31.5.2017
Vuonna 2006 meidän perheen esikoinen lähti kouluun. Sen jälkeen saman ala-asteen käytäviä on tallattu tähän kevääseen asti tauon taukoa pitämättä. Nyt kuopus starttaa yläasteelle viimeisenä ja ollaan siis lähtö itkua vaille valmiita. 11 vuotta on kulunut pian näin jälkikäteen ajateltuna. Siihen aikaan on mahtunut ihania opettajia, kasvamisen tuskaa, iloa, surua, välillä kiukkuakin. Päälimmäisenä mielessä niin meillä vanhemmilla kuin lapsilla on kuitenkin kiitollisuus kaikesta saamastamme tiedosta, avusta ja tuesta.
Siksi päätin leipoa opehuoneen pöydälle kakun kiitokseksi. Tämä tuli oivalliseen saumaan ajatellen tempausta vaniljamassojen suhteen. Sillä mikä sopisikaan paremmin kouluun kuin liitutaulu.
Kakkuun otin inspiraatiota valion sivuilta. Viime keväänä markkinoille tuli minttusuklaa rahka ja se yhdistettynä mansikoihin onkin taivaallinen yhdistelmä. Samantapaisen kakun löydät siis pyöreänä versiona valion sivuilta.
Vaniljamassa koristeiden teosta otin erikseen kuvia, mutta nyt teknisistä syistä johtuen en saa niitä tänne reseptiin. Yritän liittää ne myöhemmin.
Kakkupohja: 3 x levykakkupohja, joista yksi tummana kaakaolla maustettuna
4 munaa
1 1/2dl sokeria
1dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl perunajauhoa
1 1/2tl leivinjauhetta
2rkl kaakaota
Tee näin:
Yhdistä jauhot keskenään
Vatkaa huoneen lämpöiset munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi.
Vatkaa sekaan jauhoseos.
Laita uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina pellille.
Paista 175 asteessa 12 minuttia.
Tee samalla ohjeella vielä kaksi pohjaa.
Vaniljamassa koristeet voit tehdä valmiiksi jo etukäteen hyvissä ajoin ne säilyvät kannellisessa rasiassa huoneen lämmössä.
Tarvitset:
Kinuskikissan keltaista, vaaleanpunaista, vihreää, turkoosia ja valkoista massaa yhdet paketit.
Toki kaikki ei kulu koristeisiin, joten kun pakkaat lopuksi massat huolellisesti ilmatiiviisti, niin loput massat voit käyttää myöhemmin.
Lisäksi tarvitset 2 pakettia mustaa vaniljamassaa.
Tarvitset myös vettä, sokerikuorrutetta ja elintarvike käyttöön soveltuvan mustan tussin.
Kirjojen valmistus:
Ota valkoisesta massasta kaksi haluamasi kokoista neliön muotoista palaa, sen jälkeen valitse kirjoille kansi värit ja kaulitse pienet palat haluamaasi väriä ja leikkaa
niistä valkoista massa palaa isommat palat kirjojen kansiksi. Laita kansi palojen päälle vähän vettä mikä liimaa valkoiset kirjan sivut kansiin kiinni.
Jätä kirjat nyt kuivumaan.
Viivoitin ja liitu:
Viivoittimen saat helposti kaulitsemalla valkoisesta massasta levyn ja leikkaamalla siitä sopivan kokoisen suorakaiteen muotoisen palan. Jätä myös viivoitin tässä vaiheessa kuivumaan.
Ota pieni pala valkoista massaa ja muotoile liitu.
Kynät:
Muotoile valkoisesta massasta pötkö, leikkaa se sopivan kokoisiksi kyniksi. sen jälkeen kaulitse eri värisiä massoja levyiksi ja leikkaa niistä kyniä isompia levyjä ja liimaa eriväri levyt veden avulla valkoisten kynien ympärille. Jätä kuivumaan.
Kun koristeet ovat kuivuneet päivän tai kaksi voit elintarvike tussilla viimeistellä viivottimen ja kirjat.
Kakun täytteeseen tarvitset:
3 prk valion laktoositonta minttusuklaa rahkaa
4dl laktoositonta vispikermaa
500g mansikkaa
1dl itsetehtyä mansikkahilloa
Kostuta kakku reilulla 2dl laktoositonta maitojuomaa
Kakun reunoihin tarvitset 5dl laktoositonta vispikermaa
Tee näin:
Survo mansikat soseeksi ja lisää mansikkahillo jolloin sokeria ei tarvitse lisätä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää rahka kerman joukkoon. Mausta sokerilla makusi mukaan.
Nosta vaalea kakkupohja tarjoilu alustalle ja kostuta se maidolla.
Laita pohjan päälle ensin mansikkasosetta ja sitten kerros rahka-kermavaahtoseosta.
Nosta tumma pohja päälle ja kostuta taas maidolla.
Laita pohjan päälle loput mansikkasoseet sekä rahka-kermavaahdot ja nosta viimeinen pohja kakun päälle.
Kostuta vielä maidolla ja laita kylmään odottamaan seuraavaa päivää.
Seuraavana päivänä valmista sokerikreemi:
125g laktoositonta sunnuntai margariinia
4dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
1rkl vettä
Vatkaa pehmeä voi, tomusokeri, vesi ja vaniljasokeri sekaisin keskenään.
Levitä kreemi kakun päälle.
Kaulitse nyt mustat massat isoksi levyksi ja laita kakun päälle liitutauluksi.
Siisti reunat.
Vaahdota loppu kerma ja mausta tomusokerilla.
Pursota kermavaahto kakun reunoille.
Kirjoita tervehdys tekstisi sokerikuorrutteella ja asettele valmiit koristeet paikoilleen.
Siirrä takaisin kylmään odottamaan herkuttelua! 🙂
PS. Yritän todella viimeistään loppuviikosta saada lisäkuvia koristeiden teosta reseptin yhteyteen, kunhan saan atk tuki henkilöni asiaa hoitamaan….. 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Nalamuru! 🙂