Kinuskileipomo mari-johanna

Kategoria: Jälkiruoat,  Makuja maailmalta,  Muuta makeaa Nähty 1144 kertaa
 
19.10.2019
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTICreme Brulee


Minulla on pitkään ollut jo hankinta listalla leipomuksia varten kaasupoltin, eli "töhötin" näin meidän kielessä. Se nyt kuitenkin on sellainen kapistus, että ilmankin pärjää joten tähän asti se on jäänyt hankkimatta.
Muutamia viikkoja sitten kokkikoulun viimeistä luokkaa käyvä poikani tuli innosta puhkuen kotiin että nyt täytyy se kaasupoltin hankkia. He olivat tehneet koulussa creme Bruleeta ravintolan asiakkaille ja nyt tämä herkku rantautuisi meillekin.
Turhake,ehkä niin, mutta kuitenkin aikasta kiva vekotin. Viikko sitten teimme yhdessä koe version isänpäivä lounasta silmällä pitäen. Tämä ohje on otettu valion sivulta, katselimme myös kokkikoulun kirjaa, vaan aikalailla yksyhteen ne tuntuivat ohjeet olevan.

Tarvitset: 6 annosta (pieniä uunin kestäviä kahvikuppeja tai jälkiruokakippoja)

2 rkl vaniljauutetta ( tai yksi vaniljatanko)
1 prk (3,3 dl) laktoositonta kuohukermaa
1 dl eila kevytmaitoa
4 kananmunan keltuaista
1/2 dl hienoa sokeria

Pinnalle:
Ruokokidesokeria

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
Yhdistä kerma, maito ja vaniljauute kattilaan ja kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen ja vahtien ettei kuohu yli reunojen.
Siirrä levyltä pois.
Erottele keltuaiset valkuaisista ja kaada sokeri keltuaisten sekaan sekä vatkaa hetki kevyesti.
Kaada kuuma kermamaito munamassan sekaan ohuena nauhana. Sekoita hyvin koko ajan mutta älä niin rajusti että pinnalle muodostuisi vaahtoa.
Kaada seos kahvikuppeihin tai vuokiin (HUOM! Muista siis uunin kestävyys!) ja siirrä vuoat uunivuokaan mihin kaadat kiehuvaa vettä.

Jpeg

Veden tulee ylettää kuppeja noin puoliväliin asti.
Työnnä uunivuoka kuppeineen uuniin ja paista 35-45 min. niin, että massa on lähtenyt hyytymään kunnolla mutta kun kevyesti heilutat kuppia se on kuitenkin vielä löysää.
Anna jäliruokakippojen jäähtyä ja laita ne sitten jääkaappiin 3-4 tuntia tai vaikka jopa yön ylitse.

Jpeg

Ennen tarjoilua ripottele creme bruleen pinnalle ruokosokeria ja paahda jälkiruokiin kaasupolttimella karamellimainen rapea pinta.
VINKKI! Jos sinulla ei ole poltinta, voit tehdä pinnan jälkiruokiin näin:
Sulata 1 dl tavallista hienoa sokeria paksupohjaisessa kattilassa. Anna sokerin sulaa ja saada aavistus ruskeaa vgäriä. Kaada sula sokeri leivinpaperilla päälystetylle pellille
ja anna jäähtyä ja kovettua.
Murskaa kovettunut sokerilevy leivinpaperin välissä pieniksi muruiksi nuijaa käyttäen. Ripottele murut jälkiruoan päälle ennen tarjoilua.
Tarjoile Creme Brulee tuoreiden marjojen tai vaikka mansikkasurvoksen kanssa kuten minä.

Ja hei, jäljelle jäänneistä valkuaisista voit tehdä vaikka marenkeja!

Valmistusaika: 5 t

Vaikeusaste: Helppo