28.12.2017
Kakkupohja
170g huoneenlämpöistä voita
300g sokeria
1tl vaniljaa (aromia, tahnaa tai 1 vaniljatangon siemenet)
3 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
300g vehnäjauhoja
1/2tl suolaa
2tl leivinjauhetta
1 1/2rkl piparkakkumaustetta
125g maitoa
60g (n. 1dl) pähkinärouhetta esim manteli tai saksanpähkinä
Karpalohillo
400g karpaloita
200g hillosokeria
Kinuski
150g sokeria
2rkl vaaleaa siirappia
2rkl vettä
120ml kuohukermaa
2rkl voita
1tl vaniljaa (tahna/aromi)
(1tl merisuolaa)
Marenki- voikreemi
240ml munanvalkuaisia
400g sokeria
675g huoneenlämpöistä voita
1rkl vaniljaa (tahna/aromi)
Kostutus
n. 3dl maitoa
1tl vaniljaa
Koristeluun
Piparkakkuja
Pikeeriä
Tomusokeria
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa.
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää vanilja ja vatkaa tasaiseksi.
Yhdistä keskenään jauhot, suola, leivinjauhe ja piparkakkumauste. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinan joukkoon. Aloita ja lopeta jauhoseoksella. Sekoita viimeisen jauhoerän mukana taikinaan pähkinärouhe.
Paista kakkupohjia 35-45min. Anna jäähtyä.
Valmista karpalohillo hillosokerin paketissa olevan ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
Kinuskia varten yhdistä kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Kuumenna liedellä kovalla lämmöllä, välillä pyöritellen kattilaa kunnes seos on väriltään kullanruskeaa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kerma samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi voi, vanilja sekä halutessasi suola ja sekoita kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä.
Marenki- voikreemia varten laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna vettä kattilassa ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Sekoittele valkuais- sokeriseosta kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja seos tuntuu lämpimältä. Nosta kulho pois vesihauteesta. Vatkaa seosta kovalla nopeudella käsivatkaimella/ yleiskoneella, kunnes seos on jämäkkää marenkia ja kulho tuntuu huoneenlämpöiseltä. Aseta vatkain pienelle nopeudelle ja lisää huoneenlämpöinen voi vähitellen joukkoon. Kun kaikki voi on lisätty, lisää vanilja ja vatkaa kovalla nopeudella muutama minuutti, kunnes seos kiiltävää ja tasaista.
Ota erilliseen kulhoon 1/3 marenki- voikreemistä ja vatkaa siihen n. 1dl kinuskikastiketta. Laita enemmän tai vähemmän oman maun mukaan! Laita 1/3 kinuskikreemistä pursotinpussiin.
Täytä kakku! Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kahteen osaan. Kostutusta varten sekoita maito ja vanilja keskenään. Kostuta kakkupohja, levitä päälle kinuskikreemiä. Pursota kakkupohjan reunalle kierros kinuskikreemiä, sen avulla voit laittaa paljon hilloa täytteeksi ilman että se valuu ulos! Täytä hillolla. Kokoa loput kakusta samalla tavalla.
Kuorruta kakku vaniljalla maustetulla marenki- voikreemillä. Koristele piparkakut pikeerillä.
Koristele kakku piparkakuilla ja tomusokerilla!
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Onpa kaunis kakku! 🙂