26.2.2017
korit:
• 200 g vehnäjauhoja
• 100 g voita
• 1 rkl sokeria
• 3 rkl kylmää vettä
• koreihin (hapanta) hilloa
Nypi voi, sokeri ja vehnäjauho ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Pakka kelmuun ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
Voitele voisulalla muffinivuoat tai irtovuoat. Tee taikinasta n. 30 gramman palloja. Painele pallot vuokien pohjille, sitten reunoille.
Laita vuoat jääkaappiin kylmenemään n.30 minuutiksi, näin ne säilyttävät muotonsa paremmin paistettaessa. Paista 225 asteessa vaalean ruskeiksi eli n.10-12 minuuttia. Kumoa vuoasta ja jäähdytä.
marenkitäyte:
• 4 pientä tai 3 isoa munanvalkuaista
• 300 g sokeria
• 5-6 rkl omenamehua tai vettä
• n.1 tl sitruunahappoa
Sokerisiirappia varten punnitse sokeri ja mittaa vesi kattilaan. Kuumenna. Kun siirappi nousee kiehumaan, alenna lämpöä ja keitä 118-120 asteiseksi. Tähän menee noin 5-10min. Sekoita välillä. Valmis siirappi kuplii kunnolla. Siirappia ei saa keittää liikaa!
Samaan aikaan erottele jääkaappikylmistä munista valkauaiset ja laita ne vatkautumaan yleiskoneeseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma soekrisiirappi nauhamaisena vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon samalla hitaasti vatkaten. Siirapin loppuessa jatka marengin vaahdottamista täydellä teholla, kunnes vaahto on kovaa, kestävää ja irtoa kulhosta (n. 10 minuuttia) Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sitruunahappo. Täytä korit (noin 1 rkl kori) hillolla. Pursota marenki koreihin .
Marengin pintaa voit vielä kuumentaa butaanipolttimella, jolloin se saa kauniin ruskehtavan värin pintaansa.
!!! Pursota loput marengista haluamasi kokoisia lättyjä/kukkia leivinpaperille. Jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön kuivumaan. Sirottele päälle (mansikka)tomusokeria ja makeat suupalat tai vaikka kakkukoristeet on valmis!
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kinuskiemo: ruususokeria toi mulle Ranskan matkalta tuliaiseksi hyvä kaveri 🙂 mutta sitä vissi pystyy valmistaman itsekin.
http://www.kreetanmaku.fi/ruususokeri/