Kinuskileipomo kukkopilli

Kategoria: Kahvikakut,  Kakkupohjat,  Kakkutikkarit,  Konvehdit ja makeiset,  Lapset,  Muffinssit,  Punajuuri + juusto,  Syksy Nähty 49580 kertaa
 
14.09.2014
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIPunajuuripopsit


Näiden syksyisten cake popsien idea lähti siitä, kun tein vuosi sitten meheviä suklaa-punajuurimuffinsseja ja aloin miettiä, voisiko samasta taikinasta tehdä myös kakkua. Idea hautui vuoden ajan ja nyt päätinkin tehdä tuosta kakusta tikkareita. Ohjeen taikina on mitoitettu halkaisijaltaan 17 senttiseen vuokaan ja siitä tulee suunnilleen 40 kakkutikkaria. Kun tuplaat ainesten määrän, on taikina sopiva 24 sentin vuokaan. Kakku maistuu sellaisenaankin todella herkulliselta ja on hyvin säilyvää. Ja jos et ole punajuuren suuri ystävä tai suhtaudut sen makuun epäluuloisesti, lupaan, että tässä kakussa makua ei juuri huomaa. Kakku maistuu lähinnä erityisen mehevälle suklaakakulle. Alkuperäinen muffinssien ohje on Syötävän suloiset kuppikakut -kirjasta.
Itselläni kävi tuon kuorrutusksen värin kanssa vähän hassusti, sillä en löytänyt mistään punaisia Candy meltsejä. Kotoa löytyi vain jotain ikivanhaa jauheväriä, jonka teho ei aivan riittänyt aikaansaamaan tummanpunaista väriä. Niin, siis noiden on tarkoitus esittää punajuurta, mutta ne saattavat näyttää enemmän mansikalta tai retiisiltä. 😀

Punajuurikakku
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
75 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
2 dl hienoksi raastettua punajuurta (=1-2 punajuurta)

Raasta punajuuri hienoksi.Sulata margariini. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa rasva, sokeri ja muna kuohkeaksi. Lisää punajuuriraaste ja jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteeessa noin 35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä kokonaan, mielellään yön yli.

110 g vaniljatuorejuustoa
400 g valkosuklaata tai punaisia Candy melts -nappeja
(ruokaöljyä)
punaista elintarvikeväriä
vihreitä karkkeja (irtokarkkihyllystä)
tikkuja

Murenna kakku kulhoon hankaamalla kahta kakunpalaa vastakkain kulhon päällä. Varmista , ettei sekaan jää paakkuja. Voit vielä murskata kakkua haarukallla. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Muotoile massasta noin 3 cm leveitä palloja. Laita pallot pariksi minuutiksi pakastimeen jäähtymään.
Muotoile pallot punajuuren mallisiksi siten, että teet kärkeen pienen nypykän. Siirrä pallerot jääkaappiin tai pakastimeen 15 minuutin ajaksi, jotta ne kovettuvat, mutta eivät jäädy.
Leikkaa vihreistä karkeista naateiksi sopivia suikaleita.
Sulata suklaa pienessä kulhossa mikrossa ja värjää se sopivan sävyiseksi. Älä käytä vettä sisältäviä elintarvikevärejä, sillä suklaa menee pilalle. Jos kuorrute tuntuu liian paksulta, sitä voi ohentaa ruokaöljyllä. Voit käyttää myös punaisia Candy melts – nappeja.
Jos jäähdytit palloja pakastimessa, siirrä ne nyt jääkaappiin. Ota jääkaapista aina vain pari palloa kerrallaan huoneenlämpöön.
Kasta tikkua noin 1,5 sentin verran kuorrutteeseen ja pistä se kakkupallon puoliväliin asti. Kasta pallo kuorrutteeseen. Nosta pallo ja pyörittele sitä, jotta se peittyy kokonaan ja ylimääräinen kuorrute valuu pois. Voit käyttää hammmastikkua apuna kuorrutteen levittämisessä. Tökkää naatit paikoilleen ja laita tikkari kuivumaan esim. styroxpalaan tai sokerilla täytettyyn lasiin.