14.9.2019
2,5 dl 42-asteista vettä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
3-3,5 dl täysjyvägrahamjauhoa
3-3,5 dl vehnäjauhoa
8-9 g kuivahiivaa
loraus öljyä
Täyte:
3 rkl öljyä
1-2 valkosipulinkynttä raastettuna
Voiteluun ja uuniin:
lämmintä vettä
Jos teet täytteen erikseen, sekoita se ensin annostelemalla öljy pieneen kulhoon tai lasiin ja raastamalla sekaan valkosipuli. Anna tekeytyä jääkaapissa nostatuksen ajan. Voit raastaa valkosipulin myös hieman pienempään määrään öljyä ja sekoittaa öljy-valkosipuliseoksen taikinaan ennen kuiva-aineiden lisäämistä. Kolmas keino on käyttää kaupasta saatavaa valkosipulia rouheena tai jauheena.
Sekoita kulhossa vesi, suola ja sokeri. Sekoita toisessa astiassa jauhot (huomioi, että mitä enemmän grahamjauhoja on suhteessa vehnäjauhoon, sitä voimakkaampi viljanmaku leivässä on) ja kuivahiiva keskenään. Vatkaa vispilällä (loppuvaiheessa kädellä) kuiva-aineet veden sekaan 2-3 erässä, kunnes taikina on löysähköä, muttei aivan puuroa vaan alkaa muistuttaa taikinaa. Liraus öljyä lopuksi irrottaa taikinan kulhosta ja käsistä.
Laita taikinakulho peitettynä vedottomaan, lämpimään paikkaan (esim. uuniin, joka ei ole päällä) ja anna kohota n. 0,5 h. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja anna kohota vielä toiset 0,5 h.
Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä HYVIN (n. 10 min) jauhotetuin käsin. Lisää alustalle jauhoja tarvittaessa, kunnes taikina tuntuu hyvältä ja siinä on hyvä sitko (=tartu taikinaa kulmasta ja katso, venyykö se vai katkeaako/tuleeko reikiä heti). Jaa taikina kahteen osaan.
Muotoile taikinanpuolikkaasta jauhotetulla alustalla käsin tai kaulimalla n. 25-40 cm levy. Levitä levylle sudilla valkosipuliöljyä valkosipuleineen. Kääri taikina kääretortun tapaan rullaksi pitkittäisen sivun suuntaisesti ja muotoile pötkön päät. Nosta pötkö leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille saumapuoli alaspäin ja leikkaa siihen veitsellä poikittaisia viiltoja n. 3-5 cm välein. Toista sama toisella taikinanpuolikkaalla.
Laita leivät peitettynä vedottomaan paikkaan nousemaan n. 30-45 minuutiksi.
Lämmitä uuni 225 ºC ja laita uuninlämmityksen keskivaiheessa uuniin vedellä täytetty uunivuoka (saat leipiin rapean pinnan). Voitele leivät vedellä ja paista niitä 15-20 min uunin alemmalla keskitasolla. Tarkasta kypsyys koputtamalla leipiä rystysellä pohjaan. Jos ääni on kumea, ovat leivät kypsiä. Anna jäähtyä peittämättä esim. uuniritilällä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Valkosipuli sen tekee! Maukasta, maukasta, ja tässä terveellisen täysjyvän kumppanina. 🙂