Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo mari-johanna

Gluteeniton ja maidoton saaristolaisleipä

2.12.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_Gluteeniton-saaristolaisleipä-228_600x600.jpg

Vasta vuosi sitten tammikuussa opettelin saaristolaisleivän teon jonka ohjekin leipomostani löytyy. Olin valtavan tyytyväinen itseeni huomatessani, että se onkin ihan helppoa ja että seuraavana jouluna meillä syödään itse tehtyä leipää. No, syksyn aikana on käynyt selväksi, ettei mieheni vatsa kestä enää gluteenia eikä maitoa. Voi hyvä tavaton, ja mieheni juuri odotti eniten tätä joulua ja itsetehtyä saaristolaisleipää. Metrolehdestä sitten bongasin tämän yksinkertaisen ohjeen joka ilmeisesti alunalkaen on saanut inspiraatiota Torkkuja ja nokkosia blogista. Ei tämä nyt ehkä ihan sama asia ole kuin aito leipä mutta valtavan hyvää kuitenkin ja tätä meillä nyt tehdään sitten tavallisen rinnalle joulupöytään. Voin suositella lämmöllä! 🙂

Tarvitset 1 leipään:
(minun leipävuokani on piripintaan 1,4 litrainen)

25 g sunnuntai maidotonta leivontamargariinia
2 1/2 dl tattarijauhoa
2 dl tattarihiutaleita
3 rkl psylliumia
4 rkl perunajauhoja
2 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä
2 rkl siemeniä
1 tl suolaa
1 tl soodaa
4 dl appelsiinimehua/omenamehua tai vettä ( mikäli reseptin ei tarvitse olla maidoton vaihda mehu
vastaavaan määrään piimää)
1 1/2 dl siirappia

Valeluun:

3 rkl siirappia
3 rkl vettä

Tee näin:

Gluteeniton saaristolaisleipä 226

Kerää ensiksi kaikki aineet valmiiksi ja mittaa aineet.
Sulata sitten margariini ja laita sivuun odottamaan.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon mehu, siirappi, ja margariini sula.
Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja peitä keittiöpyyhkeellä.
Anna kohota 15 min.
Gluteeniton saaristolaisleipä 227

Paista leipää 175 asteisessa uunissa 45min. Valele leivän pinta kevyesti siirappi-vesi seoksella. Laita leipä takaisin uuniin ja paista nyt 30 min. Valele taas siirappi-vedellä ja paista vielä 30 min. tai kunnes leipä on kypsää.
Minun uunissani tuo aika oli juuri passeli!
Anna jäähtyä.
Ota leipä pois vuoasta vasta jäähtyneenä.
Säilytä leipä jääkaapissa.
Leivän voi myös pakastaa.

Erityisruokavaliot

GluteenitonMaidotonMunaton

Kategoriat

JouluLeivät, sämpylät ja rieskat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20230323_163028_400x400.jpgmari-johannaSyötävä sammal
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20220404_180448_400x400.jpgmari-johannaGeisha-vadelma leivokset
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200903_220501_400x400.jpgmari-johannaBOSDAL-pulla
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200629_121024_400x400.jpgmari-johannaKinkku-pasta salaatti
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200413_120811_400x400.jpgmari-johannaVegaaninen pääsiäispasha
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_creme-brulee-001_400x400.jpgmari-johannaCreme Brulee
4

Kommentit (4)

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
4.12.2016 08:39

Kiitos Maris Kauniista sanoista! 🙂 Ihan sydämmessä läikähti lämmin tunne! Joo kyllä tätä leipää voi suositella, vaikken edes itse tarvitse tuollaista leipää niin kaksi palaa maistelin minäkin ja todella hyvää oli. Päätin tehdä sitten tavis saaristolais leipää ja tätä niin paljon, että ihmiset voivat ottaa kumpaa vaan eikä tarvitse miettiä loppuuko erityisleipä kesken! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
3.12.2016 18:31

Herkullisen näköisen leivän olet pyöräyttänyt! Tätä voisin kuvitella itsekin kokeilevani. Raaka-aineet vaikuttavat sellaisille, että tykkäisin. Tattaripuuro esim. on tosi hyvää.
Jossain lehdessä itsekin näin juuri gluteenittoman ja maidottoman saaristolaisleipä ohjeen ja mietin, että tekisi mieli kokeilla. Nyt vaan en enää sitä ohjetta löytänytkään, kun etsiskelin. Mutta aika samanoloinen oli muistaakseni ohje kuin tämä sinunkin. Hyvä, että täältä nyt löytyy. 🙂
Sinullahan onkin ollut aika raskas syksy noiden perheesi ruoka-aineyliherkkyyksien kanssa. Ikäviä juttuja ovat. 🙁 Toivotaan, että pian helpottaa ja asiat selkiintyvät. Olet ollut ajatuksissani. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
2.12.2016 21:48

Kiitos Kinuskiemo! Tsemppiviesti tulee tarpeeseen, sillä suoraan sanottuna olenkin ollut melko puhki ja huolissani tämän syksyn. Ensin ilmaantui kuopuksen maitoallergia loppukesästä ja sitten alkoi mies oireilla heti perään… ja nyt näyttää siltä että kyseessä ei ole edes allergia vaan sairaus joka johtaa ihmisen tiukalle fodmap-ruokavaliolle! 🙁
No tästä selvitään hengissä, mutta opettelua se totta vie on! Me olemme käyttäneet tattaria aiemmin valitettavan vähän, mutta nyt kun se on tullut ruokavalioomme voin kuitata tuon ajatuksesi, siitä todella saa monenlaista herkkua aikaan. 🙂
Hyvä huomio, Emo! Kuva ilmeisesti hämää vähän, ei tuo leipä mikään kovin iso ole, mutta kävin jo lisäämässä reseptiin vuoan koon eli minun leipävuokani on vaaleanpunainen, en muista onko iloleipuri vai joku muu, mutta 1,4 litrainen se jokatapauksessa on. 🙂

Kinuskiemo
2.12.2016 19:35

Voi hyvin arvata, ettei jonkin ruokarajoitteen ilmaantuminen yllättäen ole mikään ilouutinen, eikä tietoa voi ohittaa olankohautuksella. Asiaan on perehdyttävä, ja mieluiten pikkutarkasti. Tänä päivänä erilaisia rajoitteita on lähes joka perheessä, kuten olemme Kinuskien kertomana saaneet todeta, mutta onneksi tietämys korvaavista aineista on huimasti lisääntynyt. Tietäjiä ja avuliaita neuvojia melkein aina myös löytyy. Mutta sinä olet kokenut ja taitava leipuri, joten uskon, ettei kestä kauaakaan, kun olet sinut asian kanssa ja opit tuosta vaan korvaamaan reseptin ”vaaralliset” ainekset turvallisin tuottein. Esim. tattarijauhoista tehdään herkullisia leivonnaisia. En ole tarkemmin perehtynyt resepteihin, mutta lehdissä olen huomannut kehuttavan ihania tattarileivonnaisia. – Tsemppiä joka tapauksessa! 🙂

Sinun tekemäsi tumma leipä näyttää saaristolaisleivältä ja hyvän maun olette jo testanneet. Ihanteellisen helppo on myös taikina. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja joukkoon lisätään muut ainekset. Koko satsi kaadetaan vuokaan ja paistetaan. Seuraavaksi paras ja helpoin vaihe: herkuttelu. Leipäsiivun päälle voita, ja se on siinä. Nam!
Leipä näyttää aika isolta. Minkähän kokoinen vuoka sinulla oli!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa