16.6.2015
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita venhäjauhot, mantelijauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää vaahtoon muutamassa erässä hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi taikinaan sitruunan mehu ja kuoriraaste.
Levitä taikina voidellun, korppujauhotetun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä tai kaapimella. Tue piirakan reunat alumiinifoliosta taitelluilla suikaleilla. Esipaista pohja 200 ºC uunin keskitasolla 15 min.
Täytettä varten silppua raparperit parin sentin paloiksi. Laita raparperit, sokerit ja vesi kattilaan ja keitä niitä 15-20 min, kunnes raparperit alkavat hajota. Sekoita toisessa kattilassa keltuaiset ja jauhot hyvin sekaisin. Kaada kuuma raparperiseos muna-jauhoseoksen sekaan ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Nosta sose takaisin hellalle ja anna sen pulpahtaa. Sekoita lopuksi soseen sekaan voi.
Kaada sose esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 ºC uunissa hieman keskitalon alapuolella 20 min.
Marenkia varten vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (= vaahto pysyy kattilassa, kun se käännetään ylösalaisin) puhtaassa, mielellään metallisessa astiassa. Kun vaahto on valmista, lisää joukkoon sitruunamehu ja sokerit ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää. Pursota tai lusikoi vaahto piirakan päälle.
Nosta vuoka uuniin keskitasolle ja paista n. 5 min, kunnes marengin pinta saa väriä. Voit ottaa tortun heti uunista ja antaa jäähtyä tai voit sammuttaa uunin ja antaa piirakan olla uunissa, kunnes uuni on jäähtynyt melko viileäksi (n. 50 ºC) ja nostaa sen jälkeen tortun jäähtymään. Tarjoa, kun torttu on täysin jäähtynyt.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä