250 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala tuoretta selleriä tai 1 rkl kuivattua
1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa (itse käytin nauta-sikaa)
1 laakerinlehti
4 timjaminoksaa
1 rkl vehnäjauhoa
3 dl olutta
2 dl vettä
1/2 lihaliemikuutiota
1 tl sinappia (Dijon)
1 prk tomaattipyrettä
1 rkl Worchester-kastiketta
ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria
1 valmispiirakkataikina (380 g) suolaiseen leivontaan tai murutaikinapohja
Voiteluun 1 muna
Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Silppua sipulit. Jos käytät tuoretta selleriä, pilko se.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista herkkusieniä, kunnes vesi on haihtunut ja ne ovat saaneet kauniin, hieman ruskean pinnan. Lisää sipulit ja tuore selleri. Kuullota. Siirrä vihannekset odottamaan lautaselle.
Paista jauheliha ruskeaksi. Lisää joukkoon jo paistamasi sieni-sipuli ja yrtit. Jos käytät kuivattua selleriä, lisää se myös tässä vaiheessa.
Lisää paistokseen jauhot ja anna niiden paistua 1-2 min. Kaada sekaan olut, vesi ja lisää murennettu lihaliemikuutio.
Sekoita joukkoon sinappi, tomaattipyre, Worchester-kastike ja sokeri. Mausta mielesi mukaan suolalla ja pippurilla. Anna hautua nestettä haihduttaen 15-20 min.
Erottele valmistaikinasta 1/3 kanneksi ja koristeiksi. Kauli 2/3 taikinasta ohueksi ja vuoraa sillä vuoka. Valmistaikinaa käyttäessä vuokaa ei tarvitse voidella ja leivittää. Omatekoista murutaikinaa käyttäessäsi ennen taikinan levitystä voitele ja korppujauhota vuoka.
Kaada jauhelihaseos taikinalla vuorattuun vuokaan. Kauli 1/3 valmis- tai murutaikinasta kanneksi piirakalle ja nipistele reunat tiiviisti yhteen. Muotoile ja asettele koristeet kannen päälle.
Voitele piirakka munalla. Paista 200 ºC 25-30 min.