Kinuskileipomo KrisseRa

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 487 kertaa
 
14.09.2019
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTITäysjyväkorput


Ostin monta vuotta täysjyväkorppuni saksalaiskaupasta. Jokunen vuosi sitten ne poistuivat tuotevalikoimasta, joten piti alkaa leipoa itse omat korppunsa.

Korpputaikinan maustamisessa menen aina mielialan mukaan. Tällä kertaa mausteina olivat anis, fenkoli ja pomeranssinkuori. Joskus se on kumina, joskus yrtit ja välttämättä ei tarvitse mitään. Myös jauhoseoksen jauhojen keskinäinen suhde vaihtelee.

5 dl vettä
25 g hiivaa
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
0,5 tl aniksen siemeniä
0,5 tl pomeranssia
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
6 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita tai margariinia.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, siirappi, pomeranssi ja huhmareessa jauhetut aniksen- ja fenkolinsiemenet. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina on pehmeää, mutta ei enää tartu kulhon reunoihin. Vaivaa lopuksi hyvin taikinaan sulatettu, hieman jäähtynyt rasva.
Anna taikinan kohota n. 1 h vedottomassa, lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
Vaivaa taikinaa kohotuksen jälkeen jauhoitetulla alustalla, jotta saat siihen sitkoa. Leivo taikinasta pieniä pyöreitä tai pitkulaisia sämpylöitä (20-25 kpl). Nostele sämpylät pellille, peitä liinalla ja anna kohota n. 0,5 h.
Paista sämpylöitä 225 ºC n. 15 min. Jaa paistuneet sämpylät kahden haarukan avulla puolikkaiksi ja levitä puolikkaat kahdelle uunipellille. Paista puolikkaita ensin 5-8 min 225 ºC, laske sitten uunin lämpötila 100 ºC. Anna paistua n. 1-1,5 h niin, että uunin luukku on hieman raollaan. Varastoi korput kuivassa, esim lasipurkissa tai paperipussissa.

Vaikeusaste: Helppo