14.2.2015
Kakkutaikina:
180 g sokeria
180 g pehmeätä voita tai margariinia
1 kokonainen kananmuna + 1 keltuainen
180 g mantelirouhetta tai -jauhetta (itse käytin 80 g rouhetta ja 100 g jauhetta)
180 g venhäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
Raparperikompotti:
1 l raparperia paloiteltuna
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria (jos jätät vaniljakreemin pois, käytä 1,5 dl fariinisokeria)
2 rkl vettä
(2 tl perunajauhoja kylmään veteen sekoitettuna)
2 rkl sitruunamehua
1 tl kanelia
Vaniljakreemi:
1,5 dl kylmää vettä
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
Tee ensin raparperikompotti. Tuoretta raparperia ei tarvitse kuoria, pese vain varret ja paloittele ne.
Laita vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri saa hieman väriä. Lisää raparperinpalat ja sekoita varovasti puulusikalla, kunnes raparperi on ”antautunut”. Jos kompotissa on paljon nestettä, sakeuta sitä kaatamalla joukkoon ohuena nauhana kylmään veteen sekoitetut perunajauhot ja sekoittele kompottia, kunnes se on sakeutunut. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kaneli.
Vispaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon muna ja keltuainen. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää taikinan joukkoon erissä. Suojaa irtopohjavuoka leivinpaperilla (tai suojaa pohja leivinpaperilla ja korppujauhota reunat). Painele puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunalle.
Sekoita vaniljakreemijauhe kylmään veteen ja vatkaa seosta vatkaimen keskinopeudella n. 5 min. Anna seoksen levätä 5 min.
Lisää vuokaan taikinan päälle ensin vaniljakreemi ja sitten raparperikompotti. Tasoita.
Ripottele loppu kakkutaikina nokareina kakun päälle.
Paista uunin alaosassa 180 asteessa n. 45 min riippuen kakun korkeudesta.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä