22.2.2017
Pari kolme vuotta sitten sain kipinän alkaa treenaamaan karjalanpiirakoiden tekoa itse. Kerran eräs ystäväni kysyikin, että mistä moinen kipinä kun olen paljas jalkainen Uusmaalainen. Ehkä kipinä alun alkaen lähti äidistäni, joka on koko elämänsä haaveillut piirakoiden teosta, mutta on kuvitellut niiden teon olevan kovin vaikeaa. Minä sitten päätin, että eihän se nyt ylitsepääsemätöntä voi olla ja niin pistimme ekat talkoot pystyyn.
Äidille lämpöisiä terveisiä! 🙂
Saimme apua eräältä piirakka konkarilta, ekat tokat ja vielä kolmannetkin olivat kai näkemisen arvoisia… mutta voi sitä makua! Sata kertaa parempia kuin kaupan valmiit. Niin jäin jumiin piirakoiden leipomiseen. Nyt mieheni muuttunut ruokavalio pakotti ottamaan uuden haasteen vastaan eli gluteenittomat ja maidottomat piirakat ja jälleen ollaan oppipolun alussa.
Tavalliset piirakat teen ehdottomasti Kinuskikissan ohjeella, se on helppo ja varma ohje ja nyt gluteenittomaan ohjeeseen hain apua kotikokki.net sivulta nimellä gluteenittomat karjalan piirakat.
Helppoa edullista ja maukasta eikä aikaakaan mene tolkuttomasti… suosittelen siis lämmöllä!
Tarvitset:
Täytteeseen (riisipuuro)
1l kaura/soija/mantelimaitoa (voit valita oman maun mukaan)
2dl puuroriisiä
2dl vettä
1/2tl suolaa
Pohjataikinaan:
3dl tattarijauhoa
2dl semper grow mix jauhoja
1 1/2tl psyllium jauhetta
1/2dl öljyä
2dl vettä
Tattarijauhoa pöydälle
Tee näin:
Keitä riisipuuro joko paketin tai minun ohjeeni mukaan.
Laita siis riisit edellisenä iltana veteen likoamaan ja anna liota yön yli. (Kiireinen kokki voi jättää tämän liotus vaiheen tekemättä ja onnistuu silti) Lisää seuraavana aamuna riisien ja veden sekaan maito ja kiehauta puuroa noin tunti välillä sekoittaen.
Lisää lopuksi suola.
Itselläni on käytössä verraton höyrykattila, joka takaa sen ettei puuro pala pohjaan. Jos keität puuron tavallisessa teflon kattilassa ole tarkempi ja sekoittele useammin.
Mikäli teet puuron jo edellisenä iltana valmiiksi ja leivot vasta seuraavana aamuna, tällöin keitä pieni tilkka (1dl) maitoa kattilassa ja lisää se sekä 1 huoneen lämpöinen muna puuron sekaan. Tämä estää puuron kuohumisen uunissa piirakasta yli.
Mutta mikäli leivot samana päivänä kun puuro on keitetty ylikuohumisvaaraa ei ole.
Tee sitten taikina. Myös taikinan voit tehdä huoletta edellisenä iltana valmiiksi ja säilyttää elmukelmuun käärittynä jääkaapin viileydessä.
Etsi ensin aineet valmiiksi.
Lämmitä vesi ja sekoita psyllium lämpimään veteen. anna jauheen turvota noin reilu 5 minuttia.
Lisää sitten loput aineet ja vaivaa hyvin.
Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä niistä pötköt. 3cm palasta pötköä tulee yksi piirakka pohja.
Kääri pötköt elmukelmuun ja nosta hetkeksi jääkaapin viileyteen. En tiedä onko tässä perää mutta itse ainakin huomasin että gluteeniton taikina on helpompi työstettävä jääkaappi kylmänä.
Leikkaa sitten pötköstä 3cm pala ja pyöritä se ensin palloksi. Levitä pöydälle reilusti tattarijauhoa ja kaulitse pallo pyöreäksi ohueksi lätyksi
Levitä lusikallinen riisipuuroa lätyn keskelle ja rypytä reunat.
Paista piirakoita uunissa 250 asteessa 12 minuuttia.
Peitä uunista oton jälkeen liinalla ja anna piirakoiden seistä hetki.
Sulata sitten sunnuntai maidotonta margariinia ja voitele piirakat rasvalla molemmin puolin. Laita vielä liinan alle tekeytymään.
Tarjoile piirakat lämmitettynä munavoin kera! Maistuu varmasti! 🙂
Vinkki: Piirakkataikinan voi myös pakastaa.
PS. En tiedä, kuuluuko se gluteenittoman taikinan olemukseen, mutta nyt toisen kerran leivottuani taikina oli edelleen jonkin verran halkeilevaa ja kun sen kaulitsi lätyksi niin reunat olivat kovin pitsisiä. Tämän haluan teille tiedoksi jakaa, älkää antako epätoivon vallata, piirakoista tulee hyviä vaikkeivat ulkonäössä ehkä tavallisia piirakoita voitakaan. Ja hei, jos juuri nyt sinä lukija, olet taitavampi gluteenittomien tekijä kuin minä, tule jakamaan vinkkisi, kuuntelen mielelläni! 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Sokeriruusu 🙂 ! Laita ihmeessä taikina tekeytymään ja puuro porisemaan, kyllä itse tehty aina kaupan piirakat voittaa mennen tullen,vaikka ehkä rypytyksessä olisikin vielä toivomisen varaa! 🙂