Kinuskileipomo KrisseRa

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 145 kertaa
 
14.09.2019
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTISiemensämpylät


Koska tällä hetkellä siemenet ovat muodissa, ajattelin minäkin kokeilla siemensämpylöitä. Reseptin taikinasta sukeutuu 12-15 sämpylää.

2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
3 tl sokeria tai ruokosokeria
0,75 tl suolaa
3 dl maitoa
n. 5 dl sämpyläjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
(Voitelu: 0,5 dl maitoa tai vettä ja seesaminsiemeniä)

Murskaa morttelissa kurpitsan- ja fenkolinsiemenet.
Laita kaikki eri siemenet kulhoon ja sekoita. Annostele joukkoon kaurahiutaleet, kuivahiiva, suola, sokeri, ja 1 dl jauhoja. Sekoita.
Jos käytät voita, sulata se ja anna jäähtyä.
Lämmitä maito 42 ºC. Sekoita se tasaiseksi massaksi siemen-jauhoseokseen. Alusta joukkoon loput jauhot niin, että taikina jää keskipehmeäksi (tarttuu vielä hieman käsiin). Lisää lopuksi rasva ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon.
Peitä kulho liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämpöisessä, vedottomassa paikassa n. 1 tunti (itse tökkään kulhon päällä olemattomaan uuniin tai mikroon).
Vaivaa taikina pötköksi ja jaa pötkö suhteellisen tasaisen kokoisiksi paloiksi. Sämpylät voit tehdä sellaisiksi kuin haluat: pyöreiksi, pitkulaisiksi tai litteiksi. Nostele valmiit sämpylät leivinpaperilla päällystetylle pellille ja peitä ne liinalla. Anna sämpylöiden nousta n. 30 min.
Lämmitä uuni 200 ºC. Jos haluat, voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä n. 20 min., kunnes ne saavat kauniin värin.

Vaikeusaste: Helppo