Kinuskileipomo KrisseRa

Kategoria: Makeat piirakat,  Syksy Nähty 531 kertaa
 
14.09.2019
 
1 kommentti

LUKIJAN RESEPTIOmenatoscapiirakka


Olen kautta aikojen kokeillut erilaisia muunnoksia peltipiirakoista ja taas tuli kokeiluun yksi versio. Resepti on juuri sopivasti ajankohtainen näin omena-aikaa.

Karamellisoidut omenat:
n. 1,5 ltr omenakuutioita, mieluiten hieman kirpeitä
reilu nokare voita
1 dl ruoko- tai fariinisokeria
1-2 tl kanelia
Pohja:
100 g voita tai margariinia
1,5 dl maitoa
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
Toscakuorrute:
150 g voita tai margariinia
1,2 dl sokeria
250 g mantelilastuja
2,25 rkl vehnäjauhoja
2,5 rkl kermaa tai maitoa

Poista omenoista siemenkodat omenaporalla ja kuutioi omput.
Sulata paistinpannulla reilu nokare rasvaa. Lisää pannulle omenakuutiot. Kaada päälle sokeri ja kaneli. Paista 5-10 min välillä sekoittaen, kunnes omenat pehmenevät hieman ja saavat sokeri-kanelivalelun. Jäähdytä kuutiot.
Tee pohja. Lämmitä maito ja rasva, kunnes rasva on sulanut. Jäähdytä.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.  Lisää maito-rasvaseos vatkaten vaahtoon. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe erillisessä astiassa ja lisää ne munamaitoseokseen vatkaten tasaiseksi. Kaada pohjataikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tasaiseksi pohjaksi.
Levitä karamellisoidut omenakuutiot (myös pannulla oleva ”kastike”) pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista piirakkaa 190 ºC n. 30 min. uunin alakeskitasolla. Tarkasta pohjan kypsyys.
Piirakanpaiston loppuvaiheessa tee toscakuorrutus. Mittaa kaikki ainekset kermaa lukuun ottamatta kattilaan ja lämmitä, kunnes rasva on sulanut ja kaikki aineet sekoittuvat keskenään tasaiseksi. Lisää kerma, sekoita. Ota piirakka uunista, nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Levitä kuorrutus piirakan päälle ja laita pelti takaisin uuniin yläkeskitasolle. Paista edelleen, kunnes kuorrutus on kauniin kullanruskea, n. 5-10 min. Maistuu jäähtyneenä sellaisenaan tai vaikkapa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Vaikeusaste: Keskitaso