14.9.2019
4 dl perunasosetta
2 rkl hunajaa
0,5 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl unikonsiemeniä
7 dl vettä
2 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
12-14 dl vehnäjauhoja
Päälle:
n. 1 dl seesaminsiemeniä
Sekoita kulhossa huoneenlämpöinen perunasose, hunaja ja siemenet.
Sekoita toisessa astiassa 42 ºC vesi ja kuivahiiva keskenään. Kaada vesi-hiivaseosa perunasoseseoksen sekaan kulhoon. Lisää 1 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita massa tasaiseksi. Nosta kulho lämpimään vesihauteeseen ja peitä liinalla.
Kun taikina 15-20 min päästä kuplii, lisää joukkoon suola ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella n. 10 min, käsin alustaen kauemmin. Kohota taikina kulhossa lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (n. 0,5-1 h).
Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile leivät pitkulaisiksi pötköiksi. Kaada päälle tulevat siemenet kahdessa osassa leivinalustalle ja pyöritä pötköt siemenissä niin, että siemeniä tarttuu pötkön joka puolelle.
Nosta pötköt kauttaaltaan hyvin vehnäjauhotettuihin kohotuskoreihin (tai leivinpaperilla peitettyjen leivinpeltien päälle) ja anna nousta n. kaksinkertaisiksi.
Kohotuskulhoja käyttäessäsi kumoa kohonneet leivät varovasti leivinpaperilla päällystetyille leivinpelleille. Paista leipiä 200 ºC uunissa keskitasolla n. 40-50 min. kunnes leipien pohjien kumina kertoo niiden olevan kypsiä. Jos haluat leipiin rapean kuoren, laita uunin pohjalle ennen leipien uuniin laittoa astia, jossa on vettä. Rapeakuoriset leivät jäähdytetään ritilän päällä, pehmeäkuoriset pyyhkeeseen käärittynä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä