500 g puolikarkeita vehnäjauhoja
10 g suolaa
7 g hiivaa tai 3 g kuivahiivaa
40 g voita tai margariinia, huoneenlämpöistä
2,8 dl maitoa
1 rkl mallasuutetta (saa Tuoppi-kotikaljapakkauksesta)
(50 g unikonsiemeniä)
Keittämiseen:
2,3 litraa vettä
7 g ruokasoodaa
Päälle:
1 kananmuna voiteluun
Merisuolaa
Seesaminsiemeniä
Sekoita kulhossa jauhot, suola, hiiva ja voi muruksi.
Sekoita mallasuute maitoon erillisessä astiassa. Lisää seos kuiva-aineseokseena ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina alustalle ja vaivaa n. 10 min, kunnes taikina on sileä ja pehmeä. Anna kohota astiassa kaksinkertaiseksi (n. 45 min).
Jaa taikina 12 palaan ja venytä palaset päästä oheneviksi 40-50 senttisiksi pötköiksi keskeltä pään suuntaan. Jätä keskusta hieman paksummaksi ja anna tarvittaessa taikinan levätä venyttämisen aikana, jotta se ei rinkeleinä palaudu lyhyemmäksi.
Pyöräytä pötko keskeltä 2 kertaa ja sido päät vastakkaisiin päihin rinkeliä tarvittaessa veden avulla. Nosta valmis rinkeli leivinpaperilla peitetylle leivinpellille lopetuspäät alaspäin.
Kiehauta vesi ja ruokasooda. Keitä rinkeleitä soodavedessä n. 30 sekuntia ja nosta ne sen jälkeen takaisin leivinpellille lastan avulla.
Voitele keitetyt rinkelit munalla ja ripottele päälle merisuolakiteitä (varo suolan määrää) ja seesaminsiemeniä. Paista 200 ºC 20-25 min, kunnes pretzelit ovat syvän ruskeita.