Kinuskileipomo mari-johanna

Kategoria: Juomat,  Kesä,  Kevät,  Rippijuhlat,  Ylioppilasjuhlat Nähty 471 kertaa
 
29.05.2018
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Sitruuna-raparperimalja


Muutama vuosi sitten olimme ystäväperheen nuoren rippijuhlissa ja siellä oli alkumaljana suurinpiirtein tällainen erittäin raikas
hyvänmakuinen itse tehty malja. Nyt tosiaan kun meillä ne tuplajuhlat oli, muistin tuon maljan ja päädyin sitä meillekin tekemään.
Malja sai erittäin paljon ihastelua ja kiitosta raikkaudestaan ja hyvästä mausta.Siispä haluan nyt jakaa sen teille.
Yo-juhliin saattaa tulla jo vähän kiire, mutta onhan näitä juhlia kesän aikana muitakin ja taas ensi vuonnakin uudet ylioppilaat saavat lakkinsa,
jos et enää nyt ehdi juomaa tehdä, tee toiste.Saat kehuja varmasti! :)
Ideaa raparperimehun tekoon otin kotilieden raparperimehu ohjeesta.

Tästä ohjeesta kaadettiin maljat liki 50 juhlijalle.
Riittoisaa, hyvää ja edullista! 🙂

Tarvitset mehun tekoon:

1 1/2 kg raparperia (eli yli2 kg perkaamatonta kuorimatonta raparperia)
3 isoa sitruunaa
2 nippua tuoretta minttua
2 vaniljatankoa
4 1/2 l. vettä
6 dl sokeria (puolet sokerista mielellään tummaa sokeria)
Lisäksi tarvitset sitruunavichyä 2-3 pulloa.

Tee näin:

Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi valmiiksi.Tarkista paino.
Mittaa isoon kattilaan vesi. Purista sitruunoista mehu kattilaan ja lisää minttu.
Halkaise vaniljatangot ja raaputa vaniljan siemenet sokerin kanssa kattilaan.
Kuumenna kiehumispisteeseen ja keitä lientä 10 min.
Laita raparperipalat kattilaan liemen sekaan ja pyöräytä kauhalla sekaisin. (Muista olla varovainen tulikuuman liemen kanssa)
Kun liemi on jäähtynyt kattilassa siirrä kattila kylmään ja anna raparperimehun tekeytyä 2 vuorokautta jääkaapin viileydessä.
Kahden päivän päästä voit siivilöidä mehun ja laittaa sen pulloon.
Pullotettu mehu säilytetään jääkaapissa.
Juhlahetken tultua kaada laseihin noin puolet mehua ja puolet vichyä.
Vaikka juoma joutui meillä muutamia vieraita laseissa odottamaan jonkin aikaa, vichyn poreet kestivät ja juoma herätti keskustelua.
Kaikkia vaniljan siemeniä en saanut edes siivilöityä pois, mutta ne näyttivät itseasiassa veikeiltä juoman pinnalla.

VINKKI! Hyvin maustuneet raparperin palat voit käyttää vaikka piirakan tekoon ja näin ollen hävikkiä ei synny muuta kuin kuoret.