Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo mari-johanna

Sametin pehmeä omppuhillo

3.9.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20160903_164440_600x600.jpg

Muistan lapsuudesta mummun keittämän kanelilta maistuvan pehmeän ja tasaisen omenahillon. Se oli hyvää! Nyt en tietenkään ole sitä saanut vuosiin ja kynnys siihen, että olisin lähtenyt itse hillon keittoa kokeilemaan on ollut todella iso. Kaiken karvaisia muita hilloja olen kyllä keitellyt, mutta omppuhilloon en ole ryhtynyt, enhän kuitenkaan saisi siitä samanlaista… Hullua sinänsä ajatella noin! 🙂
Nyt kuitenkin kävi niin, että se samainen punakaneli lajike puu, josta mummoni aikoinaan hillo-omenat otti tuotti niin valtavasti omenaa, että mummun ja vaarin talon nykyiset omistajat eli omien vanhempieni naapurit ilmoittivat, että käykää hakemassa niin paljon kuin jaksatte.
No, kyllä sitä on sitten ” muutama” kassillnen haettu ja kokeiltu, ja nyt, enpä tiedä onko se yhtä taivaallista kuin mummun aikoinaan tekemä, mutta melko lähelle olen tehtailuissani päässyt.

Tarvitset:

2 kg omenoita kuorittuna ja pilkottuna eli vajaa
( 3 kg suoraan puusta otettuna, riippuen toki omenoiden koosta)
1 dl vettä
1/2 dl sitruunanmehua
600 g hillosokeria
1 rkl kanelia

Tee näin:

Kuori ja pilko omenat tarpeeksi isoon kattilaan. Tiedän, että monet laittavat omenat myös kuorineen, mutta silloin omenahillosta ei saa tasaista,
ja tämän hillon idea on juuri se tasaisuus. Kannattaa nähdä siis hieman vaivaa.

20160828_182251

Lisää omena palojen sekaan kattilaan vesi ja sitruunamehu ja keitä omenat pehmeiksi noin 15 min. välillä sekoittaen.
Seuraavaksi ota sauvasekoitin ja survo omenat tasaiseksi muussiksi.

20160828_194024

Siirrä nyt kattila takaisin hellalle ja lisää sokeri ja kaneli ja keitä vielä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

20160828_194454

Anna hillon jäähtyä kattilassa, laita se pakaste rasioihin ja pakasta herkuttelua odottelemaan.

20160901_134541

Tämä puu vanhus jonka kävin kuvaamassa vanhempieni naapurista, on mummoni ja vaarini aikoinaan joskus -50 luvulla istuttama punakaneli puu.
Sen oksien alla on leikkinyt äitini pikku tyttönä, minä olen leikkinyt veljeni kanssa, siitä on keitetty monet hillot ja tehty monet mehut ja aina vaan se jaksaa meitä ilahduttaa sadollaan. Niin myös siis tänä vuonna! 🙂

Ainesosat

Omena

Erityisruokavaliot

GluteenitonLiivatteetonMaidotonMunatonPähkinätön

Kategoriat

Helpot ja nopeatLapsetMuuta makeaaSyksy

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20230323_163028_400x400.jpgmari-johannaSyötävä sammal
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20220404_180448_400x400.jpgmari-johannaGeisha-vadelma leivokset
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200903_220501_400x400.jpgmari-johannaBOSDAL-pulla
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200629_121024_400x400.jpgmari-johannaKinkku-pasta salaatti
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200413_120811_400x400.jpgmari-johannaVegaaninen pääsiäispasha
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_creme-brulee-001_400x400.jpgmari-johannaCreme Brulee
4

Kommentit (4)

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
10.9.2016 08:20

Kiitos Sokeriruusu! Leivontaharrastuksen ja varsinkin tämän leipomon myötä olen itsekin huomannut,miten moni tarina liittyy isovanhempiini. Taisin vähän olla sellainen vaarin tyttö! 🙂

sokeriruusu
9.9.2016 23:08

Varmasti hyvää ja ihana tarina siivitti hilloasi 😊

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
4.9.2016 19:18

Kiitos kehuista! 🙂 Ihan oli pakko pannari sitten tehdä ja voi pojat että oli hyvää, pannari omppuhillolla!
Silloin lapsena muistan, että mummun ja vaarin kellarissa oli hillohyllyt, mehuhyllyt, perunalaarit ja sieltä sitten aina yhdessä haettiin lisää hilloa. Mutta, eihän sitä nykyaikana ainakaan minulla rivitalo asumuksessa sellaiseen kellariin ole mahdollisuutta, joten pakastin on oivallinen, helppo ja idioottivarma juttu. Kokeile ihmeessä!
Ihan olen kaupan pakasterasioihin laittanut ja hyvin on kestänyt.
Tuon kuvassa olevan lasipurkin täytin hillolla vain siksi, että lasipurkki näyttää kivemmalta kuvassa kuin tylsä muovirasia. Nyt se on meidän jääkaapissa ja tulee syödyksi ekana, kaikki muu löytyy pakkasesta. Tsemppiä hillonkeittoon myös sinne! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
4.9.2016 17:45

Herkulliselta näyttää! Kyllä jo ihan maistamatta uskallan sanoa, että varmasti on ihan yhtä hyvää tämä sinun hillosi kuin mummusikin tekemä. 🙂
Ja aivan ihana tarina sinun omppuhillollasi! Itse en ole oikein vielä päässyt hillojen tekemisen makuun. Jotenkin pelkään sitä purkittamista, että sössin sen ja homehtuvat hillot talven aikana käsiin. Mutta tämä pakastamissysteemihän sopisi paremmin minulle. 😀

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa