullataikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Peitä pullataikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, vaivaa kohonnutta taikinaa jauhotetulla leivinalustalla.
Jätä noin 1/3 taikinasta pinnalle sommiteltavaa ristikkoa varten.
Kauli taikina hieman peltiä isommaksi levyksi.
Nosta taikinalevy leivinpaperilla peitetylle pellille.
Anna pohjan kohota vielä 10 minuuttia. Kaada sitten täyte pohjan päälle.
Käännä reunat ja muovaa loppu taikina ristikoksi piirakan päälle.
Voitele ristikko ja piirakan reunat munalla.
Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Vanhanajan mustikkapiirakka 003

VINKKI!
Kiiltoa pintaan. Tuoreen piirakan kiilto himmenee ja kosteus haihtuu herkästi. Pinta saa uutta säihkettä, kun kiehautat 2 dl marjamehua ja lisäät 1 dl hyytelösokeria pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Anna hyytelöliemen jäähtyä hetken. muutaman minuutin kuluttua hyytelöliemi on valmista levitettäväksi piirakan päälle.
Voit syödä piirakan sellaisenaan tai jäätelön/ vaniljakastikkeen kera.

Ainesosat

Mustikka

Kategoriat

KesäMakeat piirakatPullat, munkit ja donitsitTaikinat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20230323_163028_400x400.jpgmari-johannaSyötävä sammal
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20220404_180448_400x400.jpgmari-johannaGeisha-vadelma leivokset
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200903_220501_400x400.jpgmari-johannaBOSDAL-pulla
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200629_121024_400x400.jpgmari-johannaKinkku-pasta salaatti
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200413_120811_400x400.jpgmari-johannaVegaaninen pääsiäispasha
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_creme-brulee-001_400x400.jpgmari-johannaCreme Brulee
4

Kommentit (7)

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
17.8.2016 07:31

Kiitos Katri kommentista ja hyvän mielen tuomisesta! 🙂 Ihan hämmästyin kun huomasin että vanhaan reseptiin oli tullut kommentti. Joo, tämä piirakka on kyllä hyvää täytyy myöntää. Ja jos kokee että siinä on makeutta liiaksi niin tässähän sitä on helppo vähentää. 🙂
Mukavaa syksyn alkua sinulle ja miehelleni! 🙂

Katri Jylhä
15.8.2016 21:25

Hyvän makuinen piirakka. Mieheni sanoin ”enpä muista milloin olisin saanut näin hyvää mustikkapiirakkaa”. Minun makuuni ehkä turhankin makea, vaikka jätin osan pullataikinan sokerista pois. Pullaosio oli tosi hyvää niin ei haitannut, vaikka reunoista tulikin tosi paksut. Lämpimänä mustikka oli tosi valuvaa ja lusikoitavaa,ehkä kylmänä sitten helpommin syötävääkin (jos ehtii jäähtyä..)

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
23.7.2015 13:35

Hei Marjatassu ja kiitos kommentista! 🙂 Hyvää se on sellainen muropohja piirakkakin,älä huoli. Mutta kieltämättä tätä tehdään varmasti uudestaankin koska meidän lapset ei oikein mustikasta pidä ja nyt tuntuu katoavan piirakka parempiin suihin! Sinulle vaan vinkki,että kauli pohja todella ohueksi ja tee ristikosta todella ohut. Nousevat uunissa kiitettävästi. Harjoittelu asteella on nääs tuo minunkin piirakkani,ja tulivat melko paksuja! 🙂

Marjatassu
Kinuskileipomo Marjatassu
23.7.2015 12:39

Tein tässä muutama päivä sitten mamman marjapiirakkaa eli marjapiirakkaa muropohjalla ja kermaviiliseoksella. Pikkuveljeni ei tykännyt ja esittikin kysymyksen, että mikset sinä koskaan tee mustikkapiirakkaa pullapohjalla, se kun on niin hyvää. Että ei kai tässä sitten muu auta kuin leipoa pullataikina ja tehdä mustikkapiirakkaa.
Kiitos ohjeesta mari-johanna!

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
22.7.2015 22:04

Iso kiitos leipomot jensku ja piperrys! Joo kyllä on hyvää,tätä tehdään toistekin!

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
22.7.2015 21:04

Mustikkapiirakka ja nimenomaan pullapohjalla – meidän koko suvun suurinta herkkua. On piirakoita ja on piirakoita, mutta tää on vaan parasta 🙂

jjjeen
Kinuskileipomo jjjeen
22.7.2015 20:27

En muista, olenko koskaan syönyt pullataikinaan tehtyä piirakkaa. Kuvan perusteella näyttää ainakin siltä, että kannattaisi testata. Nam! 😛

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa