19.8.2016
Ohje ruisjuuren tekoon löytyy täältä.
Juuren elvyttäminen
1. päivän ilta
Nosta 1dl juurta huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita 1½dl kädenlämpöistä vettä ja 1½ ruisjauhoja juureen. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön yön yli.
2. päivän aamu
Sekoita juureen 2dl kädenlämpöistä vettä ja 2dl ruisjauhoja. Peitä astia kelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä 8 tuntia.
Elvytettyä juurta tulee ohjeesta n 5dl.
2 ruisleipää
4dl elvytettyä juurta
1½ tl suolaa
2dl kädenlämpöistä vettä
n. 6½dl ruisjauhoja
Sekoita elvytettyyn juureen suola ja vesi. Alusta jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, joten älä lisää liikaa jauhoja! Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 2 tuntia, tai kunnes taikina on kohonnut kunnolla.
Muotoile taikinasta ruisjauhon avulla kaksi pyöreää limppua. Ripottele pinnalle jauhoja ja kohota liinan alla 1-2 tuntia. Leivät ovat valmiita paistettavaksi, kun pinta on revennyt verkkomaiseksi.
Paista leipiä 225 asteessa 10 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpötilaa 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 50 minuuttia. Peitä paistetut leivät leivinliinalla, jotta kuori ei kovetu liikaa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos kinuskiemo!