11.9.2016
Veljelläni oli perjantaina synttärit ja hän otti jo hyvissä ajoin yhteyttä ja kysyi voisinko tehdä kakun. Joo tottakai vastasin. Oletko koskaan tehnyt rex kakkua toivoisin sellaisen. No niin, kuullut olen vaan en tehnyt.. Siispä piti lähteä googlen ihmeelliseen maailmaan, ohjeita oli varmasti yhtä monta kuin on tekijääkin, itse lähdin ottamaan oppia ja mallia tällaiseltä sivulta
http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/07/rex-kakku
Mikä sitten on rex kakku, keksikakku, radiokakku, huomasin ,että rakkaalla kakulla on monta nimeä. Sain myös oppia, että kakku on ilmeisesti ruotsista lähtöisin ja joskus -50 luvulla sitä alettiin tehdä Suomessa. Nimensä se sai aikanaan rex nimisten keksien mukaan, keksejä ei vain valitettavasti enää saa. Vanhempani muistivat oitis kakun nuoruudestaan ja siitä virisikin keskusteluja kahvikupin äärellä synttärisankaria juhliessa. Joku on myös kuulemma sitä mieltä, että kakkua ei saa kostuttaa toinen taas ehdottomasti kostuttaa, joku tekee sen kaakaosta toinen taas suklaasta, minä päädyin varmuuden vuoksi noudattamaan kirjaimellisesti löytämääni ohjetta.
Tarvitset:
250g kookosrasvaa
1dl tummaa kaakaojauhetta (tai 200g tummaa suklaata)
2 munaa
4dl tomusokeria (jos käytät suklaata, voit vähentää tomusokerin määrää)
noin 25 kpl neliskanttisia /suorakaiteenmallisia keksejä (itse käytin rainbown kanelikeksejä ja havaitsin ne hyviksi )
1dl maitoa keksien kostuttamiseen (itse kostutin ja meille se ratkaisu tuntui mukavalta)
Tee näin:
Sulata kookosrasva hitaasti miedolla lämmöllä. Varo ettei pala, koska silloin rasvaan tulee paha maku.
Sekoita sulaneen rasvan sekaan kaakao ja sekoita seos tasaiseksi. Jos käytät suklaata, sulata suklaa yhdessä rasvan kanssa.
Jäähdytä seos ihan kylmäksi. Luin netistä nimittäin myös kauhukertomuksia, kuinka jotkut olivat saaneet muna-sokerivaahdon juoksettumaan, mutta itse en keksi tuolle ilmiölle muuta selitystä, kuin että sekoittaa rasvan muna- sokerivaahtoon lämpimänä.
Sillä välin kun rasva kylmettyy voit vatkata munat ja sokerin vaahdoksi.
Kun rasvaseos on varmasti kylmää, sekoita se muna-sokerivaahdon kanssa hyvin.
Vuoraa pitkulainen vuoka esim. leipävuoka kelmulla. Meillä juhlijoita oli sen verran paljon, että tuplasin yllä olevan ohjeen ja käytin kuvassa näkyvää tupperware kulhon kantta vuokana. Minun käyttämäni astian mitat olivat 21 x 29cm.
Levitä ohut kerros suklaa seosta vuoan pohjalle, sen jälkeen laita vieri viereen kostutetut keksit suklaa seoksen päälle. Painele keksit tiukasti
suklaa seokseen etteivät ne lähde liikkeelle.
Jatka nyt vuorotellen keksi ja suklaaseos kerrosten laittamista. Viimeiseksi tulee tietenkin suklaa seos kerros.
Peitä kakku hyvin ja laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Tämäkin asia jakoi netissä mielipiteitä, mutta jos maltat antaa olla yön yli kakku ehtii ainakin varmasti vetäytyä ja muotoutua kiinteäksi.
Kumoa kakku tarjoilu alustalle ja koristele mieleiseksesi.
Itse sulatin valkosuklaata ja tein vain yksinkertaisesti raitoja.
VINKKI! Saat kakusta helposti maidottoman käyttämällä maidottomia keksejä ja suklaan asemasta käyttämällä kaakaota. Jätä tässä tapauksessa myös valkosuklaa koristelusta pois ja laita vaikka sokerimassa kukat koristeeksi.
VINKKI! Kakku jähmettyy kylmässä melko tiukaksi tavaraksi, joten ei ole ollenkaan liioiteltua ottaa kakkua huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua. Me vitsailimme porukalla, että moottorisahanhan tähän hommaan tarvitsee… No, selvisimme kuitenkin ihan kokkiveitsellä. 🙂
VINKKI! Kakku on myös melko tuhtia tavaraa rasvan ja suklaan ansiosta, joten jos leikkaat valmiita annospaloja, kannattaa leikata pieniä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Tyylikäs kakkupala!