16.1.2016
Äitini seuraa neloskanavalta uusintoinakin tulevaa 4 tähden illallinen- ohjelmaa. Jokin aika sitten siellä oli ollut radiojuontaja
Sami Kuronen ja tehnyt vierailleen saaristolaisleipää. Siitä innostuneena hän oli etsinyt ohjeen ja ennen kuin huomasinkaan,
olin minä lupautunut koeleipojaksi tähän ohjeeseen. ”Itsetehty saaristolaisleipä vaatii vähän aikaa, mutta lopputulos pesee kaupan valmiit leivät
mennen tullen. ” Toteaa Sami itse ja minä kyllä nyt yhdyn tuohon kommenttiin. Aikaa se vaati, mutta oli mielestäni helppoa.
Ensi joulua varten on leivän teko harjoiteltu, siitä kiitos äidille! 🙂
Muutin ohjetta leseiden kohdalta ja hieman tarkensin joitain kohtia jotka itseäni mietityttivät, mutta
alkuperäisen Samin ohjeen löydät osoitteesta:
http://popchefkuronen.blogspot.fi/2013/12/saaristolaisleipa.html
Tarvitset:
1l piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl Myllynparas kuidukas kolmen viljan leseseosta
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä 1/3 ( eli 1/2dl siirappia 1 1/2dl vettä riitti oikein hyvin)
3 teflonvuokaa (tai 3 kaupan kertakäyttövuokaa)
tarpeeksi suuren kulhon (minulla käytössä oli tilavuudeltaan 4,3 litrainen ja riitti hyvin)
Tee näin:
Mittaa aineet valmiiksi.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva niin, että se liukenee hyvin.
Sekoita joukkoon kaikki loput aineet.
Sekoita taikina puulastalla huolellisesti tasaiseksi. Taikina jää tahmaiseksi.
Annan taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
Mikäli käytät teflon vuokia voitele vuoat, paperisia kaupan kertakäyttövuokia ei tarvitse voidella.
Jaa taikina vuokiin ja paista leipiä 160 asteessa 2 tuntia.
Voitele leivät paiston aikana puolessa välissä siirappivedellä.
Googlesta löytyy valtava määrä ohjeita ja neuvoja tämän leivän tekoon, itse noudatin nyt sitä neuvoa, että kun
otin leivät pois uunista 2 tunnin jälkeen, voitelin leivät vielä uudemman kerran siirappivedellä ja jätin sitten leivät
liinan alle jäähtymään.
Kun leivät olivat jäähtyneet poistin ne vuoasta, laitoin pussiin ja jääkaappiin.
Nämä leivät on hyvä säilyttää jääkaapin viileydessä ja ne ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.
Saaristolaisleivän voi myös pakastaa.
[myllynparas]
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Seikkailen täällä leipomossasi; etsin riisisuklaaohjettasi, ehkä senkin löydän 🙂 Saaristolaisleipiä tänään jälleen paistelin, kuten joka vuosi monta kolmen leivän satsia teen joulun alla ja suku ja tuttavat pyytävät välillä muulloinkin 🙂 Ovat oikein perusleivontaa meillä.
Piimän tilallahan voi käyttää appelsiini- tai omenatuoremehua; hapollisuushan se ydin liemessä on. Itse paistan kahdessa alumiinivuoassa ja yhdessä silikonivuoassa.
Laitan nykyisin alumiinivuokiin leivinpaperin. Kastelen, rutistan kourassa veden pois ja muotoilen vuokaan. Ja kauhon taikinan heti, ettei paperi kuivu vuoan muodosta pois.
Joskus pyyhkäisen margar / öljyä vuoan pintaan ja siihenpä tarttuu kuiva leivinpaperi hyvin – tätähän käytämme me kotileipurit paljon kakkupohjienkin paistossa niksinä.
Paiston lopulla kippaan leivät vuoasta ritilälle; pinta paistuu kivaksi myös pohjasta ja sivuilta. Jääkaapissa muovissa pari päivää tekee hyvää. Kuten sanoitkin. Ja pakastimessa leipiä on kuin halkoja meillä pinossa, sieltä annan lapsille ja tutuille mukaan. Kiitos, mari-johanna, tästä leipomostasi ja kivoista ohjeistasi. Teen jotain täältäkin silloin tällöin 😀 😀