18.5.2019
Pohja:
5 huoneenlämpöistä kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
1 keskikoinen sitruuna
2 kananmunaa
1,25 dl sokeria
75 g voita
Kuorrutus: ( osa tästä sekoitetaan täytekiisselin joukkoon)
4 dl kermaa (6 dl)
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
(3 rkl vaniljakreemijauhetta, tämä on oma lisäykseni vaahdon tukevoittamiseksi)
Pitsi:
1/2 dl voisulaa
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1/2tl leivinjauhetta
Tee näin:
Tee kakkupohja edellisenä iltana valmiiksi 2 lasin tekniikkaa käyttäen.
Eli ota ensin kaksi samansuuruista juomalasia ja riko munat toiseen lasiin.
Mittaa toiseen lasiin samanverran sokeria.
Kaada munat ja sokeri kulhoon ja vatkaa kestäväksi vaahdoksi.
Mittaa sitten lasiin samanverran jauhoja kuin oli sokeriakin. Vehnäjauhoja tulee arviolta 50-75% loput perunajauhoja.
Sekoita mukaan leivinjauhe.
Kaada jauhoja munasokeri vaahtoon vähissä erin nuolijalla kevyesti sekoittaen.
Voitele ja korppujauhota 24 cm vuoka ja kaada taikina siihen.
Paista 175 astetta 35 min.
Aloita kakun teko täytekiisselin teosta.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita sitten kaikki aineet kattilaan (munat kokonaisina, myös valkuaiset siis)
ja kuumenna kunnes kiisseli sakenee. Älä keitä. Jäähdytä kiisseli kylmässä vesihauteessa.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, sekoita kostutusmaidon sekaan sokeri.
Vaahdota 2 dl kermaa valmiiksi vaahdoksi ja sekoita se sitruunakiisselin joukkoon.
Kostuta kakun pohjaosa ja levitä puolet täytteestä pohjan päälle.
Laita seuraava pohja osa täytteen päälle ja kostuta.
Levitä loput täytteet ja laita viimeinen pohjakerros kakun päälle. Kostuta.
Laita nyt kakku kylmään mielellään vaikka yön yli vetäytymään.
Aloita kakun viimeistely pitsin teosta.
Mittaa pitsi-aineet kaikki kulhoon ja sekoita hyvin sekaisin.
Laita pitsi massa leivinpaperilla päälystetyn pellin päälle ja muotoile se suunnilleen 24 cm kakun muotoiseksi/kokoiseksi ympyräksi.
Itse käytin apuna tässä irtopohja vuoan rengasta. Toki pitsi leviää uunissa paistettaessa.
Paista 200 astetta 8-10 min. niin, että pitsi tulee kauniin ruskeaksi.
Mikäli pitsi leviää liian isoksi uunissa voit muotoilla sitä heti uunista oton jälkeen. Silloin pitsi on vielä pehmeää.
Jäähdytä nyt pitsi, jäähtyessään pitsi siis kovettuu.
Pitsin jäähtymistä odotellessa vatkaa loppu kerma ja kuorruta kakku kermavaahdolla.
Siirrä pitsimatto kakun päälle ja pursota reunat kauniiksi.
Koristele haluamallasi tavalla.
VINKKI! Saat kakusta helposti gluteenittoman korvaamalla jauho osuudet gluteenittomalla jauhoseoksella.
Ja maidottoman kakusta saa vaihtamalla voin sunnuntain maidottomaan margariiniin ,käyttämällä kauramaitoa ja kasvispohjaisia kerman korvikkeita.
Muista vaihtaa myös vuoan voitelussa voi margariiniin ja korppujauhot gluteenittomiin.
Alkuperäis ohjeessa oli kuorrutuksen kohdalla tuo 4 dl kermaa, itse koin, että se vähän loppui kesken, joten jos saat 4 dl riittämään, hyvä juttu, mutta varaa kaappiin yksi ylimääräinen 2 dl, kyllä se sieltä sitten käytettyä tulee! 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Kiitos Vanillacherry!
Yllätykset ovat mukavia ja luulenpa kyllä, että työkaverisi kakun tunnistaa, kun kerta Kurikasta on kotoisin.