27.1.2016
5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1/2-1 dl tummaa siirappia
1/2 dl ruokaöljyä
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
6 dl hiivaleipäjauhoja
1 kananmuna voiteluun
kauraryynejä päälle ripoteltavaksi
Lämmitä vesi hiivalle sopivaksi (tuorehiiva=kädenlämpöinen, kuivahiiva=42 asteiseksi). Jos käytät tuorehiivaa, sulata se veteen. Lisää kaurahiutaleet, suola, siirappi ja ruokaöljy. Mittaa jauhot ja jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita jauhot taikinaan.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele taikinamöykyn pinnalle jauhoja. Taputtele taikina tasaiseksi levyksi uunipellille. Kohota vedottomassa paikassa 30-45 min., kunnes leipä on mukavasti noussut.
Lämmitä uuni 200 ºC.
Jaa leipälevy taikinapyörällä tai veitsellä neliöiksi (16 palaa). Voitele leivän pinta kananmunalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita (tai vaikkapa seesaminsiemeniä).
Paista uunin alatasolla n. 20 min. Siirrä leipä ylemmäksi ja paista, kunnes pinta on kauniin ruskea (n. 15 min).
Viikonlopuksi on luvassa ilman muuttumista kohtuullisemmaksi eli kovat pakkaset hellittävät hetkeksi. Siksi valitsin viikonlopun ruoaksi hieman kevyempää tavaraa eli kana-pastasalaatin. Kana-pastasalaatin voi tarjoilla osittain lämpimänä, mutta silloin kannattaa erottaa lämmin osuus muista salaattiaineksista ja sekottaa ne vasta haarukassa. Salaatin voi nauttia myös täysin kylmänä, jolloin kaikki ainekset voi sekottaa jo salaattikulhossa ennen tarjoilua. Myös pastansa voi jokainen valita mieltymyksensä mukaan, itse valitsin tällä kertaa tumman makaronin. Salaatiksi valitsin valmiin sekoituksen, koska siinä oli salaattien lisäksi punajuuren lehtiä ja pinaattia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Tämän yksinkertaisempaa ei leipä oikein ole. No, soodaleipä ehkä. Ja maun saa aina itse muokata eri jauhoilla ja mausteilla. Mutta tällaisenaankin se on pehmeää ja tosi hyvää.