Kinuskileipomo Mankiainen

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Omena + tuorejuusto,  Syksy Nähty 70745 kertaa
 
08.10.2015
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTIOmenainen valkosuklaajuustokakku uunissa


Omena + tuorejuusto -makuhaaste sai inspiroimaan ja tämän reseptin taustalla on luottoreseptini, suussasulava valkosuklaajuustokakku, joka paistetaan uunissa vesihauteessa. Valmistustapa saattaa kuulostaa monivaiheiselta ja vaikealta, mutta ei sitä oikeasti ole. Rohkeasti vain kokeilemaan ja lopputuloksena on samettisen pehmeä herkku. Hetivalmis kakku tämä ei ole, vaikka itse tekovaiheet menevät sutjakasti. Paisto ja jäähdytykset vievät aikaa, mutta kärsivällisyys palkitaan ehdottomasti. Parhaimmillaan tämä herkku on seuraavana päivänä valmistamisesta. Kakku myös säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa, ellei sitten satu salaperäisesti häviämään sieltä… 😉

Pohja:
200 g digestive-keksejä
0,5-1 tl kanelia
90 g voita tai margariinia

Täyte:
2-3 hapanta omenaa (n. 300 g)
kanelia ja ruokokidesokeria

200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
200 g Valio Viola Vanilja -tuorejuustoa
200 g Valio Viola Maustamaton -tuorejuustoa
4 munaa
(1 tl vaniljasokeria tai  -aromia)

Vuoraa halkaisijaltaan 23 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja öljyä reunat. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sulata rasva. Murskaa digestivet, sekoita kaneli keksimurskaan ja lopulta rasva. Painele seos vuoan pohjalle. Kuori ja pilko tai lohko omenat ja asettele keksipohjan päälle. Ripottele päälle kanelia ja ruokosokeria. Paista 180 asteessa 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja kääri vuoka sitten kaksinkertaiseen folioon, jolloin siitä tulee vesitiivis. (Aseta kaksi foliosuikaletta ristikkäin ja vuoka keskelle ristin päälle. Nosta reunat ylös. Leveämpi folio on hyvä tässä käytössä.) Pienennä uunin lämpö 140 asteeseen.

ovskakku7

Pilko valkosuklaa ja laita se kerman kanssa paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä niin, että suklaa sulaa kerman joukkoon. Älä kiehauta. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa tuorejuustot, munat ja vaniljasokeri sekaisin. Yhdistä suklaaseoksen kanssa.

Laita kakkuvuoka suurempaan paistovuokaan. Kaada täyte varovasti vuokaan, että omenat pysyvät paikoillaan. Kaada sitten kiehuvaa vettä isompaan vuokaan niin, että se ylettyy kakkuvuoan puoleen väliin. (Itse olen kiehauttanut veden vedenkeittimellä ja laittanut kakun jo uuniin ennen kuuman veden kaatamista. Kuuman veden kanssa kannattaa olla varovainen. Vuokasetti täynnä kuumaa vettä on painava ja hankala nostaa uuniin ilman läikyttämistä.) Paista kakkua noin tunti 140 asteessa. Kakku saa olla vielä hieman hytkyvä ja hyllyvä, mutta ei täysin löysä. Tarvittaessa pidennä paistoaikaa. Sammuta uuni ja anna kakun jäähtyä uunissa vielä 2 tuntia luukku raollaan. Kakku kiinteytyy jäähtyessään.

Ota kakku pois uunista ja poista foliot. Suojaa kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli. Poista kelmu ja irroita reunat varovasti. Siirrä kakku tarjoiluastialle ja koristele mieleiseksesi.

Vinkki 1: Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä pohjassa gluteenittomia keksejä.
Vinkki 2: Jos haluat kakusta raikkaamman makuisen, vaihda vaniljatuorejuusto sitruunaiseen ja lisää täytteeseen 1-2 tl vaniljasokeria.