Kinuskileipomo Sokeripulla

Kategoria: Makuja maailmalta,  Muut juhlapöydän kakut Nähty 464 kertaa
 
24.12.2018
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTISuflee kakku


Kakku oli/on Eestissä suosittu ollut jo vuosikymmeniä. Resepti tuntuu monimutkaiselta mutta jos alat leipoo , se on helppo :)

Käytän irtopohjavuokia ø 20cm ja ø 24cm. Olen tehnyt vatuilla sekä mansikoilla. Mutta kaikki marjat sopii ihan oman maun mukaan.

hyydyke:
• 3 liivatelehteä
• 200 g (pakaste)marjoja
• 1 dl vettä
• 2 sl sokeria

pohja:
• 50 g voita
• 50 g sokeria
• 1 tl vaniljasokeria
• 2 keltuaista
• 140 g vehnäjauhoja

soufflé:
• 5 liivatelehteä
• 100 g huoneenlämpöistä voita
• 150 g huoneenlämpöistä kondensoitua maitoa
• 1 sitruunan mehu
• 120 g sokeria
• 1 tl vaniljasokeria
• 5 munan valkuaista

peilikuorrute: *
• 2 liivatelehteä
• 90 ml vettä
• 80 ml kuohukermaa
• 110 g sokeria
• 40 g tumma kaakaojauhetta

— Valmista aluksi hyydyke. Liota liivatelehtiä n.10 minuuttia kylmässä vedessä. Mitta marjat, vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää marjaseokseen. Sekoita tasaiseksi lusikalla. Pingota leivinpaperi pienempään vuoan ( ø 20cm ) pohjalle. Kaada hyydyke vuokaan ja nosta pakkaseen.

— Vaahdota pohjaa varten pehmeä rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuaiset ja lopuksi vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Pingota leivinpaperi isomman vuoan ( ø 24cm ) pohjalle ja painele taikina pohjalle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Pohja saa olla keskeltä vaalea ja reunoista ruskea. Äla paista pohja liikaa että siitä ei tulis liian murea. Nosta pohja uunista ja samalla hyydyke pakkasesta. Irrota rengas hyydykevuoasta. Laita rengas kuuman kakkupohjan keskelle niin että saat leikattua ruskeat reunat pois. Jäähdytä pohja ja nosta nosta hyydyke pohjalle.

Nosta pohja isomman vuoan keskelle niin että  renkaan asti jää n. pari cm tyhjä tilaa.

— Täytettä varten laita liivatteet likomaan kylmään veteen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Lisää kondensoitu maito ja jatkaa vaahdotamista kunnes kreemi on kuohkea ja silkkinen. Purista sitruunasta mehut pieneen kattilaan. Lisää 60 g sokeria ja kuumenna kiehumispisteeseen koko aja sekoittaen että sokeri sulaa. Nosta kattila liedeltä, jäähdytä sokkeriliemi hieman. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää ne sokeriliemeen. Sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. Vaahdota valkuaiset. Lisää 60 g sokeria ja vaniljasokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes sokeri liukenee vaahtoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada täyte vuokaan ja laita kakku jääkaappiin kunnes valmistat kuorruten.

— Liota liivatteita 5 minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna kattilassa vesi, kuohukerma, sokeri ja kaakao kiehumispisteeseen. Keitä madalalla lämmöllä koko aja sekoittaen 3-5 minuuttia ( kuorruten lämpö saa olla 104°C) Nosta kattila liedelta ja jäähdytä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää puristetut liivatteet, sekoita hyvin. Jäähdytä kuorrute 30-40 asteeseen. Ota kakku jääkaapista, irrota rengas. Siirrä lastalla kakku ritilälle ja nosta ritilä uunipellille. Kaada kuorrute kakun päälle tasaisena paksuna nauhana aloittaen keskeltä. Anna ylimääräisen kuorrutuksen valua pois ja nosta kakku tarjoiluvadille lastan avulla. Koristele kakku oman maun mukaan.

* käytin kuorrute aineita puoleet määrästä ja kuorrutin kakun vaan päältä. En irrotanud kakku vuoasta vaan kaatoin kuorruten vuokaan, kakun päälle ja nostin jääkaappiin hyytymään.