18.10.2020
Pohja:
175 g Domino-keksejä
50 g voita tai leivontamargariinia
Kakku:
1,5 – 2 dl valutettua melonisosetta (n. 850 g -1,2 kg kuorittua meloninlihaa)
4 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl limen mehua
2 rkl melonilikööriä tai melonimehua
6 liivatelehteä
3 rkl melonimehua
Kiille:
4 dl melonimehua
4 liivatelehteä
(2 rkl sokeria)
Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 23 cm) pohja leivinpaperilla. Vuoraa vuoan reunat hieman yli yläreunan yltävillä leivinpaperisuikaleilla tai reunakelmulla tai ainakin öljyä reunat.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Murskaa keksit pohjaa varten blenderissä tai kaulimella muovipussissa. Sulata rasva ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja nosta vuoka odottamaan jääkaapppiin.
Kuori meloni ja paloittele liha pienemmäksi. Soseuta liha kulhossa tai blenderissä mieluummin 2-3 erässä. Jokaisen erän soseuttamisen jälkeen kaada sose astian päälle asetettuun siivilään valumaan. Laita päälle paino ja anna erän valua n. 15 min välillä melonisosetta lusikalla käännellen ja painoa hieman kädellä painaen. Kun koko melonilihaerä on käsitelty, sinulla pitäisi olla 1,5-2 dl valutettua melonisosetta ja n. 6-8 dl melonimehua. Pane se osa mehusta, jota et käytä kakkumassan tekoon, tuorekelmulla peitettynä jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa kylmä kerma napakaksi vaahdoksi.
Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, rahka, sokerit, limen mehu ja likööri tai melonimehu tasaiseksi massaksi. Lisää sekaan nuolijalla tai lusikalla ensin valutettu melonisose ja sen jälkeen kermavaahto sekoittaen kummallakin kerralla aineet tasaisesti joukkoon.
Kiehauta kattilassa 3 rkl melonimehua. Puristele liivatelehdet kylmästä vedestä ja sulata ne kuuman melonimehun sekaan. Anna nesteen jäähtyä n. huoneenlämpöiseksi ja vatkaa se sen jälkeen ohuena norona valuttaen juustokakkuseoksen joukkoon.
Kauho juustokakkuseos pohjan päälle irtopohjavuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Yritä olla sotkematta reunoja yläosasta, jotta kiilteen reunat näyttäisivät kauniilta (no joo, ikuiselle sottapytylle eli minulle ongelma). Kopauta vuokaa pystysuunnassa muutaman kerran pöytään ilmakuplien poistamiseksi ja pinnan tasaamiseksi. Nosta vuoka jääkaappiin hyytymään ainakin 4 tunniksi, mielummin yön yli.
Kun kakku on kunnolla hyytynyt, tehdään päälle kiille. Varaa kiillettä varten tämänkokoiseen vuokaan 4 dl vesimelonimehua.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan ja lämmitä 1 dl mehusta kattilassa kiehuvaksi. Jos haluat kakkuun lisämakeutta, lisää mehudesin joukkoon 1-2 rkl sokeria sulamaan. Sulata puristetut liivatelehdet kuumaan mehuun. Kaada liivateseos muun kiillemehun joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiilteen seistä välillä sekoittaen, kunnes se alkaa hieman jäykistyä, mutta on vielä kaadettavaa (n. 20-30 min.).
Kaada kiille matalalta hitaasti jähmettyneen juustokakun päälle. Nosta jähmettymään jääkaappiin 3-4 tunniksi. Kun kiille on jähmettynyt, siirrä kakku tajoiluvadille (tässä olen huono, nostan yleensä vadille myös irtopohjavuoan pohjaosan) ja koristele halutessasi. Oma tarkoitukseni oli koristella kakku melonipaloilla ja pihlajankukilla. Kakku oli kuitenkin niin kirkas ja kaunis, etten raaskinut.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5654 tähteä
Maailman paras mutakakku
2816 tähteä
Mokkapalat
2555 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä