29.12.2016
Kuten ehkä joku jo tietääkin meidän perheessä meni ruokavalio uudelleen mietintään tänä syksynä miehelläni ilmenneen sairauden vuoksi.
Alkuun ajattelin, että tähän loppui tämän leipurin ura koska koin haasteen lähes vuoren korkuisena. No, nyt hetken asioita mietittyäni, olen huomannut, että lähes kaikkeen löytyy kierto reittejä kun vain etsii.
Kun alta joulun sain gluteenittomat karjalanpiirakat onnistumaan päätin, että ei kai se pullakaan mahdoton projekti voi olla ja niinpä nyt lomalla tartuin haasteeseen. Perehdyin asiaan netin ihmeellisen maailman kautta ja lopulta päädyin ohjeeseen jonka löysin
www.kaakaokermavaahdolla.blogspot.fi osoitteesta. Olin henkisesti valmistautunut, etten ensimmäisellä kerralla saa aikaiseksi muuta kuin nutturan kiristymistä ja epämääräisen näköisiä ruttukasoja, ajattelin siis että kunhan maku on siedettävä niin harjoitukset jatkuvat…
mutta yllätys olikin positiivinen, meillä syödään tänään ihan kelpo puusteja..jopa siis mieheni! 🙂
Tarvitset:
2 1/2 dl manteli/kaura tai soijamaitoa
50 g sunnuntai maidotonta leivonta rasvaa
25 g hiivaa
1 1/2 tl psylliumia
1 muna
1/2 dl sokeria
1/2tl suolaa
1 tl kardemummaa
5-6 dl gluteenitonta jauhoseosta
Lisäksi kanelia, sokeria ja leivontamargariinia sekä 1 munan pullien voiteluun.
Raesokeria pullien päälle.
Tee näin:
Sulata margariini erikseen. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita sula margariini maitoon.
Murusta hiivan pala maito-rasva seokseen ja sekoita puukauhalla niin, että hiiva sulaa maidon sekaan.
Lisää psyllium ja anna nyt nesteseoksen seistä noin5 min. jotta psyllium turpoaa rauhassa.
Lisää sitten muna, sokeri, suola, ja kardemumma.
Alusta lopuksi pienissä erissä jauhot (ensin 4 dl ) taikinan sekaan. Jos tuntuu, että taikina on vielä tahmaista niin
jatka jauhojen lisäämistä vähän kerrallaan kunnes saat taikinasta kimmoisaa ja käsistä irtoavaa. Minulla riitti vaille 5 dl
ja loput jauhot käytin sitten taikinaa kaulitessa.
Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa vaan kumoa taikina heti leivinalustalle ja jaa taikina kahteen osaan.
Laita toinen osa odottamaan ja kaulitse jauhoja apuna käyttäen ( itse tein huomion, että jauhoja oli syytä
käyttää enemmän kuin normi taikinaa kaulitessa) taikina suorakaiteen muotoiseksi. Levitä nyt huoneen lämpöinen
rasva ja kaneli sekä sokeri taikina levyn päälle.
Rullaa taikina rullaksi ja leikkaa se osiin. Siirrä korvapuustit leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja paina pullan keskeltä.
Toimi samoin toisen taikinan puolikkaan kanssa.
Nostata nyt pullia lämpöisessä paikassa 45 minuuttia liinan alla.
Voitele pullat munalla ripota raesokeria päälle ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.
VINKKI! Jostain netin syövereistä, sivulta jota en enää muista, luin että VILJATUOTTEEN gluteenittomat vaaleat jauhot olisivat maanmainioita
pullan leivonnassa ja niinpä siis niistä tein tämän ensimmäisen onnistuneen kokeiluni. Kaakaokermavaahdolla blogin pitäjä neuvoi, että koska
eri jauhoseoksissa käytetään jo valmiiksi psylliumia niin eri määriä, niin siksi tuota jauhoa kannattaa sekoittaa taikinaan varoen pienissä erissä.
Esimerkiksi tuossa Viljatuotteen jauhoissa sitä juuri oli jo valmiina ja kun sitä vielä lisäsin niin siinäkö ilmeisesti syy, että tällä kertaa
tarvitsin jauhoa vain vaille 5 dl. Niin tai näin, mutta ihanaa että meillä kaikki syövät pullaa tänään! 🙂
VIIKON KEVENNYS 🙂
Ihan ilman kommelluksia ei kuitenkaan tämä pulla keikka onnistunut! Minulla on siis kaksi identtistä kippoa, kuten kuvasta näkyy. Siinä ne sitten pöydällä odottivat kaikkien muiden aineiden kera.
Tein taikinaa ohjeen mukaan kunnes leipurin maistamis himo iski, kaikkea uuttahan on aina maistettava, ja voi taivas miten pahalta
se maistui…..
Siinä siunaamassa tajusin laittaneeni suolaa 1/2 dl ja sokeria 1/2tl. Eka versio lensi siis onnistuneessa kaaressa roskakoriin ja seuraavalla
yrityksellä olinkin sitten supertarkka! 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Fetapiiras viestistä! 🙂
Tästä on ihan hyvä aloittaa, onnistut kyllä. Minä olen gluteenittomassa ja maidottomassa maailmassa vielä varsin tuore harjoittelija, mutta sen olen jo huomannut, että kaupat ovat jo hyvin huomioineet maidottomuuden, tuotteita on paljon ja melko monet reseptit pystyy kääntämään maidottomiksi vain tuotteita vaihtamalla.
Samaten gluteenittoman herkun saa aikaiseksi monissa tapauksissa vain jauhot vaihtamalla. Toki ei käy kiistäminen, onhan siinä glutenittomassa leivonnassa omat niksinsä.
En tiedä kuinka kokenut Kinuskikissa sivuston käyttäjä olet, mutta täältä pystyt myös hakemaan kyseisiä herkkuja kirjoittamalla hakukenttään halutut ruokavaliot.
Sama pätee täällä leipomon puolella, leipomon etusivulta vain hakukenttään haluttu ruokavalio ja löydät haluamasi asiat. 🙂
Ja juuri kysymällä ei tieltä eksy, täällä on paljon avuliaita kavereita, kysymyksen heittämällä aina kyllä joku vastaa! Leipomisen iloa toivotellen! 🙂