2.12.2016
Vasta vuosi sitten tammikuussa opettelin saaristolaisleivän teon jonka ohjekin leipomostani löytyy. Olin valtavan tyytyväinen itseeni huomatessani, että se onkin ihan helppoa ja että seuraavana jouluna meillä syödään itse tehtyä leipää. No, syksyn aikana on käynyt selväksi, ettei mieheni vatsa kestä enää gluteenia eikä maitoa. Voi hyvä tavaton, ja mieheni juuri odotti eniten tätä joulua ja itsetehtyä saaristolaisleipää. Metrolehdestä sitten bongasin tämän yksinkertaisen ohjeen joka ilmeisesti alunalkaen on saanut inspiraatiota Torkkuja ja nokkosia blogista. Ei tämä nyt ehkä ihan sama asia ole kuin aito leipä mutta valtavan hyvää kuitenkin ja tätä meillä nyt tehdään sitten tavallisen rinnalle joulupöytään. Voin suositella lämmöllä! 🙂
Tarvitset 1 leipään:
(minun leipävuokani on piripintaan 1,4 litrainen)
25 g sunnuntai maidotonta leivontamargariinia
2 1/2 dl tattarijauhoa
2 dl tattarihiutaleita
3 rkl psylliumia
4 rkl perunajauhoja
2 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä
2 rkl siemeniä
1 tl suolaa
1 tl soodaa
4 dl appelsiinimehua/omenamehua tai vettä ( mikäli reseptin ei tarvitse olla maidoton vaihda mehu
vastaavaan määrään piimää)
1 1/2 dl siirappia
Valeluun:
3 rkl siirappia
3 rkl vettä
Tee näin:
Kerää ensiksi kaikki aineet valmiiksi ja mittaa aineet.
Sulata sitten margariini ja laita sivuun odottamaan.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon mehu, siirappi, ja margariini sula.
Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja peitä keittiöpyyhkeellä.
Anna kohota 15 min.
Paista leipää 175 asteisessa uunissa 45min. Valele leivän pinta kevyesti siirappi-vesi seoksella. Laita leipä takaisin uuniin ja paista nyt 30 min. Valele taas siirappi-vedellä ja paista vielä 30 min. tai kunnes leipä on kypsää.
Minun uunissani tuo aika oli juuri passeli!
Anna jäähtyä.
Ota leipä pois vuoasta vasta jäähtyneenä.
Säilytä leipä jääkaapissa.
Leivän voi myös pakastaa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Maris Kauniista sanoista! 🙂 Ihan sydämmessä läikähti lämmin tunne! Joo kyllä tätä leipää voi suositella, vaikken edes itse tarvitse tuollaista leipää niin kaksi palaa maistelin minäkin ja todella hyvää oli. Päätin tehdä sitten tavis saaristolais leipää ja tätä niin paljon, että ihmiset voivat ottaa kumpaa vaan eikä tarvitse miettiä loppuuko erityisleipä kesken! 🙂