Pohjalle:
100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1 rkl Triple sec-likööriä tai appelsiinimehua
1 1/4 tl jauhettua tähtianista
2 persimonia
5 kokonaista tähtianista
Taikina:
1,8 dl sokeria
2 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1,8 dl piimää
3 rkl soseutettua persimonin lihaa (tai appelsiinimarmeladia)
Vuoraa ø22-24 cm vuoka (miel. lasinen tai keraaminen) leivinpaperilla. Jos käytät irtopohjavuokaa, ulota leivinpaperi myös sivuille vuotojen estämiseksi. Sulata 40 g voita ja kaada se vuoan pohjalle, rasvaa voilla myös vuoan reunat.
Sekoita fariinisokeri, likööri/mehu ja 1/2 tl jauhettua tähtianista tasaiseksi seokseksi. Levitä seos vuoan pohjalle.
Kuori persimonit ja leikkaa ne poikittaissuunnassa n. 0,8 cm viipaleiksi. Poikittaisleikkaus, koska saat persimonista hienon tähtikuvion keskelle. Järjestä persimonien keskimmäiset viipaleet vuoan pohjalle, 1 viipale keskelle ja loput renkaaksi ympärille. Asettele kokonaisia tähtianiksia persimoniviipaleiden väliin.
Soseuta persimonin päätypalat sauvasekoittimella erikseen kulhossa
Yhdistä kuiva-aineet eli jauhot, leivinjauhe, loppu tähtianisjauhe ja suola.
Vatkaa loppu 60 g rasvaa ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa, kunnes seos on vanukasmaista. Sekoita massaan soseuttamasi persimonin päätypalat. Lisää vatkaten taikinapohjaan kuivat aineet (n. 1 dl kerrallaan) ja piimä (n. 0,6 dl kerrallaan) vuorotellen. Kaada taikina vuoan keskelle ja tasoita lastalla tai lusikalla tasaiseksi koko vuokaan.
Paista kakku 175 ºC uunin keskitasolla n. 35-40 min (tarkasta puutikulla, kun pohjataikina ei tartu tikkuun pistettäessä se kakkuun, pohja on kypsä).
Anna jäähtyä 5-10 min. Kumoa vielä lämmin kakku tarjoilualustalle.
Joulun tunnelma alkaa pikkuhiljaa tavoittaa itse kunkin. Alkukesästä minun piti osallistua Kinuskikissan SAM inkivääri- ja chilihunaja leivontahaasteeseen. Kakut olivat suunnitelmina päässäni, mutta käsi riivattu loukkaantui ennen toteutusta. Vasenkätisenä on tuskallista tehdä mitään, joten kakkujen leipominen jäi väliin. Mutta nyt toteutin toisen visioimistani kakuista. Tämä kahvikakku sopii hyvin myös jouluun, pieni koristelu
karpalosiirapista tehdyllä tomusokeri-siirappisekoituksella ja
lumipuolukoilla tai -karpaloilla, niin joulu on lautasella. Tässä kakussa rasvavoitelun ja pohjalle valutetun hunajan ansiosta koristeluun käytetty pähkinärouhe pysyy hyvin siellä, mihin se on tarkoitettu. Kakusta tuli ihanan mehukas ja kostea kiitos puolukkasurvoksen. Nauttikaa.
Kannattaa yrittää. Persimoni on todella houkuttelevaa.