3.9.2016
Muistan lapsuudesta mummun keittämän kanelilta maistuvan pehmeän ja tasaisen omenahillon. Se oli hyvää! Nyt en tietenkään ole sitä saanut vuosiin ja kynnys siihen, että olisin lähtenyt itse hillon keittoa kokeilemaan on ollut todella iso. Kaiken karvaisia muita hilloja olen kyllä keitellyt, mutta omppuhilloon en ole ryhtynyt, enhän kuitenkaan saisi siitä samanlaista… Hullua sinänsä ajatella noin! 🙂
Nyt kuitenkin kävi niin, että se samainen punakaneli lajike puu, josta mummoni aikoinaan hillo-omenat otti tuotti niin valtavasti omenaa, että mummun ja vaarin talon nykyiset omistajat eli omien vanhempieni naapurit ilmoittivat, että käykää hakemassa niin paljon kuin jaksatte.
No, kyllä sitä on sitten ” muutama” kassillnen haettu ja kokeiltu, ja nyt, enpä tiedä onko se yhtä taivaallista kuin mummun aikoinaan tekemä, mutta melko lähelle olen tehtailuissani päässyt.
Tarvitset:
2 kg omenoita kuorittuna ja pilkottuna eli vajaa
( 3 kg suoraan puusta otettuna, riippuen toki omenoiden koosta)
1 dl vettä
1/2 dl sitruunanmehua
600 g hillosokeria
1 rkl kanelia
Tee näin:
Kuori ja pilko omenat tarpeeksi isoon kattilaan. Tiedän, että monet laittavat omenat myös kuorineen, mutta silloin omenahillosta ei saa tasaista,
ja tämän hillon idea on juuri se tasaisuus. Kannattaa nähdä siis hieman vaivaa.
Lisää omena palojen sekaan kattilaan vesi ja sitruunamehu ja keitä omenat pehmeiksi noin 15 min. välillä sekoittaen.
Seuraavaksi ota sauvasekoitin ja survo omenat tasaiseksi muussiksi.
Siirrä nyt kattila takaisin hellalle ja lisää sokeri ja kaneli ja keitä vielä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Anna hillon jäähtyä kattilassa, laita se pakaste rasioihin ja pakasta herkuttelua odottelemaan.
Tämä puu vanhus jonka kävin kuvaamassa vanhempieni naapurista, on mummoni ja vaarini aikoinaan joskus -50 luvulla istuttama punakaneli puu.
Sen oksien alla on leikkinyt äitini pikku tyttönä, minä olen leikkinyt veljeni kanssa, siitä on keitetty monet hillot ja tehty monet mehut ja aina vaan se jaksaa meitä ilahduttaa sadollaan. Niin myös siis tänä vuonna! 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2826 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Kiitos Sokeriruusu! Leivontaharrastuksen ja varsinkin tämän leipomon myötä olen itsekin huomannut,miten moni tarina liittyy isovanhempiini. Taisin vähän olla sellainen vaarin tyttö! 🙂